Slachting onder neushoorns in Zuid-Afrika

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Slachting onder neushoorns in KrugerparkStropers hebben dit jaar in Zuid-Afrika al bijna 300 neushoorns gedood. De dieren worden gedood om hun hoorns, die vooral in Azië veel geld opbrengen. Bijna de helft van de slachtpartijen had plaats in het bekende Krugerpark. Om de neushoornjacht een halt toe te roepen, hebben Zuid-Afrika en buurland Mozambique recentelijk een akkoord gesloten.

 


Mozambique is een belangrijke doorgangsroute voor de doorvoer van neushoornhoorns naar Azië. Illegale jagers worden eerst in dat land ingehuurd en bewapend, vervolgens steken ze de grens over naar Zuid-Afrika om neushoorns te doden. Een belangrijk deel van het Krugerpark ligt op de grens van beide landen. Zuid-Afrika is de thuisbasis van zo’n 80 procent van de neushoornpopulatie in de wereld. Het geschatte aantal neushoorns in Zuid-Afrika ligt rond de 25.000. Het merendeel leeft in het uitgestrekte Krugerpark.

Doorvoerland

De jongste overeenkomst zorgt er volgens de regering van Zuid-Afrika voor dat de neushoornstroperij kan worden aangepakt. “We willen er met Mozambique voor zorgen dat dat land niet wordt gebruikt als doorvoerland,” zegt minister Edna Molewa (Environmental Affairs). De landen gaan informatie uitwisselen en gezamenlijk antistroperij-technologie en onderwijsprogramma’s ontwikkelen. Mozambique heeft overigens begin deze maand ingestemd met een wet die straffen van maximaal 12 jaar oplegt voor neushoornstroperij. Zeker 46 Mozambikanen, onder wie vijf politieagenten, zijn in eigen land gearresteerd voor stroperij.

Legaliseren

Zuid-Afrika overweegt de handel in neushoornhoorns te legaliseren. Het land hoopt hiermee de illegale vraag te beperken en de verkoop te stimuleren van hoorns van dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Het is een voorstel dat mogelijk tot legale handel leidt en uiteindelijk één van de oplossingen kan zijn om de neushoornslachting te beëindigen.

“Wij denken dat het kan, want we kijken naar de lessen die we hebben geleerd van ivoorhandel. We hebben in het verleden een eenmalige verkoop van ivoor opgezet en het stropen van olifanten is sindsdien geen probleem meer. We hopen dat we in staat zijn om ook deze oorlog te winnen,” aldus minister Molewa.

Op vakantie naar Zuid-Afrika? Bekijk de mogelijkheden van:
 

  1. Kuoni

  2. Fox

  3. SNP

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder