Miljoenen kwallen wachten in de Middellandse Zee op toeristen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Giftige parelkwalDe miljoenen toeristen die jaarlijks vakantie vieren langs de zonnige stranden van de Middellandse Zee moeten meer en meer rekening houden met ontmoetingen met kwallen. Hun aantal is explosief gegroeid, concluderen wetenschappers die in het enorme gebied al jaren achtereen onderzoek doen.
“Toen ik in april over de Italiaanse kustlijn vloog, zag ik miljoenen kwallen”, zegt professor Stefano Piraino van de Salento universiteit in de Britse krant The Guardian. Piraino leidt een project rond de Middellandse Zee, dat de groei van het aantal kwallen in kaart wil brengen. De toename is vooral het gevolg van overbevissing en de opwarming van de aarde.

Onderzoek met smartphones

Het project is vier jaar geleden begonnen. Sindsdien is de kwallenpopulatie enorm gegroeid, stelt professor Piraino. Die conclusie trekt hij op basis van de bevindingen van ‘burgerwetenschappers’, die met smartphones en een speciale app de kwallen volgen langs de duizenden kilometers lange kustlijn van de Middellandse Zee. “Er zijn stranden op het Italiaanse eiland Lampedusa, dat jaarlijks 300.000 toeristen trekt, waar mensen in de zomer hooguit een weekje kunnen zwemmen vanwege de kwallen”, stelt de professor.
Voor de kust van Catalonië, een uiterst populair vakantiegebied, is de giftige parelkwal (pelagia noctiluca) aan een stevige opmars bezig. Deze lente zijn op sommige plekken 30 tot 40 exemplaren per vierkante meter aangetroffen. Ook voor de kusten van Sardinië, Sicilië, Malta, Israël en Libanon is plaatselijk sprake van een plaag, zegt bioloog Josep María Gili van het Maritiem Instituut in Barcelona. Volgens hem gaat het probleem ook elders in de wereld spelen.

Behandeling en bescherming

KwallenbeetElke zomer moeten zeker 150.000 mensen worden verzorgd voor kwallenbeten. Overbevissing zou ervoor zorgen dat de natuurlijke vijanden van de kwal verdwijnen. Het aantal kwallen neemt hierdoor toe en omdat kwallen de larven en jongen van vissen eten, zorgt dit er weer voor dat de vispopulatie wordt bedreigd.
“In het verleden kon het ecosysteem zichzelf herstellen bij een overschot aan kwallen, maar sinds de grote hoeveelheden kwallen in de jaren tachtig gaat het de verkeerde kant op”, zo staat in een recent gepubliceerd rapport van de FAO.

“De socio-economische impact is enorm in de toeristische regio’s”, aldus bioloog Gili. “De verliezen lopen op tot miljoenen euro’s. Gemiddeld genomen hebben de Catalaanse stranden zo’n 15 dagen last van de kwallen, maar in andere resorts rond de Middellandse Zee overwegen de autoriteiten om twee meter hoge netten te spannen als bescherming voor de strandgangers. Anders is het niet meer te doen.”
 “We weten nog onvoldoende over dit fenomeen en het is dus nog koffiedik kijken hoe groot de plaag deze zomer wordt, maar we moeten er wel klaar voor zijn”, besluit professor Piraino. De beste bescherming tegen de vervelende beten is overigens zonnecrème waardoor het gif de huid onvoldoende kan binnendringen.
 

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder