Lekker en veilig barbecueën
Met het stijgen van de temperatuur wordt het ook weer tijd om de barbecue van stal te halen. Maar of je nu in de tuin, op je balkon, in de vrije natuur, op een camping of bij je vakantiewoning gaat barbecueën, doe het in ieder geval veilig. Puur op reis zet wat tips op een rij zodat barbecueën een feestje is, en blijft.
Begin op tijd
Als je kooltjes gebruikt, begin dan zeker 45 minuten vooraf met het aansteken van de barbecue. Doe dat met aanmaakblokjes, aanmaakpasta of speciale aanmaakvloeistof. Zijn de vlammen gedoofd, dan krijgen briketten of houtskool een grijzere kleur en worden ze steeds warmer. Dat is het moment om het vlees of vis op de barbecue te leggen.
Bewaar vlees koel en zet niet alles tegelijk buiten neer. Blijft er iets over en heeft het langer dan 30 minuten buiten de koeling gestaan? Maak het dan binnen één dag op.
Vries vlees/kip of vis niet opnieuw in.
Niet zwart
- Bestrijk het rooster met wat olie.
- Door het vlees met olie te bestrijken blijft het sappiger. Laat het vlees bruinen en pas op dat het niet zwart wordt. Dat is schadelijk voor de gezondheid.
- Draai het vlees af en toe om met een tang. Met een vork prik je sneller de sappen eruit.
- Vis op de barbecue? Gebruik een barbecueklem of maak vispakketjes in aluminiumfolie.
- Doe pas achteraf kruiden op het vlees of de vis. Zout bemoeilijkt het bruin worden.
- Zorg ervoor dat alles goed gaar is, vooral kip. Braad grote stukken desnoods eerst even aan in een koekenpan.
Tips voor veilig en prettig barbecueën
- Let op de windrichting als dat mogelijk is zodat buren niet onbedoeld 'meegenieten'.
- Ben je de 'barbecuemaster'? Draag dan kleding die niet makkelijk vlam kan vatten.
- Houd kinderen en huisdieren uit de buurt.
- Zorg ervoor dat de barbecue stevig staat en verplaats hem niet terwijl hij brandt.
- Laat na afloop de kolen goed uitbranden.
- Maak bij elektrische barbecues het snoer goed vast zodat niemand er over kan struikelen.
- De gasfles van een gasbarbecue moet niet te dicht bij het toestel staan.
- Houd een emmer zand, brandblusapparaat of branddeken bij de hand.
En dan het schoonmaken...
Maak er een gewoonte van het rooster schoon te maken als het nog heet is. Met een doormidden gesneden citroen laat het vuil heel gemakkelijk los. Dan nog even naborstelen en schoon is je barbecue. Wat ook helpt: inwrijven met een rauwe ui als de grill nog heet is. Is de grill schoon en droog wrijf hem dan in met keukenpapier waarop je wat olie hebt gedaan. Heb je een houtskoolbarbecue verwijder dan ook as en resten houtskool.
Op vakantie
In veel vakantielanden vind je barbecues op campings. In de Verenigde Staten vaak zelfs naast je campingplaats. Heel makkelijk. Barbecuen naast je huurcamper . Ook in veel parken staan barbecues. Dus koop een koelbox, een zak houtskool en wat je dan ook op die barbecue wilt leggen en grillen maar. Wedden dat dit een heerlijk vakantiegevoel geeft.
Boek je vakantiewoning
Nieuwe barbecue of barbecuespullen nodig? Bol.com en Groupon hebben veel mooie aanbiedingen.
Heb je ook leuke, handige of lekkere tips? Deel ze met ons!