Mumbai beteugelt selfiekoorts met verbod
Met het instellen van 16 selfievrije zones probeert de overheid in de Indiase stad Mumbai te voorkomen dat nog meer mensen de dood vinden bij deze vorm van fotografie. Het verbod komt na het verongelukken van een man en een vrouw, in januari. Bij het maken van een selfie viel de vrouw in zee, de man sprong haar achterna als reddende engel. Zijn lichaam werd twee dagen later ontdekt, de vrouw wordt nog altijd vermist.
De politie gaat intensief patrouilleren in de selfievrije zones van de havenstad Mumbai, het voormalige Bombay. Op overtreding staat een boete. Naar verluidt wordt het aantal zones binnenkort nog uitgebreid. In India gebeuren naar verhouding de meeste dodelijke ongelukken tijdens het maken van een ‘eigenfoto’ met een mobieltje. Onder de 49 dodelijke selfieslachtoffers, die sinds 2014 wereldwijd vielen te betreuren, waren 19 Indiërs. Een mogelijke verklaring is dat juist zij op heel gevaarlijke plekken foto’s willen maken, zoals op hoge rotsen of dicht langs drukke spoorlijnen.
Voorbeelden
Een tragisch voorbeeld is de dood van een 18-jarige student, begin deze maand. Hij was op een rots geklommen bij een dam in de buurt van de stad Nashik, maar verloor bij het maken van de foto zijn evenwicht. Hij verdronk, net als een klasgenoot die hem wilde redden. Het ernstigste ongeval in India was in januari 2014. Drie studenten, in de leeftijd van 20 tot 22 jaar, werden bij het maken van een selfie door een trein overreden. De drie waren op weg naar de Taj Mahal.