Nederlander bezuinigde in 2013 behoorlijk op vakanties

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

StrandpendelNederlanders zijn dit jaar 36 miljoen keer op vakantie gegaan. Een respectabel cijfer, maar wel een teruggang van 3 procent ten opzichte van 2012. En daarmee is er volgens NBTC-NIPO Research sprake van de grootste daling sinds de jaren ’80. De min geldt zowel voor vakanties in eigen land als voor buitenlandse vakanties. Ook gaven Nederlanders minder uit. De totale vakantiebestedingen daalden met 2 procent tot 15,5 miljard euro.

Bezuinigen op korte trips

Vooral op korte vakanties is door de Nederlander bezuinigd, de lange vakanties bleven stabiel. Zo'n 15,8 miljoen Nederlanders zijn dit jaar een of meerdere keren op vakantie geweest (81 procent van de bevolking). Dat betekent dat ten opzichte van vorig jaar 50.000 minder Nederlanders op vakantie gingen. Degenen die wel op vakantie gingen, gingen minder vaak, zo komt uit de studie naar voren.
Het aantal korte vakantietripjes daalde met 1,2 miljoen (-6 procent) tot 19 miljoen. Het aantal lange vakanties bleef stabiel op 16,6 miljoen. In Nederland was door het mooie weer sprake van een goede zomerperiode, waarvan vooral de kust profiteerde.

Binnen- en buitenland

Volgens het onderzoek daalde het aantal binnenlandse vakanties met ruim 600.000 naar 17,5 miljoen (-3 procent). Maar in de badplaatsen aan de Noordzee groeide het aantal vakanties met 1 procent naar 2,3 miljoen. De Veluwe trok 10 procent minder vakantiegangers, maar stond met 1,9 miljoen vakanties nog altijd op de tweede plaats.
Het aantal buitenlandse vakanties daalde met 500.000 tot 18,1 miljoen. Net als vorig jaar voert Duitsland de top 10 van buitenlandse vakantiebestemmingen aan. Zo’n 3,2 miljoen vakanties werden bij onze oosterburen doorgebracht, wat een daling betekent van zo’n 6 procent. Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, zag het aantal vakanties met 4 procent teruglopen naar 2,7 miljoen.

Vakantie plannen, vakantie boeken?

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder