Twee doden in nationaal park Nieuw-Zeeland

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Aoraki Mount CookIn Aoraki/Mount Cook National Park in Nieuw-Zeeland zijn kort na elkaar twee toeristen om het leven gekomen. Zaterdagmiddag stortte een buitenlandse klimmer zo’n 200 meter naar beneden in de buurt van de berg Sefton Bivvy, vrijdagochtend maakte een Nieuw-Zeelander een dodelijke val op een gletsjergedeelte.

 


Hulpverleners wisten het slachtoffer van zaterdag pas aan het eind van de middag te traceren. Aangezien ze niets meer voor hem konden betekenen en de duisternis inviel, is besloten het stoffelijk overschot zondagochtend op te halen. Ook zijn drie medeklimmers zijn pas zondagmorgen om 10 uur (lokale tijd) opgepikt.
Over de omstandigheden waarin de vier aan hun tocht waren beginnen, bestaat onduidelijkheid. “Het lijkt erop dat hun voorbereidingen en uitrusting onvoldoende waren,” aldus inspecteur Dave Gaskin van een lokale reddingsteam. De man die vrijdag verongelukte, was een Nieuw-Zeelander die plannen had om in het gebied te gaan toerskiën.

Over Aoraki/Mount Cook

Het nationaal park is genoemd naar Aoraki/Mount Cook, die met 3764 meter de hoogste berg is van Nieuw-Zeeland. De berg is heilig voor de Ngai Tahustam van het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland. De Maori-legende wil dat de berg en de toppen eromheen werden gevormd toen een jongen (‘Aoraki’) en drie broers uit de hemel afdaalden om Papatuanuku (Moeder Aarde) te bezoeken in een kano. De kano kapseisde met als gevolg dat jongens versteende.
Het gebied van 700 vierkante kilometer werd in 1953 tot nationaal park uitgeroepen. Er zijn negentien toppen boven de 3000 meter. Gletsjers bedekken 40 procent van het park. De bekendste zijn de Tasmanen en de Mueller. Het bekendste meer in het park is Tasman.
 

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder