Coronacrisis: vakanties van de baan, vliegtuigen aan de grond
Vliegvakanties zijn voorlopig voorbij. De coronacrisis leidt er onder meer toe dat tienduizenden vakanties van de baan zijn en dat vliegtuigen aan de grond blijven. Bijna de hele vloot van Air France-KLM vliegt bijvoorbeeld de komende twee maanden niet.
De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij verwacht in die periode, zo schrijft de NOS, 70 tot 90 procent minder reizigers te vervoeren. Als gevolg van de coronacrisis sluiten steeds meer landen namelijk hun grenzen of worden vluchten geweigerd vanuit Europa. Enkele landen die dit al hebben besloten, zijn Israël, Turkije en de Verenigde Staten.
In het weekeinde besloten de reisorganisaties TUI Nederland, Corendon, Prijsvrij Vakanties en Sunweb Group hun reizen te annuleren. TUI besloot zondag alle geboekte pakketreizen met een vertrekdatum tot en met 31 maart te annuleren. Corendon, Prijsvrij Vakanties en Sunweb Group maakten zaterdag al bekend al hun reizen en cruises te cancellen.
Later op reis dankzij corona-voucher
Om gedupeerde reizigers tegemoet te komen, heeft brancheorganisatie ANVR samen met garantiefonds SGR de corona-voucher in het leven geroepen. Als reisondernemingen reizigers vanwege het niet doorgaan van de trip direct moeten terugbetalen, zouden die bedrijven in cashflow-problemen kunnen komen. Om dit te voorkomen heeft de ANVR met SGR de speciale voucher ontwikkeld. Die valt dan ook onder dekking van dit garantiefonds, waardoor reizigers de zekerheid houden dat hun reeds betaalde reissom veilig is gesteld. Op een tijdstip waarop de reiziger weer aan vakantie denkt - wel binnen 1 jaar na uitgifte - kan hij of zij deze voucher, die alleen kan worden uitgegeven door deelnemers aan SGR en voldoen aan de door SGR gestelde eisen, inwisselen bij een ANVR-reisonderneming.
Lees hier wat je kunt doen tijdens het verplichte thuisblijven
ANVR en SGR willen hiermee zowel de reiziger de mogelijkheid bieden op een later tijdstip de reis te maken als de reisonderneming de mogelijkheid geven in deze bizarre situatie zijn reisonderneming gezond te houden.
Minister Blok betrokken
Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft maandagochtend in een telefoongesprek met voorzitter Frank Oostdam van de ANVR zijn betrokkenheid betuigd aan de reissector. Blok gaf hierin aan zich nauw betrokken te voelen bij en mee te leven met de ondernemers in de reissector. Er ligt in deze nooit-eerder-voorgekomen situatie een ongekende verantwoordelijkheid bij de reisorganisaties, omdat - zoals Blok aangaf - ,,we lastige en verstandige maatregelen moeten nemen voor reizigers. Als partner werken we samen voor de reizigers wereldwijd."