Nederland kleurt rood: mogelijk invloed op vakantie

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ood voor Nederland, meer reisbeperkingen
Reisbeperkingen door corona ©Neelam-Pixabay

De explosieve stijging van het aantal positieve coronatests de afgelopen weken heeft ook gevolgen voor de kleur van Nederland op de ECDC-kaart waarop te zien is hoeveel risico een land is voor de verspreiding  van corona. En Nederland wordt gezien als een hoog risicogebied.

De kleurenkaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), -zeg maar de Europese RIVM -,  is iets anders dan de kleurcodes die de Nederlandse overheid gebruikt om risico’s in landen aan te geven. 

Kleurenkaart ECDC

Het ECDC gebruikt de kleuren groen (laag risico), oranje (matig risico) en rood (hoog risico). Daarnaast is er de kleur donkerrood voor een erg hoog risicogebied. De indeling voor Nederland is per provincie en het hele land is rood met Groningen zelfs donkerrood. Mogelijk worden deze week ook nog andere provincies opgeschaald naar donkerrood.
Om de kleur te bepalen kijkt het ECDC naar het aantal en percentage positieve tests in de afgelopen twee weken.De stijging van het aantal nieuwe gevallen neemt de laatste week weer wat af, maar de invloed daarvan op de kaart van het ECDC zal pas over een week of vier merkbaar zijn. 

Van invloed op reizen

Die bepaling dat Nederland rood, en dus een hoog risicogebied is, kan ook invloed hebben op reizen naar een van de landen van de Europese gemeenschap.
Elk land kan namelijk aanvullende eisen stellen voor het inreizen. Een aantal landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en België heeft dat al gedaan. Daar kom je als Nederlander alleen maar binnen met een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs. Zie ook de nieuwste maatregelen van diverse vakantielanden!

Reizen vanuit Nederland

Voor het reizen vanuit Nederland naar andere Europese landen gebruikt het ministerie van Buitenlandse Zaken een eigen kleursysteem: groen (weinig of geen risico); geel (matig risico, reizen toegestaan) en oranje (alleen noodzakelijke reizen). Het zijn reisadviezen en dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het wel of niet naleven van dat advies.

Lees ook: 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder