Minder Nederlanders met vakantieplannen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

MarseilleOngeveer 10,5 miljoen Nederlanders hebben plannen om deze zomer op vakantie te gaan. Dat zijn er zo’n 300.000 minder dan vorig jaar, zo is becijferd door NBTC-NIPO Research. Het merendeel (7,7 miljoen) gaat naar het buitenland, 2,5 miljoen vakantiegangers blijven in eigen land. Zo’n 400.000 Nederlanders weten nog niet of het een binnen- of buitenlandse vakantie wordt. De resultaten zijn ontleend aan een grootschalig onderzoek, dat is gehouden in april.

Volgens het NBTC-NIPO is de daling volledig toe te schrijven aan de economische crisis. De becijferde 7,7 miljoen reizigers naar het buitenland betekent een teruggang van 200.000 ten opzichte van 2012. Vooral in de categorie ‘verre vakantie’ is de terugval groot, stellen de onderzoekers. Van de buitenlandse bestemmingen zijn Frankrijk (1,4 miljoen), Spanje (900.000) en Italië (800.000) het populairst.

Steeds meer mensen wachten af

Het aantal mensen dat de zomervakantie in eigen land gaat doorbrengen, bijvoorbeeld op een camping of in een bungalowpark, ligt rond de 2,5 miljoen. Dat is een daling van 175.000 vergeleken met 2012. De groep die nog niet weet waar de reis heen gaat, is toegenomen: ongeveer 400.000 Nederlanders hadden in april nog geen keuze gemaakt.
Bijna 60 procent van alle zomerplannen voor een binnen- of buitenlandse reis is begin april al vastgelegd in een boeking, stelt NBTC-NIPO. Een kwart van de vakantiegangers moest in april nog boeken en 15 procent gaat naar verwachting op de bonnefooi.
Vergeleken met vorig jaar boekt de vakantieganger die vooraf alles vastlegt, vaker rechtstreeks bij de accommodatie. Het aantal boekingen via reisbureau of touroperator loopt volgens de onderzoekers zo’n 6 procent terug.
 

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder