Nederland kleurt rood: mogelijk invloed op vakantie

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ood voor Nederland, meer reisbeperkingen
Reisbeperkingen door corona ©Neelam-Pixabay

De explosieve stijging van het aantal positieve coronatests de afgelopen weken heeft ook gevolgen voor de kleur van Nederland op de ECDC-kaart waarop te zien is hoeveel risico een land is voor de verspreiding  van corona. En Nederland wordt gezien als een hoog risicogebied.

De kleurenkaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), -zeg maar de Europese RIVM -,  is iets anders dan de kleurcodes die de Nederlandse overheid gebruikt om risico’s in landen aan te geven. 

Kleurenkaart ECDC

Het ECDC gebruikt de kleuren groen (laag risico), oranje (matig risico) en rood (hoog risico). Daarnaast is er de kleur donkerrood voor een erg hoog risicogebied. De indeling voor Nederland is per provincie en het hele land is rood met Groningen zelfs donkerrood. Mogelijk worden deze week ook nog andere provincies opgeschaald naar donkerrood.
Om de kleur te bepalen kijkt het ECDC naar het aantal en percentage positieve tests in de afgelopen twee weken.De stijging van het aantal nieuwe gevallen neemt de laatste week weer wat af, maar de invloed daarvan op de kaart van het ECDC zal pas over een week of vier merkbaar zijn. 

Van invloed op reizen

Die bepaling dat Nederland rood, en dus een hoog risicogebied is, kan ook invloed hebben op reizen naar een van de landen van de Europese gemeenschap.
Elk land kan namelijk aanvullende eisen stellen voor het inreizen. Een aantal landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en België heeft dat al gedaan. Daar kom je als Nederlander alleen maar binnen met een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs. Zie ook de nieuwste maatregelen van diverse vakantielanden!

Reizen vanuit Nederland

Voor het reizen vanuit Nederland naar andere Europese landen gebruikt het ministerie van Buitenlandse Zaken een eigen kleursysteem: groen (weinig of geen risico); geel (matig risico, reizen toegestaan) en oranje (alleen noodzakelijke reizen). Het zijn reisadviezen en dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het wel of niet naleven van dat advies.

Lees ook: 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Op de fiets mis je niets!

Op de fiets mis je niets!

We stappen graag op de fiets. Nederland telde begin 2021 liefst 23 miljoen fietsen, waarvan bijna 2,5 miljoen elektrische exemplaren. De coronacrisis droeg een fors steentje bij aan de stijging van ruim 30 procent in de verkoop van e-bikes, zo blijkt uit jaarcijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van RAI Vereniging en BOVAG. 

Lees verder

Ongewone logeerplekken: vuurtorens, treinen en meer

Ongewone logeerplekken: vuurtorens, treinen en meer

Je kunt tijdens een vakantie of weekendje weg prima overnachten in een hotel, tent of camper. Maar wil je iets bijzonders? Kijk dan eens naar een nachtje slapen in een vuurtoren of trein. Die bijzondere onderkomens vind je meer en meer, overal ter wereld. Puur op reis zet ze voor je op een rijtje, al weten we dat deze opsomming verre van compleet is. Ken jij er ook één? Laat het ons even weten dan vullen we de lijst direct aan! Update van dit artikel: 21 augustus 2021.

Lees verder

Natuuractiviteiten in Friesland: 5 tips

Natuuractiviteiten in Friesland: 5 tips

Wat gaat er boven een dag in de natuur afsluiten met een overnachting in een uniek natuurhuisje? Deze vijf natuuractiviteiten in Friesland mag je eigenlijk niet missen. En wil je een weekendje weg, en natuur en stad combineren? Dan raden we je aan de Friese hoofdstad Leeuwarden zeker niet over te slaan.

Lees verder

Wie past op je huis tijdens de vakantie?

Wie past op je huis tijdens de vakantie?

Zodra we op vakantie gaan, of het nu een kortere of langere vakantie is, willen we graag dat iemand op ons huis past. Hiervoor kloppen we het vaakst aan bij onze buren, zo blijkt uit een onderzoek onder 5700 mensen. 

Lees verder

5 Tips voor het maken van mooie reisfoto’s

5 Tips voor het maken van mooie reisfoto’s

Natuurlijk hebben we allemaal onze mobiele telefoon bij de hand voor het maken van foto’s. En die zijn kwalitatief helemaal niet slecht. Maar foto’s met een digitale fotocamera hebben nét wat meer. Zeker voor wie wat gedetailleerdere foto’s wil, en niet automatisch fotografeert op standje ‘automatisch’, is een systeemcamera een aanwinst.

Lees verder

Zo ga je goed voorbereid op vakantie in eigen land

Zo ga je goed voorbereid op vakantie in eigen land

Een ontspannen staycation begint bij een goede voorbereiding. Voordat je op reis gaat, moet je vast nog een hoop regelen. Om je op weg te helpen zetten we 4 slimme tips voor je op een rij. Ook lees je wat je in deze tijden precies aan je reisverzekering hebt. Zo ga je heerlijk relaxed op vakantie in Nederland.

Lees verder