Cameron gaat de diepte in

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

James Cameron
James Cameron
Net als de hoogste top op aarde trekt ook de diepst bekende plek avonturiers en andere durfals aan. Filmregisseur James Cameron daalt binnenkort met een speciale duikboot af naar dat punt, de Marianentrog in de Grote Oceaan. Voor die trip ten zuiden van het eiland Guam mag hij wel even de tijd nemen, want zijn doel ligt op 10.902 meter onder zeeniveau. Ter vergelijking: de Mount Everest, de hoogste berg, ligt 8848 meter boven zeeniveau. 

Duikboot James Cameron
Duikboot James Cameron
De ranke eenpersoonsduikboot van James Cameron heeft een lengte van 7 meter en een binnendiameter van nauwelijks één meter. Het vaartuig zit bovendien propvol apparatuur, dus de regisseur heeft nauwelijks ruimte om te gaan verzitten. Cameron heeft eerder deze maand een geslaagde testvaart gemaakt. Hierbij kwam de regisseur van kaskrakers als Avatar, Aliens en Titanic tot een diepte van 8 kilometer.

Beelden voor wetenschap en 3D-film

De expeditie van de Canadees heeft vooral een wetenschappelijk doel. Verscheidene camera’s maken opnamen van het aanwezige onderwaterleven. Daarnaast worden er watermonsters mee naar boven genomen. Maar Cameron zou geen filmregisseur zijn als hij in de diepte ook geen beelden zou verzamelen, in dit geval voor een 3D-film.

Enorme druk 

Overigens is de filmmaker niet de eerste mens, die het diepste punt van de Marianentrog bereikt. Al in 1960 maakten de Amerikaan Don Walsh en de Zwitser Jacques Piccard in hun bathyscaaf een geslaagde duik naar de oceaanbodem. De voorbereiding van een dergelijke onderneming moet niet worden onderschat: op de bodem heerst bijvoorbeeld een druk van zo’n 108,6 MPa (= 108 600 000 Pa), meer dan 1000 keer zo hoog als die aan de oppervlakte.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder