Twee doden in nationaal park Nieuw-Zeeland

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Aoraki Mount CookIn Aoraki/Mount Cook National Park in Nieuw-Zeeland zijn kort na elkaar twee toeristen om het leven gekomen. Zaterdagmiddag stortte een buitenlandse klimmer zo’n 200 meter naar beneden in de buurt van de berg Sefton Bivvy, vrijdagochtend maakte een Nieuw-Zeelander een dodelijke val op een gletsjergedeelte.

 


Hulpverleners wisten het slachtoffer van zaterdag pas aan het eind van de middag te traceren. Aangezien ze niets meer voor hem konden betekenen en de duisternis inviel, is besloten het stoffelijk overschot zondagochtend op te halen. Ook zijn drie medeklimmers zijn pas zondagmorgen om 10 uur (lokale tijd) opgepikt.
Over de omstandigheden waarin de vier aan hun tocht waren beginnen, bestaat onduidelijkheid. “Het lijkt erop dat hun voorbereidingen en uitrusting onvoldoende waren,” aldus inspecteur Dave Gaskin van een lokale reddingsteam. De man die vrijdag verongelukte, was een Nieuw-Zeelander die plannen had om in het gebied te gaan toerskiën.

Over Aoraki/Mount Cook

Het nationaal park is genoemd naar Aoraki/Mount Cook, die met 3764 meter de hoogste berg is van Nieuw-Zeeland. De berg is heilig voor de Ngai Tahustam van het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland. De Maori-legende wil dat de berg en de toppen eromheen werden gevormd toen een jongen (‘Aoraki’) en drie broers uit de hemel afdaalden om Papatuanuku (Moeder Aarde) te bezoeken in een kano. De kano kapseisde met als gevolg dat jongens versteende.
Het gebied van 700 vierkante kilometer werd in 1953 tot nationaal park uitgeroepen. Er zijn negentien toppen boven de 3000 meter. Gletsjers bedekken 40 procent van het park. De bekendste zijn de Tasmanen en de Mueller. Het bekendste meer in het park is Tasman.
 

Wees zeker van een goede verzekering!

Wees zeker van een goede verzekering!

Als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel het belang van een goede zorgverzekering. In de basisverzekering is weliswaar voor iedereen het nodige geregeld, maar op basis van persoonlijke wensen en activiteiten is een aanvullende verzekering vaak geen overbodige luxe.

Lees verder

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Bronnen, baden, zuivere lucht. Duitsland is voor velen nog altijd het kuurland bij uitstek. Maar wat kun je nu precies waar doen? Puur op reis zet de soorten kuren en kuuroorden op een rij en doet een aantal reissuggesties in Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Hessen, Saarland en Baden-Württemberg. Uiteraard zijn er in Duitsland nog veel meer mogelijkheden, maar daarvoor moet je dan wel meer tijd willen en kunnen uittrekken om grenzeloos te kunnen kuren.

Lees verder

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Bij Nederlandse sportliefhebbers staan de Belgische Ardennen jaarlijks op de agenda, met Formule 1-coryfee Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps en wielrenner Mathieu van der Poel in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De streek in het zuidoosten van België bekoort ook Nederlandse vakantiegangers, vooral gezien het grote aantal toeristische verrassingen.

Lees verder

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober is het duidelijk: nadat de mondkapjes al verplicht waren in het openbaar vervoer worden ze ook verplicht in winkels en publieke binnenruimtes. Nederland is daarmee niet het enige land, ook in veel andere landen zijn mondkapjes verplicht. Handig en noodzakelijk om er dus voldoende te hebben. Maar welke mondkapjes moet je nu gebruiken? Zijn ze allemaal even goed? En klopt de naam ‘mond’kapjes wel?

Lees verder

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis, want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder