Minder Nederlanders met vakantieplannen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

MarseilleOngeveer 10,5 miljoen Nederlanders hebben plannen om deze zomer op vakantie te gaan. Dat zijn er zo’n 300.000 minder dan vorig jaar, zo is becijferd door NBTC-NIPO Research. Het merendeel (7,7 miljoen) gaat naar het buitenland, 2,5 miljoen vakantiegangers blijven in eigen land. Zo’n 400.000 Nederlanders weten nog niet of het een binnen- of buitenlandse vakantie wordt. De resultaten zijn ontleend aan een grootschalig onderzoek, dat is gehouden in april.

Volgens het NBTC-NIPO is de daling volledig toe te schrijven aan de economische crisis. De becijferde 7,7 miljoen reizigers naar het buitenland betekent een teruggang van 200.000 ten opzichte van 2012. Vooral in de categorie ‘verre vakantie’ is de terugval groot, stellen de onderzoekers. Van de buitenlandse bestemmingen zijn Frankrijk (1,4 miljoen), Spanje (900.000) en Italië (800.000) het populairst.

Steeds meer mensen wachten af

Het aantal mensen dat de zomervakantie in eigen land gaat doorbrengen, bijvoorbeeld op een camping of in een bungalowpark, ligt rond de 2,5 miljoen. Dat is een daling van 175.000 vergeleken met 2012. De groep die nog niet weet waar de reis heen gaat, is toegenomen: ongeveer 400.000 Nederlanders hadden in april nog geen keuze gemaakt.
Bijna 60 procent van alle zomerplannen voor een binnen- of buitenlandse reis is begin april al vastgelegd in een boeking, stelt NBTC-NIPO. Een kwart van de vakantiegangers moest in april nog boeken en 15 procent gaat naar verwachting op de bonnefooi.
Vergeleken met vorig jaar boekt de vakantieganger die vooraf alles vastlegt, vaker rechtstreeks bij de accommodatie. Het aantal boekingen via reisbureau of touroperator loopt volgens de onderzoekers zo’n 6 procent terug.
 

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder