Nederland kleurt rood: mogelijk invloed op vakantie

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ood voor Nederland, meer reisbeperkingen
Reisbeperkingen door corona ©Neelam-Pixabay

De explosieve stijging van het aantal positieve coronatests de afgelopen weken heeft ook gevolgen voor de kleur van Nederland op de ECDC-kaart waarop te zien is hoeveel risico een land is voor de verspreiding  van corona. En Nederland wordt gezien als een hoog risicogebied.

De kleurenkaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), -zeg maar de Europese RIVM -,  is iets anders dan de kleurcodes die de Nederlandse overheid gebruikt om risico’s in landen aan te geven. 

Kleurenkaart ECDC

Het ECDC gebruikt de kleuren groen (laag risico), oranje (matig risico) en rood (hoog risico). Daarnaast is er de kleur donkerrood voor een erg hoog risicogebied. De indeling voor Nederland is per provincie en het hele land is rood met Groningen zelfs donkerrood. Mogelijk worden deze week ook nog andere provincies opgeschaald naar donkerrood.
Om de kleur te bepalen kijkt het ECDC naar het aantal en percentage positieve tests in de afgelopen twee weken.De stijging van het aantal nieuwe gevallen neemt de laatste week weer wat af, maar de invloed daarvan op de kaart van het ECDC zal pas over een week of vier merkbaar zijn. 

Van invloed op reizen

Die bepaling dat Nederland rood, en dus een hoog risicogebied is, kan ook invloed hebben op reizen naar een van de landen van de Europese gemeenschap.
Elk land kan namelijk aanvullende eisen stellen voor het inreizen. Een aantal landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en België heeft dat al gedaan. Daar kom je als Nederlander alleen maar binnen met een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs. Zie ook de nieuwste maatregelen van diverse vakantielanden!

Reizen vanuit Nederland

Voor het reizen vanuit Nederland naar andere Europese landen gebruikt het ministerie van Buitenlandse Zaken een eigen kleursysteem: groen (weinig of geen risico); geel (matig risico, reizen toegestaan) en oranje (alleen noodzakelijke reizen). Het zijn reisadviezen en dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het wel of niet naleven van dat advies.

Lees ook: 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder