Minder Nederlanders met vakantieplannen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

MarseilleOngeveer 10,5 miljoen Nederlanders hebben plannen om deze zomer op vakantie te gaan. Dat zijn er zo’n 300.000 minder dan vorig jaar, zo is becijferd door NBTC-NIPO Research. Het merendeel (7,7 miljoen) gaat naar het buitenland, 2,5 miljoen vakantiegangers blijven in eigen land. Zo’n 400.000 Nederlanders weten nog niet of het een binnen- of buitenlandse vakantie wordt. De resultaten zijn ontleend aan een grootschalig onderzoek, dat is gehouden in april.

Volgens het NBTC-NIPO is de daling volledig toe te schrijven aan de economische crisis. De becijferde 7,7 miljoen reizigers naar het buitenland betekent een teruggang van 200.000 ten opzichte van 2012. Vooral in de categorie ‘verre vakantie’ is de terugval groot, stellen de onderzoekers. Van de buitenlandse bestemmingen zijn Frankrijk (1,4 miljoen), Spanje (900.000) en Italië (800.000) het populairst.

Steeds meer mensen wachten af

Het aantal mensen dat de zomervakantie in eigen land gaat doorbrengen, bijvoorbeeld op een camping of in een bungalowpark, ligt rond de 2,5 miljoen. Dat is een daling van 175.000 vergeleken met 2012. De groep die nog niet weet waar de reis heen gaat, is toegenomen: ongeveer 400.000 Nederlanders hadden in april nog geen keuze gemaakt.
Bijna 60 procent van alle zomerplannen voor een binnen- of buitenlandse reis is begin april al vastgelegd in een boeking, stelt NBTC-NIPO. Een kwart van de vakantiegangers moest in april nog boeken en 15 procent gaat naar verwachting op de bonnefooi.
Vergeleken met vorig jaar boekt de vakantieganger die vooraf alles vastlegt, vaker rechtstreeks bij de accommodatie. Het aantal boekingen via reisbureau of touroperator loopt volgens de onderzoekers zo’n 6 procent terug.
 

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder