Java start weer op, Groot-Brittannië nog weken plat

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kelud
Kelud
Na de zware uitbarsting deze week is vulkaan Kelud op het Indonesische eiland Java weer rustig. De eruptie kostte aan 4 mensen het leven en meer dan honderdduizend mensen werden geëvacueerd. Op de luchthaven van Yogyakarta na zijn ook alle vliegvelden sinds vandaag weer open.

Naar verwachting wordt dit voor toeristen belangrijk vliegveld morgen weer geopend als alles weer gereinigd is en ontdaan van de dikke aslaag die de vulkaan heeft uitgespuwd. Mensen die in een gebied rond 10 kilometer van de vulkaan wonen, mogen voorlopig nog niet terug naar huis.

Nog weken last in Groot-Brittannië

Hoe anders is het in Groot-Brittannië waar volgens premier Cameron de problemen voorlopig nog lang niet voorbij zijn. Het grondwater staat veel hoger dan normaal en zal op sommige plaatsen nog meer stijgen doordat de bodem helemaal verzadigd is door de heftige regenval van de afgelopen weken.

In Zuid-Oost en Zuid-West Engeland blijft de kans op overstromingen en levensgevaar dan ook bestaan. De wateroverlast kostte al minstens 5 mensen het leven. Twee daarvan als gevolg van de storm die gisteren over het land raasde. Een 85-jarige man kwam op het Kanaal om het leven toen een enorme golf door de ramen van een cruiseschip naar binnen sloeg en in het centrum van Londen werd een 49-jarige vrouw verpletterd doordat de gevel van een gebouw op de auto stortte waar ze met drie andere passagiers in zat. De medepassagiers raakten gewond. 

Onder meer de Theems is buiten zijn oevers getreden, zo'n  140.000 huishoudens zitten zonder stroom.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder