Zonkracht nog onbekend bij Nederlanders

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Zonnebrandcreme-@chezbeate-Pixabay
Zonnebrandcreme-@chezbeate-Pixabay
Veel Nederlanders kunnen nog wel een lesje zonkennis gebruiken. Bijna driekwart weet het verschil niet tussen UVA- en UVB-straling. Ook geeft 85 procent  aan nooit de zonkracht te raadplegen. En dat terwijl de sterkte van de zon de afgelopen tijd record na record verbreekt en daarmee de schade voor de gezondheid vergroot.
 
Verbranding door de zon is nog aan de orde van de dag. Bijna elke Nederlander is weleens verbrand (94 procent). Ruim de helft van de Nederlanders verbrandde het afgelopen jaar nog. In 18 procent van die gevallen ging het om een zware verbranding. Niet gek want we zonnen graag nog tussen 12.00 uur en 15.00 uur (57 procent) en smeren in de meeste gevallen niet om de twee uur met zonnebrandcrème (64 procent). 

KWF: smeren, kleren, weren 

“Ergens leeft het idee nog dat het allemaal wel meevalt met de gevolgen van verbranding door de zon”, vertelt Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbestrijding. “Zonverbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Huidkanker is inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Daarom zeggen wij: geniet van de zon, maar denk altijd aan `Smeren, kleren, weren`. Smeer je iedere twee uur in, denk aan UV-werende kleding en zoek af en toe de schaduw op. Zeker met een hoge zonkracht.” 

Twee derde kinderen weleens verbrand 

Kinderen zijn extra gevoelig voor zonneschade. Kinderen die voor het achttiende levensjaar verbranden, hebben twee keer zoveel kans om later huidkanker te ontwikkelen. Veel Nederlandse ouders (62%) zijn hier nog niet van op de hoogte. Wel maken ouders zich tijdens een stranddag zorgen over de zonbescherming van hun kind (72 procent). Veel ouders staan dan ook positief tegenover UV-werende kleding voor kinderen en denken dat het gebruik hiervan de komende jaren toeneemt (57 procent). Een derde (31 procent) vindt dat ouders hun kinderen vaker UV-werende kleding zouden moeten aantrekken. En dat is geen overbodige luxe, gezien bijna twee derde van de kinderen (63 procent nog weleens verbrandt. 
 
Het Nationaal Zonrapport laat zien hoe Nederlanders omgaan met de zon en is opgesteld op basis van onderzoek uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van UV-Fashions onder 1000 Nederlanders (juni 2017)
Bron: ANP Persbericht

Boek je zonvakantie

Kijk, kies en boek de leukste zonvakanties bij: (weblink Sunweb}Sunweb{/weblink}; koffers vol korting bij Traveltroef

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder