Costa Rica lanceert campagne #stopanimalselfies
Als wereldleider op het gebied van duurzaamheid heeft Costa Rica een belangrijke stap genomen ter protectie van wilde dieren. Het land in Centraal-Amerika lanceert een gloednieuwe campagne, #stopanimalselfies, om op te treden tegen wrede of ongepaste selfies met wilde dieren en de negatieve effecten en risico’s die de foto’s met zich meebrengen.
In een onderzoek van World Animal Protection in 2017 werd Costa Rica als zevende land ter wereld geplaatst op basis van inspanning tegen ongepaste foto’s en selfies met wilde dieren. Zo is direct contact (knuffelen, aaien, het aanbieden van voedsel) met de intentie een foto of selfie te verkrijgen in Costa Rica illegaal. Met de campagne #stopanimalselfies slaan de milieusector en de toeristische sector de handen ineen ter bevordering van verantwoorde fotografie met wilde dieren, die de leefomgeving en het natuurlijk gedrag van de dieren respecteert.
De lancering van de #stopanimalselfies campagne is in overeenstemming met het ontwikkelingsmodel van Costa Rica, dat een pionier is op het gebied van het behoud van biodiversiteit. De campagne is opgezet door het ministerie van Milieu en Energie (MINAE) in samenwerking met het Verkeersbureau van Costa Rica (ICT), niet-gouvernementele organisaties en particuliere bedrijven in de toeristische sector. Costa Rica streeft ernaar om direct contact en selfies met wilde dieren in gevangenschap of in hun natuurlijke omgeving te vermijden, met name wanneer er sprake is van menselijke manipulatie.
Stress en lijden
,,Direct contact met wilde dieren kan een risico vormen voor de mens en stress of lijden veroorzaken voor dieren in het wild”, stelt Pamela Castillo, viceminister van Milieu. ,,Dieren kunnen ziekten dragen of besmet raken met door de mens overgedragen ziekteverwekkers, waardoor het zaak is afstand te houden en hun natuurlijke gedrag te respecteren. Het uitbuiten van wilde dieren voor selfies en foto’s door middel van direct contact heeft gevolgen voor onze diersoorten. Deze praktijken zijn een kwelling voor de fauna en beïnvloeden wilde diersoorten en hun behoud, niet alleen in Costa Rica, maar over de hele wereld.”
Duizenden toeristen reizen elk jaar naar Costa Rica om haar natuurlijke schatten te bewonderen. Bijna twee derde van de bezoekers (64 procent) doen dat voor activiteiten die direct verband houden met ecotoerisme. Costa Rica is een vooruitstrevend land op het gebied van milieukwesties en een van de weinige landen ter wereld met regelgeving die dit soort praktijken verbiedt.
,,De campagne heeft als doel het bewustzijn op internationaal niveau te verhogen over de juiste maatregels die een duurzame toeristische bestemming moet garanderen met het oog op behoud van biodiversiteit”, zegt Maria Amalia Revelo, minister van Toerisme. ,,Stop Animal Selfies waakt over de fauna van het land, dat is een van onze belangrijkste attracties en is in overeenstemming met onze interesse in de veiligheid van binnenlandse en buitenlandse toeristen.”
Flora en fauna bekijken
Volgens een onderzoek dat het nationale Instituut voor Toerisme uitvoerde in de periode tussen 2016 en 2018, gaf bijna 40 procent van de buitenlandse toeristen aan dat observatie van flora en fauna één van hun belangrijkste drijfveren was om naar Costa Rica te komen. Roberto Vieto, wildlife manager van World Animal Protection: ,,Wij feliciteren de regering van Costa Rica met dit ambitieuze initiatief en het bevorderen van verantwoord toerisme in deze regio en de wereld. Wij zouden graag zien dat meer landen dit soort maatregelen nemen en dezelfde mate van verantwoordelijkheid tonen om dieren te beschermen door het voeren van diervriendelijke campagnes. Toeristen die deze plaatsen bezoeken zijn zich niet bewust van de kwelling die deze dieren lijden door slechts één foto.”
Andrea Borel, uitvoerend directeur van Humane Society International: ,,Wij juichen de inspanningen van Costa Rica toe om de bescherming, het ethisch beheer en het welzijn van wilde dieren te waarborgen door het vermijden van praktijken die wreed zijn voor dieren. Dit omdat deze praktijken het natuurlijke gedrag van dieren niet respecteren, een mercantilistische visie bevorderen en de vrijheid en het welzijn van dieren beperken. We hopen dat Costa Rica de standaard zal blijven zetten als toonaangevend land in het behoud van de biodiversiteit en respect voor de natuur als geheel.”
Wil jij ook deel uitmaken van de campagne? Neem dan een selfie met een knuffeldier en deel deze met de hashtag #stopanimalselfies op Instagram, Twitter of Facebook.