Cameron gaat de diepte in

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

James Cameron
James Cameron
Net als de hoogste top op aarde trekt ook de diepst bekende plek avonturiers en andere durfals aan. Filmregisseur James Cameron daalt binnenkort met een speciale duikboot af naar dat punt, de Marianentrog in de Grote Oceaan. Voor die trip ten zuiden van het eiland Guam mag hij wel even de tijd nemen, want zijn doel ligt op 10.902 meter onder zeeniveau. Ter vergelijking: de Mount Everest, de hoogste berg, ligt 8848 meter boven zeeniveau. 

Duikboot James Cameron
Duikboot James Cameron
De ranke eenpersoonsduikboot van James Cameron heeft een lengte van 7 meter en een binnendiameter van nauwelijks één meter. Het vaartuig zit bovendien propvol apparatuur, dus de regisseur heeft nauwelijks ruimte om te gaan verzitten. Cameron heeft eerder deze maand een geslaagde testvaart gemaakt. Hierbij kwam de regisseur van kaskrakers als Avatar, Aliens en Titanic tot een diepte van 8 kilometer.

Beelden voor wetenschap en 3D-film

De expeditie van de Canadees heeft vooral een wetenschappelijk doel. Verscheidene camera’s maken opnamen van het aanwezige onderwaterleven. Daarnaast worden er watermonsters mee naar boven genomen. Maar Cameron zou geen filmregisseur zijn als hij in de diepte ook geen beelden zou verzamelen, in dit geval voor een 3D-film.

Enorme druk 

Overigens is de filmmaker niet de eerste mens, die het diepste punt van de Marianentrog bereikt. Al in 1960 maakten de Amerikaan Don Walsh en de Zwitser Jacques Piccard in hun bathyscaaf een geslaagde duik naar de oceaanbodem. De voorbereiding van een dergelijke onderneming moet niet worden onderschat: op de bodem heerst bijvoorbeeld een druk van zo’n 108,6 MPa (= 108 600 000 Pa), meer dan 1000 keer zo hoog als die aan de oppervlakte.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder