Cameron gaat de diepte in

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

James Cameron
James Cameron
Net als de hoogste top op aarde trekt ook de diepst bekende plek avonturiers en andere durfals aan. Filmregisseur James Cameron daalt binnenkort met een speciale duikboot af naar dat punt, de Marianentrog in de Grote Oceaan. Voor die trip ten zuiden van het eiland Guam mag hij wel even de tijd nemen, want zijn doel ligt op 10.902 meter onder zeeniveau. Ter vergelijking: de Mount Everest, de hoogste berg, ligt 8848 meter boven zeeniveau.



 

Duikboot James Cameron
Duikboot James Cameron
De ranke eenpersoonsduikboot van James Cameron heeft een lengte van 7 meter en een binnendiameter van nauwelijks één meter. Het vaartuig zit bovendien propvol apparatuur, dus de regisseur heeft nauwelijks ruimte om te gaan verzitten. Cameron heeft eerder deze maand een geslaagde testvaart gemaakt. Hierbij kwam de regisseur van kaskrakers als Avatar, Aliens en Titanic tot een diepte van 8 kilometer.

Beelden voor wetenschap en 3D-film

De expeditie van de Canadees heeft vooral een wetenschappelijk doel. Verscheidene camera’s maken opnamen van het aanwezige onderwaterleven. Daarnaast worden er watermonsters mee naar boven genomen. Maar Cameron zou geen filmregisseur zijn als hij in de diepte ook geen beelden zou verzamelen, in dit geval voor een 3D-film.

Enorme druk 

Overigens is de filmmaker niet de eerste mens, die het diepste punt van de Marianentrog bereikt. Al in 1960 maakten de Amerikaan Don Walsh en de Zwitser Jacques Piccard in hun bathyscaaf een geslaagde duik naar de oceaanbodem. De voorbereiding van een dergelijke onderneming moet niet worden onderschat: op de bodem heerst bijvoorbeeld een druk van zo’n 108,6 MPa (= 108 600 000 Pa), meer dan 1000 keer zo hoog als die aan de oppervlakte.

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder