Mons trapt af als Culturele Hoofdstad 2015

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Mons 2015In aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde, die onder meer een tentoonstelling over Vincent van Gogh bezochten, zijn gisteren in Mons (Bergen) de feestelijkheden begonnen in de Culturele Hoofdstad van Europa 2015. Met meer dan 300 officiële evenementen - tentoonstellingen, film, theater en dans, mode en design, muziek en andere artistieke manifestaties - beoogt de Waalse stad via cultuur een sociaaleconomische metamorfose te ondergaan. Mons ligt op zo’n 50 kilometer ten zuiden van de Belgische hoofdstad Brussel.

Het openingsfeest in de stad in de provincie Henegouwen stond in het teken van licht, vuur en warmte. De gratis festiviteiten vinden plaats op straat, op de grote pleinen, in kerken en cultuurcentra. Op 25 januari gaan twee grote tentoonstellingen open: Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar (t/m 17 mei) in het BAM (Beaux-Arts Mons) en Mons Superstar! (t/m 12 april) in de Anciens Abattoirs (oude slachterijen). Van Gogh in de Borinage is gewijd aan Vincent van Gogh (1853-1890), meer specifiek aan de jaren die de Nederlandse kunstenaar in de Borinage doorbracht (1879-1880) en waar hij de beslissing nam om kunstenaar te worden. In de tentoonstelling zijn ruim 70 schilderijen, tekeningen en originele brieven van Van Gogh uit internationale collecties te zien, waaronder omvangrijke bruiklenen van het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum.

Mannen en vrouwen

Mons Superstar! is een eigentijdse kennismaking met de mannen en vrouwen - gepassioneerde uitvinders, overtuigde idealisten en pragmatische ingenieurs - uit Mons en omstreken en hun innovatieve ideeën. De opzet van de tentoonstelling is interactief. Hierbij wordt onder meer gebruikgemaakt van moderne technologieën. Verleden, heden en toekomst zijn ook het thema van het virtuele stadsbezoek van Mons Street ReView (online vanaf 24 januari), een samenwerking tussen de Franse kunstenaars van X/tnt, digitaal opleidingscentrum Technocité en de inwoners van de stad. Stadstheater Le Manège vormt het podium voor 36 nieuwe creaties van onder anderen Joël Pommerat, Wim Vandekeybus, Jaco Van Dormael en Marco Martinelli. Coupé décalé (Zuid-Afrika en Kameroen) en La imaginación del futuro (Chili) openen het podiumprogramma. Afrika en Zuid-Amerika bezetten met hun statements het podium van de Culturele Hoofdstad, in samenwerking met het Festival de Liège. Naast Mons is dit jaar ook Pilzen in Tsjechië Culturele Hoofdstad van Europa.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder