Zwemmen in grote rivieren gevaarlijk

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Meldpunt water
Meldpunt water: foto RWS
Op zomerse dagen wil je het liefst verkoeling zoeken aan zee, of op een plekje langs de grote rivieren Waal, Rijn, Lek, IJssel en Maas. Vaak zijn er langs die rivieren stranden of strandjes aangelegd. Toch betekent dat niet dat je er veilig kunt zwemmen. Zeker de stranden bij steden die langs de rivier liggen zijn gevaarlijk, ook aan de zijkant. Rijkswaterstaat waarschuwt ook dit jaar weer om goed op te passen wanneer je gaat zwemmen in grote rivieren en bij de stadsstranden. Vaak is dit veel te gevaarlijk vanwege de plaatselijk sterke stroming en het scheepvaartverkeer.

"Hoe onschuldig het ook lijkt, we raden ten stelligste af om tussen de kribben te zwemmen. Voorgaande jaren verdronken hierdoor mensen op verschillende plaatsen", zo meldt  Rijkswaterstaat.

Ook het scheepvaartverkeer draagt aan het gevaar bij omdat zwemmers vanaf een schip nauwelijks zichtbaar zijn waardoor ze overvaren kunnen worden. Bovendien kan de zuigende werking van de schepen zwemmers in de problemen brengen. Ook als het schip al lang is gepasseerd houden de waterverplaatsingen aan. Daarnaast is het water in de rivieren vaak erg koud is en de temperatuur kan sterk wisselen. Hierdoor is de kans op onderkoelingsverschijnselen en kramp zeer groot.
 
Waar wel
Je kunt veilig zwemmen bij de aangewezen zwemplaatsen, vooral in dode rivierarmen, of in plassen in de uiterwaarden. Deze plaatsen, waar ook de waterkwaliteit geregeld gecontroleerd wordt, zijn aangegeven met blauwe borden die door de provincie geplaatst zijn. Kijk hier voor de actuele waterkwaliteit.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder