'Snel strengere regels voor vliegen met drones'

3.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: droneIn een brandbrief aan staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur pleiten luchtvaartorganisaties en de ANWB voor strengere regels voor het vliegen met drones. Komen die er niet, dan kan dat op korte termijn leiden tot fatale ongelukken. De organisaties stellen dat drones meer en meer een gevaar vormen voor de bemande luchtvaart. Dijksma is van plan op heel korte termijn maatregelen te nemen, heeft haar woordvoerder inmiddels gezegd.


De ondertekenaars zijn Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers, KLM  en KLM Cityhopper, Vereniging het Nederlandse Verkeersleiders Gilde, Martinair, Schiphol Group, Aircraft Owners and Pilots Association, ANWB, BARIN (Board of Airline Representatives In The Netherlands) en Transavia. In het stuk verwijzen ze naar recente incidenten met drones op Schiphol en vliegvelden bij Londen en Parijs. ,,Het valt niet te ontkennen dat het aantal gerapporteerde ernstige incidenten met drones en vliegtuigen schrikbarend toeneemt,” schrijven ze. De  organisaties willen dat Dijksma zo snel mogelijk regels opstelt.

Zo zouden alle drones bij aankoop moeten worden geregistreerd. Als een drone een ongeluk veroorzaakt, kan de eigenaar makkelijk worden achterhaald. Ook moeten agenten getraind worden voor het toezicht houden op drones. Verder willen de organisaties dat recreatieve drone-gebruikers verplicht een brevet halen, zodat ze de regels goed kennen. Verder wordt gepleit voor een uitgebreide publiekscampagne om zowel hobbyisten als professionals beter te informeren over mogelijke gevaren. En drones zouden zó moeten worden uitgerust dat ze niet kunnen vliegen in de buurt van bijvoorbeeld vliegvelden.

Enkele incidenten:

Op 17 april is een passagiersvliegtuig vermoedelijk door een drone geraakt, kort voordat het landde op vliegveld Heathrow bij Londen.

Begin april meldden piloten van drie vliegtuigen bij Schiphol dat een drone in de buurt van hun toestel kwam toen ze wilden landen.

Op het vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs vloog begin februari een passagierstoestel bijna op een drone. Volgens de Franse luchtvaartautoriteit BEA scheelde het maar vijf meter of het vliegtuig was op de drone gebotst.

TIME TO SMILE

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder