Piloot slapend op weg naar Kreta

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Paneel in cockpitMet in de cockpit alleen een slapende copiloot is een vliegtuig van Transavia enige tijd in de richting van Kreta gevlogen. Het incident op grote hoogte had vorig jaar september plaats, zo blijkt uit een verslag van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De gezagvoerder van de Boeing 737 was na 2,5 uur vliegen naar het toilet gegaan, maar kon na terugkeer de cockpit niet meer in.


De betreffende deur was afgesloten; een standaardmaatregel om te voorkomen dat piloten vanuit de cabine ongewenst bezoek krijgen. Ook met de intercom kreeg de piloot echter geen contact met zijn collega.
“De gezagvoerder informeerde vervolgens de cabinebemanning. Toen het de gezagvoerder lukte om toegang tot de cockpit te krijgen, trof hij de eerste officier slapend aan”, schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het toestel vloog op de automatische piloot waardoor de reizigers voor zover bekend niet in gevaar zijn geweest.

'Ernstig'

De Raad bestempelt het incident als ‘ernstig’. Transavia bekijkt nog of er maatregelen worden genomen tegen een copiloot. “Het onderzoek loopt nog, het is nog niet afgerond”, aldus een woordvoerster vandaag.
In oktober 2012 waarschuwde de pilotenbond VNV dat piloten vaak te maken hebben met vermoeidheid. Uit eigen onderzoek bleek dat Nederlandse piloten in zes maanden tijd 45 keer waren betrokken bij incidenten. In de helft van die gevallen speelde vermoeidheid een rol.
 

Wees zeker van een goede verzekering!

Wees zeker van een goede verzekering!

Als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel het belang van een goede zorgverzekering. In de basisverzekering is weliswaar voor iedereen het nodige geregeld, maar op basis van persoonlijke wensen en activiteiten is een aanvullende verzekering vaak geen overbodige luxe.

Lees verder

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Bronnen, baden, zuivere lucht. Duitsland is voor velen nog altijd het kuurland bij uitstek. Maar wat kun je nu precies waar doen? Puur op reis zet de soorten kuren en kuuroorden op een rij en doet een aantal reissuggesties in Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Hessen, Saarland en Baden-Württemberg. Uiteraard zijn er in Duitsland nog veel meer mogelijkheden, maar daarvoor moet je dan wel meer tijd willen en kunnen uittrekken om grenzeloos te kunnen kuren.

Lees verder

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Bij Nederlandse sportliefhebbers staan de Belgische Ardennen jaarlijks op de agenda, met Formule 1-coryfee Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps en wielrenner Mathieu van der Poel in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De streek in het zuidoosten van België bekoort ook Nederlandse vakantiegangers, vooral gezien het grote aantal toeristische verrassingen.

Lees verder

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober is het duidelijk: nadat de mondkapjes al verplicht waren in het openbaar vervoer worden ze ook verplicht in winkels en publieke binnenruimtes. Nederland is daarmee niet het enige land, ook in veel andere landen zijn mondkapjes verplicht. Handig en noodzakelijk om er dus voldoende te hebben. Maar welke mondkapjes moet je nu gebruiken? Zijn ze allemaal even goed? En klopt de naam ‘mond’kapjes wel?

Lees verder

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis, want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder