Nederland kleurt rood: mogelijk invloed op vakantie

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ood voor Nederland, meer reisbeperkingen
Reisbeperkingen door corona ©Neelam-Pixabay

De explosieve stijging van het aantal positieve coronatests de afgelopen weken heeft ook gevolgen voor de kleur van Nederland op de ECDC-kaart waarop te zien is hoeveel risico een land is voor de verspreiding  van corona. En Nederland wordt gezien als een hoog risicogebied.

De kleurenkaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), -zeg maar de Europese RIVM -,  is iets anders dan de kleurcodes die de Nederlandse overheid gebruikt om risico’s in landen aan te geven. 

Kleurenkaart ECDC

Het ECDC gebruikt de kleuren groen (laag risico), oranje (matig risico) en rood (hoog risico). Daarnaast is er de kleur donkerrood voor een erg hoog risicogebied. De indeling voor Nederland is per provincie en het hele land is rood met Groningen zelfs donkerrood. Mogelijk worden deze week ook nog andere provincies opgeschaald naar donkerrood.
Om de kleur te bepalen kijkt het ECDC naar het aantal en percentage positieve tests in de afgelopen twee weken.De stijging van het aantal nieuwe gevallen neemt de laatste week weer wat af, maar de invloed daarvan op de kaart van het ECDC zal pas over een week of vier merkbaar zijn. 

Van invloed op reizen

Die bepaling dat Nederland rood, en dus een hoog risicogebied is, kan ook invloed hebben op reizen naar een van de landen van de Europese gemeenschap.
Elk land kan namelijk aanvullende eisen stellen voor het inreizen. Een aantal landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en België heeft dat al gedaan. Daar kom je als Nederlander alleen maar binnen met een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs. Zie ook de nieuwste maatregelen van diverse vakantielanden!

Reizen vanuit Nederland

Voor het reizen vanuit Nederland naar andere Europese landen gebruikt het ministerie van Buitenlandse Zaken een eigen kleursysteem: groen (weinig of geen risico); geel (matig risico, reizen toegestaan) en oranje (alleen noodzakelijke reizen). Het zijn reisadviezen en dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het wel of niet naleven van dat advies.

Lees ook: 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder