Minder Nederlanders met vakantieplannen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

MarseilleOngeveer 10,5 miljoen Nederlanders hebben plannen om deze zomer op vakantie te gaan. Dat zijn er zo’n 300.000 minder dan vorig jaar, zo is becijferd door NBTC-NIPO Research. Het merendeel (7,7 miljoen) gaat naar het buitenland, 2,5 miljoen vakantiegangers blijven in eigen land. Zo’n 400.000 Nederlanders weten nog niet of het een binnen- of buitenlandse vakantie wordt. De resultaten zijn ontleend aan een grootschalig onderzoek, dat is gehouden in april.

Volgens het NBTC-NIPO is de daling volledig toe te schrijven aan de economische crisis. De becijferde 7,7 miljoen reizigers naar het buitenland betekent een teruggang van 200.000 ten opzichte van 2012. Vooral in de categorie ‘verre vakantie’ is de terugval groot, stellen de onderzoekers. Van de buitenlandse bestemmingen zijn Frankrijk (1,4 miljoen), Spanje (900.000) en Italië (800.000) het populairst.

Steeds meer mensen wachten af

Het aantal mensen dat de zomervakantie in eigen land gaat doorbrengen, bijvoorbeeld op een camping of in een bungalowpark, ligt rond de 2,5 miljoen. Dat is een daling van 175.000 vergeleken met 2012. De groep die nog niet weet waar de reis heen gaat, is toegenomen: ongeveer 400.000 Nederlanders hadden in april nog geen keuze gemaakt.
Bijna 60 procent van alle zomerplannen voor een binnen- of buitenlandse reis is begin april al vastgelegd in een boeking, stelt NBTC-NIPO. Een kwart van de vakantiegangers moest in april nog boeken en 15 procent gaat naar verwachting op de bonnefooi.
Vergeleken met vorig jaar boekt de vakantieganger die vooraf alles vastlegt, vaker rechtstreeks bij de accommodatie. Het aantal boekingen via reisbureau of touroperator loopt volgens de onderzoekers zo’n 6 procent terug.
 

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder