Cultureel erfgoed Italië in gevaar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Colosseum
Colosseum
Vorige week werden er brokstukken van de plafondschildering in de Zaal van de Wolvin in het Italiaanse Kamergebouw opgeveegd door het personeel. De Allegorie van Rome, in 1884 geschilderd door Ignazio Perricci op het 14-meter hoge gewelf van de ceremoniezaal, zou door de warmte zijn losgekomen. De werkelijke reden blijkt een gebrek aan normaal onderhoud en controle. En dat geldt voor bijna het  hele cultureel erfgoed van Italië.

Rome
In Rome zijn toeristen er al getuige van geweest dat stukken travertijn de afgelopen jaren al van het Colosseum, van de oude stadsmuur en laatst ook van de Trevifontein, bekend uit de film La Dolce Vita vielen. Meer dan opvegen en de lokale plaats afzetten, gebeurt er niet echt omdat Italië kampt met een structureel geldgebrek om normaal onderhoud te plegen aan het enorme aantal historische gebouwen. Laat staan dat er geld is voor dure restauratiewerken.

Pompei
De archeologische opgraving in Pompei werd het symbool van de verloedering van het cultureel erfgoed. Nadat twee jaar geleden het huis van de gladiatoren instortte en daarna nog een paar minder belangrijke gebouwen afbrokkelden, trok men aan de bel en vanuit de Europese Commissie kwam financiële steun. Maar liefst 105 miljoen kwam beschikbaar voor de nodige restauratie in Pompei.

Colosseum
Voor het Colosseum werd privégeld gevonden. De eigenaar van schoenenmerk Tod's, Diego Della Valle, betaalt 25 miljoen voor de restauratie. In ruil voor het recht het Colosseum te gebruiken voor reclamedoeleinden. De restauratie is overigens nog niet begonnen, want diverse organisaties verzetten zich tegen de sponsoring, zodat het nog wachten is op een juridische uitspraak.

Voor de restauratie van Pompei en het Colosseum, respectievelijk goed voor 2 en 5 miljoen bezoekers per jaar, is dus geld gevonden, maar voor veel andere gebouwen blijft het armoe troef. Voor de historische winkelgalerij Galleria Vittorio Emanuele II uit 1865, vlakbij de Dom in Milaan, is het nog zoeken naar financiering. Vorige maand werd de nodige restauratie geraamd op 200 tot 300 miljoen euro. Ook daar brokkelt regelmatig een stuk trap, plafond of muur af en moet het winkelend publiek zigzaggend om de afzettingen heen lopen.

Als Italië zijn cultureel erfgoed niet beter beschermt, riskeert het zelfs dat de Unesco een aantal plaatsen schrapt van de Werelderfgoedlijst, waar Italië (met 47 plaatsen) nu nog bovenaan prijkt.

 

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder