Bizarre reparatie aan dodenmasker Toetanchamon
Door een dramatische beslissing van de leiding van het Egyptisch Museum in Caïro wordt het 3300 jaar oude dodenmasker van Toetanchamon sinds kort bijeengehouden door… kunsthars. Bij schoonmaakwerkzaamheden brak de baard van het beroemde beeld af. De leiding besloot een en ander snel te laten herstellen en liet het afgebroken deel met een gewone, sneldrogende lijm vastzetten. Kunsthistorici zijn ontzet over de handelwijze van de museumdirectie, zo hebben ze persbureau AP laten weten.
Het betreft de blauw met gouden baard van het masker, dat in 1922 door de Britse archeologen Howard Carter en George Herbert werd ontdekt. De baard had door een conservator moeten worden hersteld, maar daar is kennelijk niet voor gekozen, zegt een van de conservatoren tegen de Engelse krant The Guardian. ,,Ze hadden haast om het snel weer tentoon te stellen en hebben toen een sneldrogend, materiaal gebruikt. Daarbij is gewone kunsthars gebruikt. Dat is prima voor het lijmen van metaal of steen, maar niet voor dit bijzondere masker.”
Het masker is een belangrijke trekpleister voor het museum. Tussen het gezicht van de jonggestorven farao en de baard zit nu ruimte. Afgezien van de slordige reparatie zitten er nu ook krassen op het masker. Bovendien was een klodder lijm op het gezicht terechtgekomen en vervolgens verwijderd met een schraper. Het museum wilde niet reageren.