Piloot slapend op weg naar Kreta

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Paneel in cockpitMet in de cockpit alleen een slapende copiloot is een vliegtuig van Transavia enige tijd in de richting van Kreta gevlogen. Het incident op grote hoogte had vorig jaar september plaats, zo blijkt uit een verslag van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De gezagvoerder van de Boeing 737 was na 2,5 uur vliegen naar het toilet gegaan, maar kon na terugkeer de cockpit niet meer in.


De betreffende deur was afgesloten; een standaardmaatregel om te voorkomen dat piloten vanuit de cabine ongewenst bezoek krijgen. Ook met de intercom kreeg de piloot echter geen contact met zijn collega.
“De gezagvoerder informeerde vervolgens de cabinebemanning. Toen het de gezagvoerder lukte om toegang tot de cockpit te krijgen, trof hij de eerste officier slapend aan”, schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het toestel vloog op de automatische piloot waardoor de reizigers voor zover bekend niet in gevaar zijn geweest.

'Ernstig'

De Raad bestempelt het incident als ‘ernstig’. Transavia bekijkt nog of er maatregelen worden genomen tegen een copiloot. “Het onderzoek loopt nog, het is nog niet afgerond”, aldus een woordvoerster vandaag.
In oktober 2012 waarschuwde de pilotenbond VNV dat piloten vaak te maken hebben met vermoeidheid. Uit eigen onderzoek bleek dat Nederlandse piloten in zes maanden tijd 45 keer waren betrokken bij incidenten. In de helft van die gevallen speelde vermoeidheid een rol.
 

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder