Slachting onder neushoorns in Zuid-Afrika

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Slachting onder neushoorns in KrugerparkStropers hebben dit jaar in Zuid-Afrika al bijna 300 neushoorns gedood. De dieren worden gedood om hun hoorns, die vooral in Azië veel geld opbrengen. Bijna de helft van de slachtpartijen had plaats in het bekende Krugerpark. Om de neushoornjacht een halt toe te roepen, hebben Zuid-Afrika en buurland Mozambique recentelijk een akkoord gesloten.

 


Mozambique is een belangrijke doorgangsroute voor de doorvoer van neushoornhoorns naar Azië. Illegale jagers worden eerst in dat land ingehuurd en bewapend, vervolgens steken ze de grens over naar Zuid-Afrika om neushoorns te doden. Een belangrijk deel van het Krugerpark ligt op de grens van beide landen. Zuid-Afrika is de thuisbasis van zo’n 80 procent van de neushoornpopulatie in de wereld. Het geschatte aantal neushoorns in Zuid-Afrika ligt rond de 25.000. Het merendeel leeft in het uitgestrekte Krugerpark.

Doorvoerland

De jongste overeenkomst zorgt er volgens de regering van Zuid-Afrika voor dat de neushoornstroperij kan worden aangepakt. “We willen er met Mozambique voor zorgen dat dat land niet wordt gebruikt als doorvoerland,” zegt minister Edna Molewa (Environmental Affairs). De landen gaan informatie uitwisselen en gezamenlijk antistroperij-technologie en onderwijsprogramma’s ontwikkelen. Mozambique heeft overigens begin deze maand ingestemd met een wet die straffen van maximaal 12 jaar oplegt voor neushoornstroperij. Zeker 46 Mozambikanen, onder wie vijf politieagenten, zijn in eigen land gearresteerd voor stroperij.

Legaliseren

Zuid-Afrika overweegt de handel in neushoornhoorns te legaliseren. Het land hoopt hiermee de illegale vraag te beperken en de verkoop te stimuleren van hoorns van dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Het is een voorstel dat mogelijk tot legale handel leidt en uiteindelijk één van de oplossingen kan zijn om de neushoornslachting te beëindigen.

“Wij denken dat het kan, want we kijken naar de lessen die we hebben geleerd van ivoorhandel. We hebben in het verleden een eenmalige verkoop van ivoor opgezet en het stropen van olifanten is sindsdien geen probleem meer. We hopen dat we in staat zijn om ook deze oorlog te winnen,” aldus minister Molewa.

Op vakantie naar Zuid-Afrika? Bekijk de mogelijkheden van:
 

  1. Kuoni

  2. Fox

  3. SNP

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder