Verzekering.nl waarschuwt voor dekking off-piste

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisDe ene doorlopende reisverzekering met wintersportdekking is de andere niet. Dit blijkt uit een inventarisatie van polisvoorwaarden gedaan door vergelijkingssite Verzekering.nl. Zeker als het gaat om off-piste en andere gevaarlijke wintersporten is het opletten geblazen, want de dekking verschilt per verzekeraar. Simpelweg de wintersportdekking toevoegen aan jouw reisverzekering voordat je richting de sneeuw vertrekt is niet altijd voldoende.

Begin dit jaar waarschuwde de Nederlandse Skivereniging al voor het lawinegevaar in wintersportgebieden. In februari 2015 stond het dodental door lawines en off-piste skiën op 57. Bert Romani, de woordvoerder van de Nederlandse Skivereniging gaf toen ook aan dat wintersporten buiten de gemarkeerde pistes steeds populairder wordt. Steeds meer avontuurlijke sneeuwliefhebbers lopen dan ook het risico op een ongeval. Als dan blijkt dat de reisverzekering niet voldoende dekking biedt, vallen de rekeningen voor bijvoorbeeld redding, medische behandelingen of opname in klinieken op de mat bij de verzekerde of nabestaanden.

Wintersportdekking

De standaard doorlopende reisverzekering bestaat doorgaans uit een basisdekking en een aantal aanvullende modules die de verzekerde naar eigen wens kan toevoegen. Denk hierbij aan bagage, ongevallen, medische kosten, annulering, reisrechtsbijstand, hulp en huur vervoermiddel, wintersport en/of gevaarlijke sporten. Er zijn maar een paar verzekeringsmaatschappijen die wintersport in hun standaarddekking hebben opgenomen. Dit zijn onder andere Aegon, Aon Direct, Delta Lloyd, HEMA, London Verzekeringen en Zilveren Kruis Achmea.
Het gaat in deze gevallen vooral om het beoefenen van de standaard wintersporten zoals skiën en snowboarden binnen de gemarkeerde pistes. Wanneer wintersport binnen de basisdekking valt wil dit dus nog niet zeggen dat ook off-piste en andere risicovolle wintersporten verzekerd zijn.

Off-piste wel of niet verzekerd?

Niet alle reisverzekeraars benoemen de dekking voor off-piste even duidelijk in hun polisvoorwaarden. Om een inzicht te geven in de manier waarop de dekking in de polisvoorwaarden staat geeft Verzekering.nl hierbij een paar voorbeelden.

Off-piste is verzekerd bij de volgende reisverzekeraars:

  • Allianz Global Assistance Doorlopende Reisverzekering - Off-piste is verzekerd, mits het gevaar niet bewust wordt opgezocht. Er mag dus geen lawinewaarschuwing in het betreffende gebied van kracht zijn. De aanvullende dekking voor wintersport en bijzondere sporten moet dan wel meeverzekerd zijn.
  • Inshared Reisverzekering - Off-piste is verzekerd, tenzij het (tijdelijk) verboden is om in het gebied te skiën. De aanvullende dekking voor winter- en onderwatersport moet dan wel verzekerd zijn.
  • Europeesche Doorlopende Reisverzekering - Off-piste is verzekerd, maar niet als je waarschuwingen hebt genegeerd of een extreem hoog risico neemt. De aanvullende dekking voor skiën en snowboarden moet dan wel verzekerd zijn. 
  • Zelf Doorlopende Reisverzekering - Off-piste is verzekerd, tenzij het (tijdelijk) verboden is om in het gebied te skiën. De aanvullende dekking voor wintersport moet dan wel verzekerd zijn.
  • Aegon Doorlopende Reisverzekering binnen het Woon- & Vrije Tijdpakket - Off-piste is verzekerd. Er mag geen sprake zijn van een wedstrijdelement. En roekeloosheid is nooit verzekerd. Wintersport is standaard opgenomen in de basisdekking. Let op; er is geen dekking voor off-piste binnen de Aegon Doorlopende Reisverzekering Online.

Beperkte verzekering off-piste:

  • FBTO Doorlopende Reisverzekering - Buiten de piste skiën is alleen verzekerd als je dit doet onder begeleiding van een gecertificeerde skidocent.
  • ANWB Doorlopende Reis - Off-piste is alleen verzekerd onder begeleiding van een voor off-piste skiën gediplomeerde begeleider. Maar wanneer je onder begeleiding buiten de pistes gaat terwijl er een lawinewaarschuwingscode 4 of hoger is afgegeven ben je niet verzekerd.
  • ZLM Doorlopende Reisverzekering - Ga je off-piste onder begeleiding van een skileraar of gids, dan kun je je alleen verzekeren voor onvoorziene kosten en medische kosten. De ongevallendekking geldt in dat geval niet. 
  • Avero Achmea Vrij op Reisverzekering - Off-piste is niet verzekerd wanneer er geen gids of ski-leraar aanwezig is.
  • Centraal Beheer Achmea Doorlopende Reisverzekering - Off-piste skiën is alleen verzekerd onder begeleiding van een skileraar of gids.

Uitgesloten verzekering off-piste:

  • Klaverblad Doorlopende Reisverzekering
  • Nationale Nederlanden Doorlopende Reis

 Advies voor de avontuurlijke wintersporters
Verzekering.nl adviseert wintersporters met avontuurlijke plannen om de polisvoorwaarden van de reisverzekering heel goed te controleren. Naast de wintersportdekking is het soms ook nodig om nog een extra dekking voor ongevallen af te sluiten. Ga daarnaast ook na welke wintersporten er wel en niet uitgesloten zijn. Dan weet je zeker wat je wel en niet verzekerd kunt ondernemen tijdens de vakantie.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder