Oostende worstelt met bloot
Mannen en vrouwen, die op zonnige dagen halfnaakt door de straten van haar stad trekken: het is wethouder Martine Lesaffre van Oostende een doorn in het oog. Ze wil volgend seizoen in de Belgische badplaats paal en perk stellen aan dit zomerse exhibitionisme. “Iedereen is welkom in Oostende, maar doe verdorie een T-shirt aan”, aldus Lesaffre.
De wethouder reageert naar eigen zeggen onder meer op recente klachten over ‘bleke, getatoeëerde, uitgezakte, ingesmeerde blinkende excuses voor mannenlichamen’. Vanaf 2013 wil ze op straat niet meer met ontblote bovenlijven of andere halfnaakte uitingen worden geconfronteerd.
'Grens overschreden'
Volgens haar is simpelweg de grens overschreden. “Zowel mannen als vrouwen vinden het vandaag gepermitteerd om halfnaakt te winkelen of op een terras te zitten. Oostende is een prachtige shoppingstad aan de kust, maar wat baat het als het straatbeeld wordt verstoord door mensen in hun blote bast?” Lesaffre stelt dat hierdoor het imago van de stad keldert. “Het is niet dat ik preuts ben, maar we zijn op het gebied van wat toelaatbaar is in onze maatschappij te ver doorgeschoten.”Aangesproken door politie
Ze zegt zich te herinneren als kind altijd een T-shirt te hebben moeten dragen. “Vroeger werden we daarop aangesproken door de politie, maar ik heb die regel niet meer teruggevonden. Voor een goed begrip: ik heb er niets op tegen dat mensen in zwembroek de dijk eens oversteken voor een ijsje, maar in het stadscentrum is dat toch iets anders.”
Ook in Barcelona
In enkele buitenlandse steden, zoals Barcelona, is het verboden om met ontbloot bovenlijf door de straten te lopen. Boetes van 120 euro en meer zijn geen uitzondering. Maar ook dichterbij, in het Belgische Knokke-Heist, zijn halfnaakte mannen- en vrouwenlijven aan regels onderworpen. “Het staat hier al twintig jaar in ons politiereglement”, aldus burgemeester Leopold Lippens. “Er worden bij overtreding geen boetes voor uitgeschreven, maar een politieagent zal je er wel snel op aanspreken.”
Wat vind jij van de uitlatingen van de wethouder van Oostende? Heb jij bijvoorbeeld vergelijkbare ervaringen in binnen- of buitenland? Laat het ons weten!
Reacties
Het standpunt van de wethouder hinkt op twee benen.
enerzijds verwijst ze naar vroeger en zegt ze niet preuts te zijn. In deze maatschappij pretendeert men vrijheid van leven en meningsuiting. Mensen mogen wel in aanstootgevende kleding lopen of gebruiken uit andere culturen 'afdwingen', waaraan wij ons dan 'moeten' conformeren,waar vervolgens geen boet op staat, terwijl als men minde ongekleed gaat dit opeens wel aanstootgevend zou zijn.
We gaan langzaamaan Amerikaanse gedachten volgen: lichaamsdelen worden afgeschermd met wazige vlekjes en tekst wordt onderbroken door gepiep als scheldwoorden maar ook namen van lichaamsdelen worden genoemd. Waar houdt het op ?
Elk mens is gelijk van lichaam. Alleen niet iedereen is gezegend met een lichaam als Adonis. het zij zo.
geef iedereen de vrijheid zich te kleden zoals hij/zij wil , dus inderdaad die burka maar ook inderdaad die bikini of desnoods niets. Maar dwing elkaar niet te kleden hoe JIJ dat wil, én het mag natuurlijk niet ontaarden in opdringerigheid, onzedelijk gedrag (op...ijke seksualiteit of hier p aandringen).
Waar en wanneer houdt deze vooroorlogse zedenprekerij een keer op? We worden al veel te veel betutteld.
groet, G.Veens
Kleding wordt ondermeer bepaald door de heersende mode, maar als je blieft geen voorschrift van de overheid. Waar is de grens?
Mensen zijn vrij in hun kledingkeuze. Als het gaat om werk mogen echter wel eisen aan gesteld worden.
...//...d66.../verkiezingsprogramma/vrijheid-door-recht/recht/geen-boerkaverbod/
tot zover niets meer aan toe te voegen.
Het is naar mijn idee vaak het moeite hebben met het 'eigen' lichaamsbeeld/zelfbeeld van degene die kritiek of afkeer heeft , probeert dan de vrijheid van de ander in te perken en het bij de ander neer te leggen.