Romantikhotel Bären, Zwitserse gastvrijheid in het Emmental

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Hotel Bären
Eigenaren Volker en Chantal Beduhn voor hun hotel Bären

Met een tussenstop in het Duitse Zweibrücken eindigt de rit naar het Zwitserse Dürrenroth in de parkeerkelder van Romantikhotel Bären. Zo’n eigentijdse voorziening verwacht je niet in deze kleine, oude historische pleisterplaats die voornamelijk bestaat uit een lange, doorgaande straat met voor de regio Emmental karakteristieke huizen. Met als letterlijk hoogtepunt een witte kerk, die pal tegenover het van fleurige bloembakken voorziene hotel ligt.

Slaapkamer hotel

We zetten de koffers neer in de authentieke kamers van Romantikhotel Bären. De balken aan het plafond en het gebruik van hout geven een knusse indruk. De term ‘waar traditie en modern elkaar ontmoeten’ zie je hier zeker terug: de kamers zijn voorzien van alle luxe en dingen die je nodig kunt hebben, zoals een tasje met daarin een saunadoek.Die zullen we later nog gebruiken, maar we gaan eerst terug naar de lobby waar een brede ‘kruisdoorgang’ een opvallend detail is. De gangen worden afgesloten door vier identieke eiken deuren op het noorden, zuiden, westen en oosten, met de noord-zuidas recht op de hoofdingang van de kerk gericht.  Welke ingang je ook kiest, je komt uit bij de kleine receptie. De achterin/-uitgang leidt naar een prachtige tuin waar gezellige zitjes meer dan uitnodigend wachten op de gasten. Maar we gaan er (nog) niet zitten. Eerst maar eens lunchen op het terras van het restaurant, dat aan de overkant van de straat ligt.

Hotel BärenHier ontmoeten we eigenaar Volker Beduhn die ons meer vertelt over de geschiedenis van de panden. “Landgasthof Bären bestaat nu uit drie huizen: het hotel, het restaurant en een vergadercentrum. Toen we in 2009 eigenaar werden, twijfelden we of we de brede gangen in het hotel zouden versmallen om die ruimte bij de kamers te kunnen betrekken, maar we zijn blij dat we dat niet gedaan hebben. De sfeer van het hotel is echt bewaard gebleven en doet de historie nog zeker recht aan: het hotel werd in 1752 gebouwd ter vervanging van een herberg die er sinds de 16de eeuw stond. Het smeedijzeren bord van de voormalige herberg met zijn imposante haak hangt er nog steeds.”
 

Pleisterplaats Dürrenroth

Vanaf de postkoetsperiode tot de opening van de spoorlijn in 1908 waren de twee tegenover elkaar gelegen herbergen belangrijke paardenwisselstations op de lijn Luzern-Bern en was Dürrenroth zoals gezegd een pleisterplaats. De koetsen konden zelfs tot in het ‘Kreuzstock’-gebouw uit 1820 rijden om passagiers uit te laden. De stallen maken nu deel uit van het pension dat bij Bären hoort. In 1998 werd het restaurant in samenwerking met Monumentenzorg gerestaureerd en twee jaar later werd het restaurant uitgeroepen tot Historisch Restaurant van het Jaar. Ook het Kreuzstock werd in 2000/2001 met steun van Monumentenzorg opgeknapt.

Persoonlijk welkom in Romantikhotel Bären

In het restaurant worden voor zowel hotelgasten als passanten heerlijke maaltijden geserveerd. En met een heel persoonlijke touch, zo ontdekken we tijdens het diner. Alle gasten hebben, zolang ze in het hotel verblijven, een vaste tafel waarop een bordje prijkt met ‘Welkom’ plus de naam van de gasten. De bediening is vlot, gezellig en kundig en hoewel de menu’s elke dag vaststaan is er ruimte voor improvisatie als dat wenselijk is. Heel fijn!  

Volker gaat ons voor naar de bar waar hij een appelcider en biertje schenkt terwijl hij ons uitlegt waarom hij, Duitser van geboorte, zich in 2009 in het Zwitserse Emmental heeft gevestigd. “Min of meer toevallig kwamen we hier terecht en ontmoetten we de vorige eigenaar René Brogli. Mijn vrouw Chantal en ik hadden al langer de wens ons eigen bedrijf te beginnen en het klikte eigenlijk gelijk met René. De historie van de panden en de omgeving trokken ons zo aan dat het al snel duidelijk werd: René wilde verkopen en wij wilden het absoluut hebben. Samen met onze vrienden Frank Jantschik en Bettina Knil startten we op 1 maart 2009 ons nieuwe avontuur. Eerste missie was om het hotel en restaurant uit de rode cijfers te halen en met passie en doorzettingsvermogen en een snufje geluk is dat gelukt. Naast economische redenen waren de historie van het pand en de ligging ook motivatie om in 2010 aansluiting te zoeken bij Romantik-hotels.”

Wijnkelder Bärenb_353_282_16777215_00_images_stories_romantik_baren_Romantik_Zwitersland_hoteldeur.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volker vervolgt met: “We bouwden, verbouwden en renoveerden en toen… toen kwam corona. We hadden voor 2021 de verbouwing van de keuken op de agenda gezet, maar door de corona-uitbraak kwam het toerisme grotendeels stil te liggen en begonnen we er al aan in 2020. Eigenlijk zonder plan en zonder de zekerheid of we het wel zouden redden. De oorspronkelijke keuken stond op de plaats waar nu het bargedeelte is en was maar 1.90 meter hoog. Nu hebben we de keuken doorgetrokken naar de achterkant en dat is het nu een grote, open ruimte waar plaats genoeg is. Het was dus best een gok om zoveel te investeren in een periode dat de hele wereld zo ongeveer plat lag, maar het resultaat is geweldig en het heeft gelukkig heel goed uitgepakt.”

Dat resultaat krijgen we te zien tijdens een rondleiding door het restaurant. Tot onze verrassing blijkt er een complete wijnkelder in het pand te zitten waar de wijn keurig netjes ligt opgestapeld en wacht op gasten die aan de grote tafel de wijnen komen proeven.

Plezier is het belangrijkste, voor gasten en werknemers

Voor Volker Beduhn is het belangrijk dat de gasten plezier hebben en genieten van eten en drinken. Dat plezier hebben is ook belangrijk voor de 60 mensen die fulltime of parttime werken in het hotel en het restaurant. “We leiden hier ook mensen op en leren ze dat je niet alles hoeft te weten, als je maar plezier hebt in je werk. En we stimuleren goede ideeën. Een personeelslid had een cursus bierbrouwen gevolgd en als gevolg daarvan hebben we nu een kleine bierbrouwerij in huis. Leuk toch.”

We snappen de liefde van Volker voor het Emmental want in de twee volle dagen die we in Romantikhotel Bären verblijven ontdekken we de verrassende veelzijdigheid. Met de auto rijden we naar de top van de Lüderenalp, waar we, tot onze verbazing, ook een bushalte aantreffen en gaan door naar een paar dorpen in de omgeving. Een dagje sportief zijn we ook. Romantikhotel Bären heeft een paar leuke arrangementen met FLYER, de fabrikant van e-bikes die even verderop in Huttwil is gevestigd. We gebruiken twee FLYERS die via het hotel verhuurd worden en ik moet zeggen, het is een verademing om op een hotelfiets te stappen die in zo’n goede staat is. Dat maak je wel eens anders mee. We peddelen dus vrolijk langs het gestroomlijnde Zwitserse landschap, bezoeken de fietsfabriek en sluiten de fietsdag af in de Emmentaler Schaukäserei in Affoltern im Emmental. Meer over deze fietsdag lees je hier.

Na de gedane fietstocht is het heerlijk ontspannen in het saunacomplex van het hotel waar eerdergenoemde saunadoek heel goed van pas komt. De sauna-afdeling, gebouwd in 2019, bereik je via een loopbrug vanuit het hotel naar de aanbouw. Leuk detail: vroeger waren de toiletten voor de gasten ondergebracht in het oorspronkelijke deel van de aanbouw.

b_360_270_16777215_00_images_stories_romantik_baren_Romantik_Zwitserland_sauna.jpgb_360_270_16777215_00_images_stories_romantik_baren_Zwitserland_Baren_hotel.jpgAls we ’s avonds opgefrist en uitgerust weer aanschuiven aan ‘onze’ tafel zien we dat de enorme betrokkenheid van Volker Beduhn ook door een privé-etentje niet wordt geremd. Ondanks dat hij met zijn gezin gezellig tafelt, houdt hij ook in de gaten dat alles naar wens is voor de gasten en is hij niet te beroerd even bij te springen als er een tafel afgeruimd moet worden.

Wij zijn net begonnen aan het dessert als Volker met een brede grijs bij ons aan tafel komt vragen of alles nog naar wens is. Gastvrijheid en plezier in optima forma, dat kun je vinden in deze bijzondere pleisterplaats in het Emmental.

Lees meer over onze ervaringen in andere Romantik Hotels

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder