Favoriete shoppingsteden van Nederlanders

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Notre dame @puuropreisIn welke steden shoppen we het liefst? Voor Nederlanders zijn dat Londen, Amsterdam, Parijs, Milaan en Londen. Naast de Spanjaarden winkelen Nederlanders het meest van alle Europeanen op vakantie. Daarentegen geven zowel Nederlanders als Denen het minste geld uit aan vakantieaankopen. De cijfers komen uit een Europees shoppingonderzoek van Expedia.

Londen meest bezochte en geliefde shopbestemming

Nederlanders gaan vooral naar Londen (20 procent), Amsterdam (17 procent) en Parijs (13 procent) om te winkelen. Londen is ook de meest bezochte shopbestemming onder Europeanen (27 procent), gevolgd door Parijs (20 procent) en Milaan (15 procent). Amsterdam is met een nummer 10 notering op de Europese ranglijst wat minder populair. Onze hoofdstad wordt - naast de Nederlanders zelf - het meest bezocht voor fashionartikelen door Duitsers (15 procent), Italianen (10 procent) en Fransen (8 procent). Buiten Europa is New York absoluut de meest favoriete bestemming voor een shopping trip onder Nederlanders (33 procent) én onder andere Europeanen (41 procent).

Nederlanders grote Europese shoppers

Vijfennegentig  procent van de Nederlanders geeft aan dat ze daadwerkelijk wel eens gaan winkelen op de vakantiebestemming. In navolging van de Spanjaarden (99 procent), zijn Nederlanders hiermee de grootste vakantieshoppers in Europa. Ierland maakt deze top 3-lijst compleet, met 94 procent van de bevolking die op vakantie wel eens door de winkelstraten wandelt op zoek naar leuke items. De Noren (13 procent) en Denen (12 procent) shoppen het minst vaak op vakantie in vergelijking met andere Europeanen.

468x60 Herfstbesparingen

Waarom shoppen?

De voornaamste reden voor Nederlanders om door de winkelstraten te flaneren, is ‘omdat je op reis items (kleding, schoenen, accessoires) kunt kopen die je thuis niet vindt’ (25 procent). Daarnaast gaan Nederlanders graag winkelen omdat ze het simpelweg ‘erg leuk’ vinden (16 procent) en ‘omdat het een activiteit is die hand in hand gaat met vakanties’ (13 procent). Opvallend is dat shoppen onder de Nederlanders belangrijker is geworden in de keuze van de reisbestemming in de afgelopen jaren. In 2016 is meer dan één op de vijf Nederlanders (22 procent) op reis gegaan waarbij shoppen een belangrijke rol speelde in de keuze van de reisbestemming. In 2015 was dit slechts 15 procent van de bevolking en in de jaren daarvoor minder dan 5 procent. 

Nederlanders zuinige shoppers

Waar Europees gezien gemiddeld 486 euro wordt uitgegeven aan vakantieaankopen (o.a. aan fashionitems, gadgets en souvenirs), geven Nederlanders ‘slechts’ 343 euro uit aan diverse artikelen. Nederlanders spenderen hiermee naast de Denen (327 euro) het minste geld van alle Europeanen en houden hiermee de naam van zuinig volk in stand. De grootste uitgaven worden gedaan door de Fransen (622 euro), gevolgd door de Spanjaarden (595 euro) en Ieren (577 euro).
De grootste vakantie-aankopen van de Nederlanders zijn kleren (73 procent), schoenen (43 procent), drank/eten (30 procent), souvenirs (23 procent) en sieraden (19 procent). De grootste kwaliteit is volgens Nederlanders te vinden in respectievelijk Londen, Berlijn en het eigen Amsterdam. Londen is tevens de stad waar het meeste geld wordt uitgegeven aan vakantie-aankopen en waar Europeanen naartoe gaan voor de grootschalige Kerst-uitverkoop.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder