Zwemmen in grote rivieren gevaarlijk

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Meldpunt water
Meldpunt water: foto RWS
Op zomerse dagen wil je het liefst verkoeling zoeken aan zee, of op een plekje langs de grote rivieren Waal, Rijn, Lek, IJssel en Maas. Vaak zijn er langs die rivieren stranden of strandjes aangelegd. Toch betekent dat niet dat je er veilig kunt zwemmen. Zeker de stranden bij steden die langs de rivier liggen zijn gevaarlijk, ook aan de zijkant. Rijkswaterstaat waarschuwt ook dit jaar weer om goed op te passen wanneer je gaat zwemmen in grote rivieren en bij de stadsstranden. Vaak is dit veel te gevaarlijk vanwege de plaatselijk sterke stroming en het scheepvaartverkeer.

"Hoe onschuldig het ook lijkt, we raden ten stelligste af om tussen de kribben te zwemmen. Voorgaande jaren verdronken hierdoor mensen op verschillende plaatsen", zo meldt  Rijkswaterstaat.

Ook het scheepvaartverkeer draagt aan het gevaar bij omdat zwemmers vanaf een schip nauwelijks zichtbaar zijn waardoor ze overvaren kunnen worden. Bovendien kan de zuigende werking van de schepen zwemmers in de problemen brengen. Ook als het schip al lang is gepasseerd houden de waterverplaatsingen aan. Daarnaast is het water in de rivieren vaak erg koud is en de temperatuur kan sterk wisselen. Hierdoor is de kans op onderkoelingsverschijnselen en kramp zeer groot.
 
Waar wel
Je kunt veilig zwemmen bij de aangewezen zwemplaatsen, vooral in dode rivierarmen, of in plassen in de uiterwaarden. Deze plaatsen, waar ook de waterkwaliteit geregeld gecontroleerd wordt, zijn aangegeven met blauwe borden die door de provincie geplaatst zijn. Kijk hier voor de actuele waterkwaliteit.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder