Slachting onder neushoorns in Zuid-Afrika

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Slachting onder neushoorns in KrugerparkStropers hebben dit jaar in Zuid-Afrika al bijna 300 neushoorns gedood. De dieren worden gedood om hun hoorns, die vooral in Azië veel geld opbrengen. Bijna de helft van de slachtpartijen had plaats in het bekende Krugerpark. Om de neushoornjacht een halt toe te roepen, hebben Zuid-Afrika en buurland Mozambique recentelijk een akkoord gesloten.

 


Mozambique is een belangrijke doorgangsroute voor de doorvoer van neushoornhoorns naar Azië. Illegale jagers worden eerst in dat land ingehuurd en bewapend, vervolgens steken ze de grens over naar Zuid-Afrika om neushoorns te doden. Een belangrijk deel van het Krugerpark ligt op de grens van beide landen. Zuid-Afrika is de thuisbasis van zo’n 80 procent van de neushoornpopulatie in de wereld. Het geschatte aantal neushoorns in Zuid-Afrika ligt rond de 25.000. Het merendeel leeft in het uitgestrekte Krugerpark.

Doorvoerland

De jongste overeenkomst zorgt er volgens de regering van Zuid-Afrika voor dat de neushoornstroperij kan worden aangepakt. “We willen er met Mozambique voor zorgen dat dat land niet wordt gebruikt als doorvoerland,” zegt minister Edna Molewa (Environmental Affairs). De landen gaan informatie uitwisselen en gezamenlijk antistroperij-technologie en onderwijsprogramma’s ontwikkelen. Mozambique heeft overigens begin deze maand ingestemd met een wet die straffen van maximaal 12 jaar oplegt voor neushoornstroperij. Zeker 46 Mozambikanen, onder wie vijf politieagenten, zijn in eigen land gearresteerd voor stroperij.

Legaliseren

Zuid-Afrika overweegt de handel in neushoornhoorns te legaliseren. Het land hoopt hiermee de illegale vraag te beperken en de verkoop te stimuleren van hoorns van dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Het is een voorstel dat mogelijk tot legale handel leidt en uiteindelijk één van de oplossingen kan zijn om de neushoornslachting te beëindigen.

“Wij denken dat het kan, want we kijken naar de lessen die we hebben geleerd van ivoorhandel. We hebben in het verleden een eenmalige verkoop van ivoor opgezet en het stropen van olifanten is sindsdien geen probleem meer. We hopen dat we in staat zijn om ook deze oorlog te winnen,” aldus minister Molewa.

Op vakantie naar Zuid-Afrika? Bekijk de mogelijkheden van:
 

  1. Kuoni

  2. Fox

  3. SNP

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder