Slachting onder neushoorns in Zuid-Afrika

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Slachting onder neushoorns in KrugerparkStropers hebben dit jaar in Zuid-Afrika al bijna 300 neushoorns gedood. De dieren worden gedood om hun hoorns, die vooral in Azië veel geld opbrengen. Bijna de helft van de slachtpartijen had plaats in het bekende Krugerpark. Om de neushoornjacht een halt toe te roepen, hebben Zuid-Afrika en buurland Mozambique recentelijk een akkoord gesloten.

 


Mozambique is een belangrijke doorgangsroute voor de doorvoer van neushoornhoorns naar Azië. Illegale jagers worden eerst in dat land ingehuurd en bewapend, vervolgens steken ze de grens over naar Zuid-Afrika om neushoorns te doden. Een belangrijk deel van het Krugerpark ligt op de grens van beide landen. Zuid-Afrika is de thuisbasis van zo’n 80 procent van de neushoornpopulatie in de wereld. Het geschatte aantal neushoorns in Zuid-Afrika ligt rond de 25.000. Het merendeel leeft in het uitgestrekte Krugerpark.

Doorvoerland

De jongste overeenkomst zorgt er volgens de regering van Zuid-Afrika voor dat de neushoornstroperij kan worden aangepakt. “We willen er met Mozambique voor zorgen dat dat land niet wordt gebruikt als doorvoerland,” zegt minister Edna Molewa (Environmental Affairs). De landen gaan informatie uitwisselen en gezamenlijk antistroperij-technologie en onderwijsprogramma’s ontwikkelen. Mozambique heeft overigens begin deze maand ingestemd met een wet die straffen van maximaal 12 jaar oplegt voor neushoornstroperij. Zeker 46 Mozambikanen, onder wie vijf politieagenten, zijn in eigen land gearresteerd voor stroperij.

Legaliseren

Zuid-Afrika overweegt de handel in neushoornhoorns te legaliseren. Het land hoopt hiermee de illegale vraag te beperken en de verkoop te stimuleren van hoorns van dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Het is een voorstel dat mogelijk tot legale handel leidt en uiteindelijk één van de oplossingen kan zijn om de neushoornslachting te beëindigen.

“Wij denken dat het kan, want we kijken naar de lessen die we hebben geleerd van ivoorhandel. We hebben in het verleden een eenmalige verkoop van ivoor opgezet en het stropen van olifanten is sindsdien geen probleem meer. We hopen dat we in staat zijn om ook deze oorlog te winnen,” aldus minister Molewa.

Op vakantie naar Zuid-Afrika? Bekijk de mogelijkheden van:
 

  1. Kuoni

  2. Fox

  3. SNP

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder