Miljoenen kwallen wachten in de Middellandse Zee op toeristen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Giftige parelkwalDe miljoenen toeristen die jaarlijks vakantie vieren langs de zonnige stranden van de Middellandse Zee moeten meer en meer rekening houden met ontmoetingen met kwallen. Hun aantal is explosief gegroeid, concluderen wetenschappers die in het enorme gebied al jaren achtereen onderzoek doen.




“Toen ik in april over de Italiaanse kustlijn vloog, zag ik miljoenen kwallen”, zegt professor Stefano Piraino van de Salento universiteit in de Britse krant The Guardian. Piraino leidt een project rond de Middellandse Zee, dat de groei van het aantal kwallen in kaart wil brengen. De toename is vooral het gevolg van overbevissing en de opwarming van de aarde.

Onderzoek met smartphones

Het project is vier jaar geleden begonnen. Sindsdien is de kwallenpopulatie enorm gegroeid, stelt professor Piraino. Die conclusie trekt hij op basis van de bevindingen van ‘burgerwetenschappers’, die met smartphones en een speciale app de kwallen volgen langs de duizenden kilometers lange kustlijn van de Middellandse Zee. “Er zijn stranden op het Italiaanse eiland Lampedusa, dat jaarlijks 300.000 toeristen trekt, waar mensen in de zomer hooguit een weekje kunnen zwemmen vanwege de kwallen”, stelt de professor.
Voor de kust van Catalonië, een uiterst populair vakantiegebied, is de giftige parelkwal (pelagia noctiluca) aan een stevige opmars bezig. Deze lente zijn op sommige plekken 30 tot 40 exemplaren per vierkante meter aangetroffen. Ook voor de kusten van Sardinië, Sicilië, Malta, Israël en Libanon is plaatselijk sprake van een plaag, zegt bioloog Josep María Gili van het Maritiem Instituut in Barcelona. Volgens hem gaat het probleem ook elders in de wereld spelen.

Behandeling en bescherming

KwallenbeetElke zomer moeten zeker 150.000 mensen worden verzorgd voor kwallenbeten. Overbevissing zou ervoor zorgen dat de natuurlijke vijanden van de kwal verdwijnen. Het aantal kwallen neemt hierdoor toe en omdat kwallen de larven en jongen van vissen eten, zorgt dit er weer voor dat de vispopulatie wordt bedreigd.
“In het verleden kon het ecosysteem zichzelf herstellen bij een overschot aan kwallen, maar sinds de grote hoeveelheden kwallen in de jaren tachtig gaat het de verkeerde kant op”, zo staat in een recent gepubliceerd rapport van de FAO.

“De socio-economische impact is enorm in de toeristische regio’s”, aldus bioloog Gili. “De verliezen lopen op tot miljoenen euro’s. Gemiddeld genomen hebben de Catalaanse stranden zo’n 15 dagen last van de kwallen, maar in andere resorts rond de Middellandse Zee overwegen de autoriteiten om twee meter hoge netten te spannen als bescherming voor de strandgangers. Anders is het niet meer te doen.”
 “We weten nog onvoldoende over dit fenomeen en het is dus nog koffiedik kijken hoe groot de plaag deze zomer wordt, maar we moeten er wel klaar voor zijn”, besluit professor Piraino. De beste bescherming tegen de vervelende beten is overigens zonnecrème waardoor het gif de huid onvoldoende kan binnendringen.
 

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder