Miljoenen kwallen wachten in de Middellandse Zee op toeristen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Giftige parelkwalDe miljoenen toeristen die jaarlijks vakantie vieren langs de zonnige stranden van de Middellandse Zee moeten meer en meer rekening houden met ontmoetingen met kwallen. Hun aantal is explosief gegroeid, concluderen wetenschappers die in het enorme gebied al jaren achtereen onderzoek doen.
“Toen ik in april over de Italiaanse kustlijn vloog, zag ik miljoenen kwallen”, zegt professor Stefano Piraino van de Salento universiteit in de Britse krant The Guardian. Piraino leidt een project rond de Middellandse Zee, dat de groei van het aantal kwallen in kaart wil brengen. De toename is vooral het gevolg van overbevissing en de opwarming van de aarde.

Onderzoek met smartphones

Het project is vier jaar geleden begonnen. Sindsdien is de kwallenpopulatie enorm gegroeid, stelt professor Piraino. Die conclusie trekt hij op basis van de bevindingen van ‘burgerwetenschappers’, die met smartphones en een speciale app de kwallen volgen langs de duizenden kilometers lange kustlijn van de Middellandse Zee. “Er zijn stranden op het Italiaanse eiland Lampedusa, dat jaarlijks 300.000 toeristen trekt, waar mensen in de zomer hooguit een weekje kunnen zwemmen vanwege de kwallen”, stelt de professor.
Voor de kust van Catalonië, een uiterst populair vakantiegebied, is de giftige parelkwal (pelagia noctiluca) aan een stevige opmars bezig. Deze lente zijn op sommige plekken 30 tot 40 exemplaren per vierkante meter aangetroffen. Ook voor de kusten van Sardinië, Sicilië, Malta, Israël en Libanon is plaatselijk sprake van een plaag, zegt bioloog Josep María Gili van het Maritiem Instituut in Barcelona. Volgens hem gaat het probleem ook elders in de wereld spelen.

Behandeling en bescherming

KwallenbeetElke zomer moeten zeker 150.000 mensen worden verzorgd voor kwallenbeten. Overbevissing zou ervoor zorgen dat de natuurlijke vijanden van de kwal verdwijnen. Het aantal kwallen neemt hierdoor toe en omdat kwallen de larven en jongen van vissen eten, zorgt dit er weer voor dat de vispopulatie wordt bedreigd.
“In het verleden kon het ecosysteem zichzelf herstellen bij een overschot aan kwallen, maar sinds de grote hoeveelheden kwallen in de jaren tachtig gaat het de verkeerde kant op”, zo staat in een recent gepubliceerd rapport van de FAO.

“De socio-economische impact is enorm in de toeristische regio’s”, aldus bioloog Gili. “De verliezen lopen op tot miljoenen euro’s. Gemiddeld genomen hebben de Catalaanse stranden zo’n 15 dagen last van de kwallen, maar in andere resorts rond de Middellandse Zee overwegen de autoriteiten om twee meter hoge netten te spannen als bescherming voor de strandgangers. Anders is het niet meer te doen.”
 “We weten nog onvoldoende over dit fenomeen en het is dus nog koffiedik kijken hoe groot de plaag deze zomer wordt, maar we moeten er wel klaar voor zijn”, besluit professor Piraino. De beste bescherming tegen de vervelende beten is overigens zonnecrème waardoor het gif de huid onvoldoende kan binnendringen.
 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder