Turks e-visum doorn in het oog reiswereld

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Istanbul
Istanbul
Reisorganisaties en de reisbranche zijn boos vanwege de invoering van een verplicht elektronisch visum voor Turkije. Vanaf 10 april moeten toeristen hun visum zelf voor vertrek op internet regelen. Tot die tijd kan het visum bij aankomst op de luchthaven gekocht worden, het zogenaamde visa on arrival beleid.

Volgens de Turkse overheid is kostenbesparing de reden dat het e-visum wordt ingevoerd. Maar omdat veel toeristen dit niet weten of vergeten zullen ze, volgens de reisorganisaties, aan de grens dan ook voor onaangename verrassingen komen te staan. "Dat wordt een ramp", aldus TUI Nederland. "En wat er gebeurt als toeristen zonder visum aan de grens staan. Worden die teruggestuurd? Dit wordt een chaos. We roepen dan ook op dat de mogelijkheid blijft bestaan om bij aankomst een visum te kopen."

Alleen met creditcard te betalen
Daarnaast heb je ook nog eens een creditcard nodig om het visum aan te schaffen en ook dat is een doorn in het oog van de reisbranche. Frank Oostdam van brancheorganisatie ANVR wil dan ook dat betaling via iDeal mogelijk wordt omdat veel Nederlanders geen creditcard hebben. In de Volkskrant meldt Oostdam dat ANVR bij de Turkse ambassade en het Turks verkeersbureau de zorgen gaan overbrengen. Jaarlijks gaan meer dan een miljoen Nederlanders naar Turkije. "„In de Europese vereniging ECTAA gaan we eveneens actie nemen om dit gedoe met visa in zo’n belangrijk vakantieland een halt toe te roepen.”

Het e-visum is te bestellen op https://www.evisa.gov.tr/en/ en kost ongeveer 20 dollar (15 euro). Het systeem van online aanvragen van een visum bestaat al een paar jaar voor wie naar de VS wil reizen. Kosten van die vergunning zijn 14 dollar.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder