Twee doden in nationaal park Nieuw-Zeeland

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Aoraki Mount CookIn Aoraki/Mount Cook National Park in Nieuw-Zeeland zijn kort na elkaar twee toeristen om het leven gekomen. Zaterdagmiddag stortte een buitenlandse klimmer zo’n 200 meter naar beneden in de buurt van de berg Sefton Bivvy, vrijdagochtend maakte een Nieuw-Zeelander een dodelijke val op een gletsjergedeelte.

 


Hulpverleners wisten het slachtoffer van zaterdag pas aan het eind van de middag te traceren. Aangezien ze niets meer voor hem konden betekenen en de duisternis inviel, is besloten het stoffelijk overschot zondagochtend op te halen. Ook zijn drie medeklimmers zijn pas zondagmorgen om 10 uur (lokale tijd) opgepikt.
Over de omstandigheden waarin de vier aan hun tocht waren beginnen, bestaat onduidelijkheid. “Het lijkt erop dat hun voorbereidingen en uitrusting onvoldoende waren,” aldus inspecteur Dave Gaskin van een lokale reddingsteam. De man die vrijdag verongelukte, was een Nieuw-Zeelander die plannen had om in het gebied te gaan toerskiën.

Over Aoraki/Mount Cook

Het nationaal park is genoemd naar Aoraki/Mount Cook, die met 3764 meter de hoogste berg is van Nieuw-Zeeland. De berg is heilig voor de Ngai Tahustam van het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland. De Maori-legende wil dat de berg en de toppen eromheen werden gevormd toen een jongen (‘Aoraki’) en drie broers uit de hemel afdaalden om Papatuanuku (Moeder Aarde) te bezoeken in een kano. De kano kapseisde met als gevolg dat jongens versteende.
Het gebied van 700 vierkante kilometer werd in 1953 tot nationaal park uitgeroepen. Er zijn negentien toppen boven de 3000 meter. Gletsjers bedekken 40 procent van het park. De bekendste zijn de Tasmanen en de Mueller. Het bekendste meer in het park is Tasman.
 

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder