Mons trapt af als Culturele Hoofdstad 2015

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Mons 2015In aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde, die onder meer een tentoonstelling over Vincent van Gogh bezochten, zijn gisteren in Mons (Bergen) de feestelijkheden begonnen in de Culturele Hoofdstad van Europa 2015. Met meer dan 300 officiële evenementen - tentoonstellingen, film, theater en dans, mode en design, muziek en andere artistieke manifestaties - beoogt de Waalse stad via cultuur een sociaaleconomische metamorfose te ondergaan. Mons ligt op zo’n 50 kilometer ten zuiden van de Belgische hoofdstad Brussel.

Het openingsfeest in de stad in de provincie Henegouwen stond in het teken van licht, vuur en warmte. De gratis festiviteiten vinden plaats op straat, op de grote pleinen, in kerken en cultuurcentra. Op 25 januari gaan twee grote tentoonstellingen open: Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar (t/m 17 mei) in het BAM (Beaux-Arts Mons) en Mons Superstar! (t/m 12 april) in de Anciens Abattoirs (oude slachterijen). Van Gogh in de Borinage is gewijd aan Vincent van Gogh (1853-1890), meer specifiek aan de jaren die de Nederlandse kunstenaar in de Borinage doorbracht (1879-1880) en waar hij de beslissing nam om kunstenaar te worden. In de tentoonstelling zijn ruim 70 schilderijen, tekeningen en originele brieven van Van Gogh uit internationale collecties te zien, waaronder omvangrijke bruiklenen van het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum.

Mannen en vrouwen

Mons Superstar! is een eigentijdse kennismaking met de mannen en vrouwen - gepassioneerde uitvinders, overtuigde idealisten en pragmatische ingenieurs - uit Mons en omstreken en hun innovatieve ideeën. De opzet van de tentoonstelling is interactief. Hierbij wordt onder meer gebruikgemaakt van moderne technologieën. Verleden, heden en toekomst zijn ook het thema van het virtuele stadsbezoek van Mons Street ReView (online vanaf 24 januari), een samenwerking tussen de Franse kunstenaars van X/tnt, digitaal opleidingscentrum Technocité en de inwoners van de stad. Stadstheater Le Manège vormt het podium voor 36 nieuwe creaties van onder anderen Joël Pommerat, Wim Vandekeybus, Jaco Van Dormael en Marco Martinelli. Coupé décalé (Zuid-Afrika en Kameroen) en La imaginación del futuro (Chili) openen het podiumprogramma. Afrika en Zuid-Amerika bezetten met hun statements het podium van de Culturele Hoofdstad, in samenwerking met het Festival de Liège. Naast Mons is dit jaar ook Pilzen in Tsjechië Culturele Hoofdstad van Europa.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder