Nederland kleurt rood: mogelijk invloed op vakantie

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ood voor Nederland, meer reisbeperkingen
Reisbeperkingen door corona ©Neelam-Pixabay

De explosieve stijging van het aantal positieve coronatests de afgelopen weken heeft ook gevolgen voor de kleur van Nederland op de ECDC-kaart waarop te zien is hoeveel risico een land is voor de verspreiding  van corona. En Nederland wordt gezien als een hoog risicogebied.

De kleurenkaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), -zeg maar de Europese RIVM -,  is iets anders dan de kleurcodes die de Nederlandse overheid gebruikt om risico’s in landen aan te geven. 

Kleurenkaart ECDC

Het ECDC gebruikt de kleuren groen (laag risico), oranje (matig risico) en rood (hoog risico). Daarnaast is er de kleur donkerrood voor een erg hoog risicogebied. De indeling voor Nederland is per provincie en het hele land is rood met Groningen zelfs donkerrood. Mogelijk worden deze week ook nog andere provincies opgeschaald naar donkerrood.
Om de kleur te bepalen kijkt het ECDC naar het aantal en percentage positieve tests in de afgelopen twee weken.De stijging van het aantal nieuwe gevallen neemt de laatste week weer wat af, maar de invloed daarvan op de kaart van het ECDC zal pas over een week of vier merkbaar zijn. 

Van invloed op reizen

Die bepaling dat Nederland rood, en dus een hoog risicogebied is, kan ook invloed hebben op reizen naar een van de landen van de Europese gemeenschap.
Elk land kan namelijk aanvullende eisen stellen voor het inreizen. Een aantal landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en België heeft dat al gedaan. Daar kom je als Nederlander alleen maar binnen met een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs. Zie ook de nieuwste maatregelen van diverse vakantielanden!

Reizen vanuit Nederland

Voor het reizen vanuit Nederland naar andere Europese landen gebruikt het ministerie van Buitenlandse Zaken een eigen kleursysteem: groen (weinig of geen risico); geel (matig risico, reizen toegestaan) en oranje (alleen noodzakelijke reizen). Het zijn reisadviezen en dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het wel of niet naleven van dat advies.

Lees ook: 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder