Rommelende vulkaan in IJsland

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Bardarbunga Het IJslandse metereologische instituut heeft het risico dat de vulkaan Bárðarbunga uitbarst, verhoogd naar niveau vier op de schaal van vijf. Er zijn nog geen tekenen van uitbarsting, maar het instituut meldt dat de vulkaan sinds zaterdag zeer actief is. Er zijn in korte tijd honderden kleine aardbevingen gemeten.

 

De Bárðarbunga is het grootste vulkanisch systeem op IJsland en ligt onder de ijskap van de Vatnajökull-gletsjer in het zuidwesten van het land. Volgens de IJslandse KNMI is de seismische activiteit in dit gebied niet meer zo hoog geweest sinds 1996. Naast de bevingen die constant gemeten worden zijn er sterke aanwijzingen dat er op minder dan 10 kilometer diepte sprake is van een voortdurende stroom magma.

Een aantal wegen in het gebied rond de vulkaan is inmiddels gesloten.

Eyjafjallajökull

​De uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull leidde 4 jaar geleden tot een 6 dagen durende verstoring van het vliegverkeer in Europa.
Ook in 2011 had het vliegverkeer hinder van een vulkaanuitbarsting in IJsland.

 

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder