Slachting onder neushoorns in Zuid-Afrika

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Slachting onder neushoorns in KrugerparkStropers hebben dit jaar in Zuid-Afrika al bijna 300 neushoorns gedood. De dieren worden gedood om hun hoorns, die vooral in Azië veel geld opbrengen. Bijna de helft van de slachtpartijen had plaats in het bekende Krugerpark. Om de neushoornjacht een halt toe te roepen, hebben Zuid-Afrika en buurland Mozambique recentelijk een akkoord gesloten.

 


Mozambique is een belangrijke doorgangsroute voor de doorvoer van neushoornhoorns naar Azië. Illegale jagers worden eerst in dat land ingehuurd en bewapend, vervolgens steken ze de grens over naar Zuid-Afrika om neushoorns te doden. Een belangrijk deel van het Krugerpark ligt op de grens van beide landen. Zuid-Afrika is de thuisbasis van zo’n 80 procent van de neushoornpopulatie in de wereld. Het geschatte aantal neushoorns in Zuid-Afrika ligt rond de 25.000. Het merendeel leeft in het uitgestrekte Krugerpark.

Doorvoerland

De jongste overeenkomst zorgt er volgens de regering van Zuid-Afrika voor dat de neushoornstroperij kan worden aangepakt. “We willen er met Mozambique voor zorgen dat dat land niet wordt gebruikt als doorvoerland,” zegt minister Edna Molewa (Environmental Affairs). De landen gaan informatie uitwisselen en gezamenlijk antistroperij-technologie en onderwijsprogramma’s ontwikkelen. Mozambique heeft overigens begin deze maand ingestemd met een wet die straffen van maximaal 12 jaar oplegt voor neushoornstroperij. Zeker 46 Mozambikanen, onder wie vijf politieagenten, zijn in eigen land gearresteerd voor stroperij.

Legaliseren

Zuid-Afrika overweegt de handel in neushoornhoorns te legaliseren. Het land hoopt hiermee de illegale vraag te beperken en de verkoop te stimuleren van hoorns van dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Het is een voorstel dat mogelijk tot legale handel leidt en uiteindelijk één van de oplossingen kan zijn om de neushoornslachting te beëindigen.

“Wij denken dat het kan, want we kijken naar de lessen die we hebben geleerd van ivoorhandel. We hebben in het verleden een eenmalige verkoop van ivoor opgezet en het stropen van olifanten is sindsdien geen probleem meer. We hopen dat we in staat zijn om ook deze oorlog te winnen,” aldus minister Molewa.

Op vakantie naar Zuid-Afrika? Bekijk de mogelijkheden van:
 

  1. Kuoni

  2. Fox

  3. SNP

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder