Miljoenen kwallen wachten in de Middellandse Zee op toeristen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Giftige parelkwalDe miljoenen toeristen die jaarlijks vakantie vieren langs de zonnige stranden van de Middellandse Zee moeten meer en meer rekening houden met ontmoetingen met kwallen. Hun aantal is explosief gegroeid, concluderen wetenschappers die in het enorme gebied al jaren achtereen onderzoek doen.
“Toen ik in april over de Italiaanse kustlijn vloog, zag ik miljoenen kwallen”, zegt professor Stefano Piraino van de Salento universiteit in de Britse krant The Guardian. Piraino leidt een project rond de Middellandse Zee, dat de groei van het aantal kwallen in kaart wil brengen. De toename is vooral het gevolg van overbevissing en de opwarming van de aarde.

Onderzoek met smartphones

Het project is vier jaar geleden begonnen. Sindsdien is de kwallenpopulatie enorm gegroeid, stelt professor Piraino. Die conclusie trekt hij op basis van de bevindingen van ‘burgerwetenschappers’, die met smartphones en een speciale app de kwallen volgen langs de duizenden kilometers lange kustlijn van de Middellandse Zee. “Er zijn stranden op het Italiaanse eiland Lampedusa, dat jaarlijks 300.000 toeristen trekt, waar mensen in de zomer hooguit een weekje kunnen zwemmen vanwege de kwallen”, stelt de professor.
Voor de kust van Catalonië, een uiterst populair vakantiegebied, is de giftige parelkwal (pelagia noctiluca) aan een stevige opmars bezig. Deze lente zijn op sommige plekken 30 tot 40 exemplaren per vierkante meter aangetroffen. Ook voor de kusten van Sardinië, Sicilië, Malta, Israël en Libanon is plaatselijk sprake van een plaag, zegt bioloog Josep María Gili van het Maritiem Instituut in Barcelona. Volgens hem gaat het probleem ook elders in de wereld spelen.

Behandeling en bescherming

KwallenbeetElke zomer moeten zeker 150.000 mensen worden verzorgd voor kwallenbeten. Overbevissing zou ervoor zorgen dat de natuurlijke vijanden van de kwal verdwijnen. Het aantal kwallen neemt hierdoor toe en omdat kwallen de larven en jongen van vissen eten, zorgt dit er weer voor dat de vispopulatie wordt bedreigd.
“In het verleden kon het ecosysteem zichzelf herstellen bij een overschot aan kwallen, maar sinds de grote hoeveelheden kwallen in de jaren tachtig gaat het de verkeerde kant op”, zo staat in een recent gepubliceerd rapport van de FAO.

“De socio-economische impact is enorm in de toeristische regio’s”, aldus bioloog Gili. “De verliezen lopen op tot miljoenen euro’s. Gemiddeld genomen hebben de Catalaanse stranden zo’n 15 dagen last van de kwallen, maar in andere resorts rond de Middellandse Zee overwegen de autoriteiten om twee meter hoge netten te spannen als bescherming voor de strandgangers. Anders is het niet meer te doen.”
 “We weten nog onvoldoende over dit fenomeen en het is dus nog koffiedik kijken hoe groot de plaag deze zomer wordt, maar we moeten er wel klaar voor zijn”, besluit professor Piraino. De beste bescherming tegen de vervelende beten is overigens zonnecrème waardoor het gif de huid onvoldoende kan binnendringen.
 

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder