Mons trapt af als Culturele Hoofdstad 2015

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Mons 2015In aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde, die onder meer een tentoonstelling over Vincent van Gogh bezochten, zijn gisteren in Mons (Bergen) de feestelijkheden begonnen in de Culturele Hoofdstad van Europa 2015. Met meer dan 300 officiële evenementen - tentoonstellingen, film, theater en dans, mode en design, muziek en andere artistieke manifestaties - beoogt de Waalse stad via cultuur een sociaaleconomische metamorfose te ondergaan. Mons ligt op zo’n 50 kilometer ten zuiden van de Belgische hoofdstad Brussel.

Het openingsfeest in de stad in de provincie Henegouwen stond in het teken van licht, vuur en warmte. De gratis festiviteiten vinden plaats op straat, op de grote pleinen, in kerken en cultuurcentra. Op 25 januari gaan twee grote tentoonstellingen open: Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar (t/m 17 mei) in het BAM (Beaux-Arts Mons) en Mons Superstar! (t/m 12 april) in de Anciens Abattoirs (oude slachterijen). Van Gogh in de Borinage is gewijd aan Vincent van Gogh (1853-1890), meer specifiek aan de jaren die de Nederlandse kunstenaar in de Borinage doorbracht (1879-1880) en waar hij de beslissing nam om kunstenaar te worden. In de tentoonstelling zijn ruim 70 schilderijen, tekeningen en originele brieven van Van Gogh uit internationale collecties te zien, waaronder omvangrijke bruiklenen van het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum.

Mannen en vrouwen

Mons Superstar! is een eigentijdse kennismaking met de mannen en vrouwen - gepassioneerde uitvinders, overtuigde idealisten en pragmatische ingenieurs - uit Mons en omstreken en hun innovatieve ideeën. De opzet van de tentoonstelling is interactief. Hierbij wordt onder meer gebruikgemaakt van moderne technologieën. Verleden, heden en toekomst zijn ook het thema van het virtuele stadsbezoek van Mons Street ReView (online vanaf 24 januari), een samenwerking tussen de Franse kunstenaars van X/tnt, digitaal opleidingscentrum Technocité en de inwoners van de stad. Stadstheater Le Manège vormt het podium voor 36 nieuwe creaties van onder anderen Joël Pommerat, Wim Vandekeybus, Jaco Van Dormael en Marco Martinelli. Coupé décalé (Zuid-Afrika en Kameroen) en La imaginación del futuro (Chili) openen het podiumprogramma. Afrika en Zuid-Amerika bezetten met hun statements het podium van de Culturele Hoofdstad, in samenwerking met het Festival de Liège. Naast Mons is dit jaar ook Pilzen in Tsjechië Culturele Hoofdstad van Europa.

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder