Kom in de Kashbah

2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kashbah
Kashbah
We zijn in Ouarzazate, een stad gelegen op een woestijnplateau van 1160 meter hoog aan de voet van het Hoge Atlasgebergte in Marokko. Aan de vegetatie kun je zien dat het hier bijzonder droog is: jaarlijks valt er niet meer dan 100 mm regen. De stad op zich is niet zo bijzonder, maar toch is Ouarzazate wereldberoemd. Net buiten de stad vindt je hier namelijk de filmset van de Atlasstudio. De grote, deels openluchtstudio is een echte toeristische trekpleister, en dat is niet onterecht, want waar kun je zomaar wandelen in de voetsporen van sterren als Gerard Dépardieu en Mel Gibson. Ook de Taourirt Kashbah, gebouwd in de 17de eeuw, is een echte filmlocatie en te zien in films als The Jewel of the Nile en Lawrence van Arabia.

 


Functionele gebouwen

Kashbah
Kashbah
De fraai bewaarde en gerenoveerde kashbah staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je ziet direct waarom het gebouw bij filmmakers zo populair is: de rode buitenkant van de lemen kashbah oogt als een groot fort met kantelen. Niet alleen de buitenkant is 'foto- en filmgeniek', ook de binnenkant is een prachtig decor. De kashbah is gebouwd is door de Glaoui Berberstammen en de voor die stijl kenmerkende lage deuren en hoge traptreden heeft. De Andalusische invloeden vertalen zich in de tegeldecoraties op de muren en de rieten en houten plafonds. ‘Oleanderhout staat voor geluk, dus werden de plafonds van deze houtsoort gemaakt, ingelegd in diamantvorm, zo hing het geluk als het ware boven je’, zo weet de gids die ons door de kruipdoor, sluipdoor van kleine kamertjes leidt. De kleurrijke afwerking, gemaakt met henna en saffraan, is in een paar kamertjes nog steeds goed zichtbaar. De in het centrum liggende kashbah is een aantal maal gerenoveerd en daardoor goed bewaard gebleven. Sinds de jaren 60 wonen er geen mensen meer en is de kashbah ontdaan van meubilair en inventaris. Dat is eigenlijk jammer, want je kunt je er bijna geen voorstelling van maken hoe het er uitzag toen het door de Glaoui stammen gebruikt werd als paleis. Volgens de gids moeten we ons daar overigens geen spectaculair beeld van vormen: "De kashba’s in Ouarzazate en het zuiden zijn namelijk meer functioneel dan decoratief, in tegenstelling tot de riads, waar juist de decoratie en inrichting belangrijker zijn."

Kashbah
Kasbah
Decoratie
Decoratie
Kleden
Kleden

Woestijnroute naar Marrakech

Dat je zoveel verschillende invloeden en bouwstijlen in de kashbah ziet is niet zo vreemd. De Taourirt kashbah was vroeger een bekende stop-over voor de karavaans die langs Ouarzazate kwamen. De stad ligt precies op het kruispunt van de woestijnroute van Timboektoe naar Marrakech en Agadir, en naar de valleien van de Dades en de Draa. “Iedereen was welkom in Ouarzazate, wat letterlijk vertaald ‘hemel van vrede en stilte’ betekent”, zo meldt de gids. We volgen hem kruipdoor, sluipdoor de vele trapjes op en af en horen dat bezoekers van goede doen vroeger op de bovenste etages welkom geheten werden. “Hoe belangrijker je was, hoe hoger de etage waar je werd ontvangen.” We komen in de hoekkamer die het hoogst gelegen is. Wie hier ontvangen werd, moest echt wel de crème de la crème zijn en kreeg als beloning voor al die trapjes een schitterend uitzicht op het berglandschap en de Sahara!

Weer beneden sluiten we onze sterrendag, die begon met een bezoek aan de Atlasstudio, af met een sterrenmaaltijd in de botanische tuin van Jardin des Aromes. Hier krijgen we de specialiteit van het huis: pastilla met kip, duif of vlees en amandel in bladerdeeg. Volgens de kok kost het een dag om dit deeg, gemaakt van bloem peterselie, eieren en boter, te maken en luchtig te krijgen. Opeten gaat in ieder geval een stuk sneller! En dan...op naar de woestijn!

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder