Zwemmen in grote rivieren gevaarlijk

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Meldpunt water
Meldpunt water: foto RWS
Op zomerse dagen wil je het liefst verkoeling zoeken aan zee, of op een plekje langs de grote rivieren Waal, Rijn, Lek, IJssel en Maas. Vaak zijn er langs die rivieren stranden of strandjes aangelegd. Toch betekent dat niet dat je er veilig kunt zwemmen. Zeker de stranden bij steden die langs de rivier liggen zijn gevaarlijk, ook aan de zijkant. Rijkswaterstaat waarschuwt ook dit jaar weer om goed op te passen wanneer je gaat zwemmen in grote rivieren en bij de stadsstranden. Vaak is dit veel te gevaarlijk vanwege de plaatselijk sterke stroming en het scheepvaartverkeer.

"Hoe onschuldig het ook lijkt, we raden ten stelligste af om tussen de kribben te zwemmen. Voorgaande jaren verdronken hierdoor mensen op verschillende plaatsen", zo meldt  Rijkswaterstaat.

Ook het scheepvaartverkeer draagt aan het gevaar bij omdat zwemmers vanaf een schip nauwelijks zichtbaar zijn waardoor ze overvaren kunnen worden. Bovendien kan de zuigende werking van de schepen zwemmers in de problemen brengen. Ook als het schip al lang is gepasseerd houden de waterverplaatsingen aan. Daarnaast is het water in de rivieren vaak erg koud is en de temperatuur kan sterk wisselen. Hierdoor is de kans op onderkoelingsverschijnselen en kramp zeer groot.
 
Waar wel
Je kunt veilig zwemmen bij de aangewezen zwemplaatsen, vooral in dode rivierarmen, of in plassen in de uiterwaarden. Deze plaatsen, waar ook de waterkwaliteit geregeld gecontroleerd wordt, zijn aangegeven met blauwe borden die door de provincie geplaatst zijn. Kijk hier voor de actuele waterkwaliteit.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder