'Snel strengere regels voor vliegen met drones'
In een brandbrief aan staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur pleiten luchtvaartorganisaties en de ANWB voor strengere regels voor het vliegen met drones. Komen die er niet, dan kan dat op korte termijn leiden tot fatale ongelukken. De organisaties stellen dat drones meer en meer een gevaar vormen voor de bemande luchtvaart. Dijksma is van plan op heel korte termijn maatregelen te nemen, heeft haar woordvoerder inmiddels gezegd.
De ondertekenaars zijn Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers, KLM en KLM Cityhopper, Vereniging het Nederlandse Verkeersleiders Gilde, Martinair, Schiphol Group, Aircraft Owners and Pilots Association, ANWB, BARIN (Board of Airline Representatives In The Netherlands) en Transavia. In het stuk verwijzen ze naar recente incidenten met drones op Schiphol en vliegvelden bij Londen en Parijs. ,,Het valt niet te ontkennen dat het aantal gerapporteerde ernstige incidenten met drones en vliegtuigen schrikbarend toeneemt,” schrijven ze. De organisaties willen dat Dijksma zo snel mogelijk regels opstelt.
Zo zouden alle drones bij aankoop moeten worden geregistreerd. Als een drone een ongeluk veroorzaakt, kan de eigenaar makkelijk worden achterhaald. Ook moeten agenten getraind worden voor het toezicht houden op drones. Verder willen de organisaties dat recreatieve drone-gebruikers verplicht een brevet halen, zodat ze de regels goed kennen. Verder wordt gepleit voor een uitgebreide publiekscampagne om zowel hobbyisten als professionals beter te informeren over mogelijke gevaren. En drones zouden zó moeten worden uitgerust dat ze niet kunnen vliegen in de buurt van bijvoorbeeld vliegvelden.
Enkele incidenten:
Op 17 april is een passagiersvliegtuig vermoedelijk door een drone geraakt, kort voordat het landde op vliegveld Heathrow bij Londen.
Begin april meldden piloten van drie vliegtuigen bij Schiphol dat een drone in de buurt van hun toestel kwam toen ze wilden landen.
Op het vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs vloog begin februari een passagierstoestel bijna op een drone. Volgens de Franse luchtvaartautoriteit BEA scheelde het maar vijf meter of het vliegtuig was op de drone gebotst.