Wildlife in Californië

3.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Elephant seals
Elephant Seals
Al weer een week of 2 rijden we met onze camper rond in Californië, waarvan de laatste week aan de westkust. De ‘bewoonde’ wereld, zeg maar. Een schril contrast met de grote stukken onbewoonde wereld waar we tijdens onze Road ’66 doorheen reden. Nou… onbewoond. Dat natuurlijk niet. Maar wel zo goed als mensenleeg. We reden mijlen zonder dat we ook maar een huis, schuur of hut zagen.

Ook met het ‘wildlife’ was het tijdens deze reis niet zo dik gezaaid. Ja, die beer in Yosemite, en natuurlijk herten, vogels en andere kleine kruip- loop- en vliegdiertjes. Maar echt veel was het niet. Tot nu in Californië. Behalve over heel veel mensen struikelen we hier – niet letterlijk natuurlijk – ook over de dieren. Aan de kust, in het water en in de lucht. We zagen honderden steltlopertjes op een hoopje op het strand. Ontelbare meeuwen en andere vogels waarvan ik de naam niet eens ken. Vlinders, in allerlei kleuren en  op en in het water honderden, echt honderden zeeleeuwen en zeeolifanten.

Kabaal

Zeeleeuwen
Seals
De allereerste zeeleeuwen en zeeolifanten zien we in de buurt van Morro Rock. Op een drijvende aanlegkade liggen tientallen dieren vrolijk kabaal te maken. En hoe verder we komen op de route via Highway 1, de prachtige kustroute die we rijden richting San Francisco, hoe meer we er zien. Ze liggen op het strand, zwemmen in zee, hangen op rotsen en laten luid en duidelijk van zich horen. In Monterey lopen we langs de het strand. ‘Goh, je zou hier wonen’, zeggen we tegen elkaar. Want de dieren lagen op een rots voor de kust zoveel lawaai te maken dat je dat in de huizen langs het strand absoluut niet kon missen. “De hele nacht dat kabaal.”

Een bijzonder verhaal
De bewoonde wereld dus. Met dieren, maar ook met mensen. Mensen die, net als op de andere plekken waar we kwamen, erg geïnteresseerd zijn in waar we vandaan komen en wat we gaan doen. We voerden leuke gesprekken in the middle of nowhere, maar ook in drukke en toeristische steden. Vanaf het strand in Monterey lopen we richting het stadje en zien een winkeltje van een goudsmid. In de etalage liggen wat sieraden en ander ‘onbestemd’ spul. We gaan naar binnen, kijken wat rond en willen net weer naar buiten lopen als hij ons vraagt of hij iets voor ons kan betekenen en waar we vandaan komen. Hij hoorde ons in een andere taal praten en was nieuwsgierig welke taal dat was. We geven hem antwoord en op het antwoord ‘we zijn op reis’, steekt hij van wal. Want reizen, dat doet hij ook graag. En hij heeft ook interesse in  buitenaards leven, kometen, planeten en sterren. Tijdreizen, dat lijkt hem ook wel wat. “Want wij zijn echt niet de enige in het heelal.” Hij is ervan overtuigd dat we helemaal niet goed bezig zijn, hier op aarde. “We worden in deze wereld geregeerd door maar één ding”, zei de goudsmid en pakte wat dollars uit zijn zak. “En door geld, door de macht naar geld,  sterven dieren uit, verwoesten we de aarde en niet in de laatste plaats onszelf.” Toch is er nog hoop, weet hij. Want de wereld zoals wij mensen hem gemaakt hebben verdwijnt om plaats te maken voor een betere wereld waarin het niet draait om geld, maar om leven en laten leven. “We zijn veel te snel geëvolueerd. Kunnen het niet allemaal meer bijhouden. Verliezen het belangrijkste uit het oog. Eigenlijk zouden we eens beter naar de dieren moeten kijken. Zij leven zoals het moet.”

Na een half uur stonden we buiten. Een nieuwe vriend en een schitterend verhaal rijker. Op het moment dat ik dit blog schrijf zitten we in Moss Landing. Op een camping vlakbij de haven. En achter ons, nog geen 50 meter verder, zit een hele kudde zeeleeuwen ergens op een rots. En dat horen we. De hele nacht. Luid en duidelijk roepen ze elkaar tot de orde, laten weten wie de baas is en vertellen waar de lekkerste visjes te vinden zijn.
De dieren leven in het hier en nu. Zoals wij het eigenlijk ook zouden moeten doen. En dat blijkt in een camper, met niet meer zorgen dan bepalen waar je die dag heen gaat, helemaal niet eens zo moeilijk. Wildlife op zijn best. Zeg maar. Nog 10 dagen lang!

Reacties  

 
#1 melané fahner 22-11-2013 09:22
Wat heerlijk allemaal. Vooral die praatjes: dat kunnen ze daar goed. Nog effe genieten!
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder