Cameron gaat de diepte in

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

James Cameron
James Cameron
Net als de hoogste top op aarde trekt ook de diepst bekende plek avonturiers en andere durfals aan. Filmregisseur James Cameron daalt binnenkort met een speciale duikboot af naar dat punt, de Marianentrog in de Grote Oceaan. Voor die trip ten zuiden van het eiland Guam mag hij wel even de tijd nemen, want zijn doel ligt op 10.902 meter onder zeeniveau. Ter vergelijking: de Mount Everest, de hoogste berg, ligt 8848 meter boven zeeniveau. 

Duikboot James Cameron
Duikboot James Cameron
De ranke eenpersoonsduikboot van James Cameron heeft een lengte van 7 meter en een binnendiameter van nauwelijks één meter. Het vaartuig zit bovendien propvol apparatuur, dus de regisseur heeft nauwelijks ruimte om te gaan verzitten. Cameron heeft eerder deze maand een geslaagde testvaart gemaakt. Hierbij kwam de regisseur van kaskrakers als Avatar, Aliens en Titanic tot een diepte van 8 kilometer.

Beelden voor wetenschap en 3D-film

De expeditie van de Canadees heeft vooral een wetenschappelijk doel. Verscheidene camera’s maken opnamen van het aanwezige onderwaterleven. Daarnaast worden er watermonsters mee naar boven genomen. Maar Cameron zou geen filmregisseur zijn als hij in de diepte ook geen beelden zou verzamelen, in dit geval voor een 3D-film.

Enorme druk 

Overigens is de filmmaker niet de eerste mens, die het diepste punt van de Marianentrog bereikt. Al in 1960 maakten de Amerikaan Don Walsh en de Zwitser Jacques Piccard in hun bathyscaaf een geslaagde duik naar de oceaanbodem. De voorbereiding van een dergelijke onderneming moet niet worden onderschat: op de bodem heerst bijvoorbeeld een druk van zo’n 108,6 MPa (= 108 600 000 Pa), meer dan 1000 keer zo hoog als die aan de oppervlakte.

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder