Noodklok voor het Australische Groot Barrièrerif
Uit een onlangs verschenen rapport van de Australische overheid blijkt dat het helemaal niet goed gaat met het Great Barrier Reef. Scoorde het koraalrif eerst nog 'matige' gezondheid, nu is het, mede door een aantal natuurrampen de afgelopen jaren, erg slecht gesteld met onder meer de conditie van het zeegras in het wereldberoemde natuurgebied.
Een van die natuurrampen was de cycloon Yasi in 2011 die grote delen van het Groot Barriererif beschadigde. Ook lukt het maar niet om pesticiden en stikstof in het water terug te dringen.
Over het Groot Barrièrrerif
Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld. Het bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en 900 eilanden die zich uitstrekken over 2600 kilometer over een gebied van ongeveer 334.400 vierkante kilometer. Het rif is gelegen in de Koraalzee, van de kust van Queensland in Noord-Oost Australië. Er leven ongeveer 1500 vissoorten en 400 soorten koraal.
n oktober 2012 brachten Australische onderzoekers naar buiten dat het totale koraalrif ten opzichte van 1985 met de helft was geslonken. De afname zou voor 48 procent worden veroorzaakt door stormen en voor 42 procent door koraaletende zeesterren. Slechts 10 procent komt door de opwarming van het oceaanwater, wat aanvankelijk als voornaamste oorzaak werd gezien. Gedeeltelijk herstel zou mogelijk zijn door bestrijding van de zeesterrenpopulatie, maar kan vele jaren duren.
Wanneer hetGreat Barrier Reef op de lijst van bedreigd werelderfgoed wordt geplaatst kan Australië voor het behoud van het Rif rekenen op financiële steun uit een daarvoor speciaal opgericht fonds van Unesco.
Bron: Wikipedia