Cameron gaat de diepte in

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

James Cameron
James Cameron
Net als de hoogste top op aarde trekt ook de diepst bekende plek avonturiers en andere durfals aan. Filmregisseur James Cameron daalt binnenkort met een speciale duikboot af naar dat punt, de Marianentrog in de Grote Oceaan. Voor die trip ten zuiden van het eiland Guam mag hij wel even de tijd nemen, want zijn doel ligt op 10.902 meter onder zeeniveau. Ter vergelijking: de Mount Everest, de hoogste berg, ligt 8848 meter boven zeeniveau. 

Duikboot James Cameron
Duikboot James Cameron
De ranke eenpersoonsduikboot van James Cameron heeft een lengte van 7 meter en een binnendiameter van nauwelijks één meter. Het vaartuig zit bovendien propvol apparatuur, dus de regisseur heeft nauwelijks ruimte om te gaan verzitten. Cameron heeft eerder deze maand een geslaagde testvaart gemaakt. Hierbij kwam de regisseur van kaskrakers als Avatar, Aliens en Titanic tot een diepte van 8 kilometer.

Beelden voor wetenschap en 3D-film

De expeditie van de Canadees heeft vooral een wetenschappelijk doel. Verscheidene camera’s maken opnamen van het aanwezige onderwaterleven. Daarnaast worden er watermonsters mee naar boven genomen. Maar Cameron zou geen filmregisseur zijn als hij in de diepte ook geen beelden zou verzamelen, in dit geval voor een 3D-film.

Enorme druk 

Overigens is de filmmaker niet de eerste mens, die het diepste punt van de Marianentrog bereikt. Al in 1960 maakten de Amerikaan Don Walsh en de Zwitser Jacques Piccard in hun bathyscaaf een geslaagde duik naar de oceaanbodem. De voorbereiding van een dergelijke onderneming moet niet worden onderschat: op de bodem heerst bijvoorbeeld een druk van zo’n 108,6 MPa (= 108 600 000 Pa), meer dan 1000 keer zo hoog als die aan de oppervlakte.

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder