Dagje weg is dure grap

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Eurobiljet
Eurobiljet
Een dagje weg is anno 2012 een flinke aanslag op je portemonnee. De entreeprijzen van dierentuinen, musea en attractieparken zijn gemiddeld met 50 procent gestegen de afgelopen 10 jaar volgens de 'Dagje-weg-index' van het ING Economisch bureau. Dat is behoorlijk meer dan de totale inflatie van 19 procent in diezelfde periode.

 
Een compleet dagje uit, met entree, vervoer en een hapje eten werd 33% duurder. In dit percentage zit de prijsontwikkeling van de entreekosten en de prijzen van een etentje een restaurant of fastfoodketen inbegrepen. Ook de prijzen in de horeca stegen de laatste 10 jaar harder dan de inflatie. Fastfoodketens en afhaalrestaurants werden 28 procent duurder en restaurants 26 procent.
 
Het afgelopen jaar stegen de prijzen totaal met 2,9 procent, dat is ruim boven de inflatie van 2,1 procent. Een van de redenen is de verhoging van het btw tarief van 6 naar 19 procent voor concert- en theaterkaartjes. Deze verhoging werd 1 juli 2011 ingevoerd en nu, precies een jaar later, weer ongedaan gemaakt.
Ook vervoerskosten zijn met 46 procent de afgelopen 10 jaar flink gestegen. Vooral de prijzen van treinkaartjes, autogebruik en parkeren werden flink duurder.

Reacties

 
#1 Rein 18-07-2012 15:10
Moet zeggen dat wij minder dagjes weggaan. Het is echt zoveel duurder geworden.
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder