Hunebed is geen speelplek, dus komt er een klimverbod
Bezoekers van Drentse hunebedden moeten meer respect krijgen voor deze oudste monumenten van Nederland. De organisaties die dit prehistorisch erfgoed beheren, hebben dan ook besloten het beklimmen van de oude grafkamers te verbieden. Er zijn inmiddels bordjes geplaatst, die bezoekers op het verbod wijzen.
,,Bezoekers willen een mooie foto maken, maar dat kan eigenlijk niet want er staan zoveel mensen bovenop dat je het hunebed niet eens meer ziet”, aldus directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum tegenover de NOS. Volgens hem gaan jaarlijks zo’n 100.000 mensen een hunebed op.
,,Wij pleiten ervoor het terrein van hunebedden te beschouwen als een begraafplaats. Daar wordt uitgegaan van respectvol gedrag uit eerbied voor de gestorvenen. Daar komt geen handhavingspolitie kijken en weet iedereen hoe hij of zij zich dient te gedragen.”
De maatregel is tevens bedoeld voor de veiligheid van de vele klimmers. Vorig jaar viel een kind van 8 nog van een hunebed en raakte bewusteloos. Er moest een traumahelikopter aan te pas komen. ,,Het is geen goedgekeurd klimrek. Mensen zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van beklimmen, uitglijden, misstappen”, stelt de directeur.
Tegelijkertijd probeert Drenthe meer toeristen naar de provincie te lokken, waarbij de hunebedden een belangrijke rol spelen. Zo wordt de weg N34, die langs 47 hunebedden voert, sinds vorige maand met speciale borden aangeduid als Hunebed Highway. De provincie heeft alle hunebedden genummerd: van D1 tot en met D54 (D48 bleek geen hunebed en D33 is afgebroken). Je vindt ze binnen een straal van 30 kilometer. Hunebedden zijn gebouwd door het Trechterbekervolk, van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. Het grootste exemplaar ligt in Borger. Het is een van de weinige hunebedden waar resten van mensen zijn gevonden. Dit hunebed is bijna 23 meter lang.