Turks e-visum doorn in het oog reiswereld

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Istanbul
Istanbul
Reisorganisaties en de reisbranche zijn boos vanwege de invoering van een verplicht elektronisch visum voor Turkije. Vanaf 10 april moeten toeristen hun visum zelf voor vertrek op internet regelen. Tot die tijd kan het visum bij aankomst op de luchthaven gekocht worden, het zogenaamde visa on arrival beleid.

Volgens de Turkse overheid is kostenbesparing de reden dat het e-visum wordt ingevoerd. Maar omdat veel toeristen dit niet weten of vergeten zullen ze, volgens de reisorganisaties, aan de grens dan ook voor onaangename verrassingen komen te staan. "Dat wordt een ramp", aldus TUI Nederland. "En wat er gebeurt als toeristen zonder visum aan de grens staan. Worden die teruggestuurd? Dit wordt een chaos. We roepen dan ook op dat de mogelijkheid blijft bestaan om bij aankomst een visum te kopen."

Alleen met creditcard te betalen
Daarnaast heb je ook nog eens een creditcard nodig om het visum aan te schaffen en ook dat is een doorn in het oog van de reisbranche. Frank Oostdam van brancheorganisatie ANVR wil dan ook dat betaling via iDeal mogelijk wordt omdat veel Nederlanders geen creditcard hebben. In de Volkskrant meldt Oostdam dat ANVR bij de Turkse ambassade en het Turks verkeersbureau de zorgen gaan overbrengen. Jaarlijks gaan meer dan een miljoen Nederlanders naar Turkije. "„In de Europese vereniging ECTAA gaan we eveneens actie nemen om dit gedoe met visa in zo’n belangrijk vakantieland een halt toe te roepen.”

Het e-visum is te bestellen op https://www.evisa.gov.tr/en/ en kost ongeveer 20 dollar (15 euro). Het systeem van online aanvragen van een visum bestaat al een paar jaar voor wie naar de VS wil reizen. Kosten van die vergunning zijn 14 dollar.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder