Ryanair schrapt weer vluchten en wil klachten zelf afhandelen

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Eindhoven Airport©MvdW
Eindhoven Airport©MvdW

Na vandaag is het ook morgen weer raak bij Ryanair: de luchtvaartmaatschappij schrapt zeker twaalf vluchten tussen bestemmingen in Spanje, Portugal en Italië van en naar Eindhoven Airport. Volgens Ryanair is iedereen op de hoogte gesteld. Dit betekent volgens Het Europees Hof van Justitie dat er compensatie moet komen voor de passagiers.

De uitspraak in april 2018 was duidelijk: luchtvaartmaatschappijen moeten passagiers compenseren voor vluchtvertragingen en annuleringen als de reden hiervoor een staking door luchtvaartpersoneel was. De beslissing is van toepassing op stakingen uit het verleden en stakingen in de toekomst.

Toch verklaarde Ryanair deze beslissing niet te volgen. Volgens de juridische afdeling van AirHelp is de wet echter niet optioneel: “Tot dit jaar werden stakingen door luchtvaartpersoneel aangemerkt als buitengewone omstandigheden, die luchtvaartmaatschappijen vrijstellen van hun plicht om compensatie te betalen bij vertragingen en annuleringen. Nu heeft het Europees Hof van Justitie beslist dat zelfs een illegale staking niet is aan te merken als buitengewone omstandigheid. Dit betekent dat luchtvaartmaatschappijen passagiers moeten compenseren tot 600 euro als zij zijn gedupeerd door vertragingen of annuleringen door stakingen door luchtvaartpersoneel. Deze beslissingen versterkt het recht van Europese vliegpassagiers aanzienlijk en is een mijlpaal op de weg naar eerlijke luchtvaart.

Ondanks dat deze beslissing bindend is voor alle Europese jurisdicties, stelt Ryanair nu dat zij passagiers die nadeel zullen ondervinden van de stakingen bij de luchtvaartmaatschappij niet zullen compenseren. Dit is op meerdere punten onacceptabel. Ten eerste omdat passagiers gecompenseerd zouden moeten worden voor nadeel door een luchtvaartmaatschappij of diens medewerkers. Ten tweede omdat de wet de wet is en geldt voor iedereen, niet alleen voor partijen die ervan kunnen profiteren.

Vluchtproblemen? Dit zijn de rechten van passagiers

In het geval van een vertraagde of geannuleerde vlucht, of bij vluchtweigering, kunnen passagiers aanspraak maken op financiële compensatie tot 600 euro per persoon. Voorwaarde is dat de luchthaven van vertrek zich binnen de EU bevindt of dat de uitvoerende luchtvaartmaatschappij in de EU gevestigd is. Verder moet de oorzaak van de vertraging zijn veroorzaakt door de luchtvaartmaatschappij. Het recht op compensatie moet binnen drie jaar na de datum van de vertraging worden geclaimd. Bij buitengewone omstandigheden zoals storm of een medisch noodgeval wordt de luchtvaartmaatschappij vrijgesteld van diens verplichting de passagiers te compenseren. 

Brief van Ryanair over claimorganisaties

NOS meldt dat Ryanair af wil van claimorganisaties die bij de airlines namens passagiers een schadevergoeding eisen. De omroep heeft een brief ontvangen waarin staat dat dergelijke bureaus moeten stoppen met het indienen van claims namens reizigers, hierdoor zou de goede relatie met passagiers voor Ryanair worden verstoord. Volgens NOS probeerden afgelopen week zo'n 700 Nederlanders via claimbureau EUclaim een schadevergoeding te krijgen vanwege de stakingen van Ryanair. De luchtvaartmaatschappij geeft aan dat passagiers beter rechtstreeks contact op kunnen nemen en dat Ryanair dit verzoek ook bij de claimbureaus heeft neergelegd. Geven de claimbureaus hier geen gehoor aan dan dreigt Ryanair om ‘alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de contractuele relatie met haar passagiers en de correcte naleving daarvan te beschermen’.

Volgens Travelpro erkent EUclaim dat passagiers gemakkelijk online contact kunnen zoeken met Ryanair, maar dat het claimbureau tegen NOS zegt dat wat er daarna gebeurt precies de reden is waarom passagiers gebruikmaken van een claimbureau. "Passagiers krijgen geen reactie of worden afgescheept met een negatieve reactie. Je ziet dit nu ook terug met de stakingen en het feit dat Ryanair niet bereikbaar is voor haar klanten.” EUclaim zegt ook te weten dat dat passagiers het eerst zelf proberen bij Ryanair ,maar uiteindelijk geen vergoeding ontvangen en daarna het claimbureau inschakelen. Volgens de airline zouden passagiers te veel moeten afdragen aan de claimbureaus."

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder