Java start weer op, Groot-Brittannië nog weken plat

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kelud
Kelud
Na de zware uitbarsting deze week is vulkaan Kelud op het Indonesische eiland Java weer rustig. De eruptie kostte aan 4 mensen het leven en meer dan honderdduizend mensen werden geëvacueerd. Op de luchthaven van Yogyakarta na zijn ook alle vliegvelden sinds vandaag weer open.

Naar verwachting wordt dit voor toeristen belangrijk vliegveld morgen weer geopend als alles weer gereinigd is en ontdaan van de dikke aslaag die de vulkaan heeft uitgespuwd. Mensen die in een gebied rond 10 kilometer van de vulkaan wonen, mogen voorlopig nog niet terug naar huis.

Nog weken last in Groot-Brittannië

Hoe anders is het in Groot-Brittannië waar volgens premier Cameron de problemen voorlopig nog lang niet voorbij zijn. Het grondwater staat veel hoger dan normaal en zal op sommige plaatsen nog meer stijgen doordat de bodem helemaal verzadigd is door de heftige regenval van de afgelopen weken.

In Zuid-Oost en Zuid-West Engeland blijft de kans op overstromingen en levensgevaar dan ook bestaan. De wateroverlast kostte al minstens 5 mensen het leven. Twee daarvan als gevolg van de storm die gisteren over het land raasde. Een 85-jarige man kwam op het Kanaal om het leven toen een enorme golf door de ramen van een cruiseschip naar binnen sloeg en in het centrum van Londen werd een 49-jarige vrouw verpletterd doordat de gevel van een gebouw op de auto stortte waar ze met drie andere passagiers in zat. De medepassagiers raakten gewond. 

Onder meer de Theems is buiten zijn oevers getreden, zo'n  140.000 huishoudens zitten zonder stroom.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder