Rozengeur en sterren in de woestijn

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Thee in de woestijn
Thee in de woestijn
In de omgeving van Ouarzazate, het Hollywood van Marokko, kun je dagtochtjes maken naar bijvoorbeeld de vallei van de rivieren de Draa en de Dades. Nog geen sterren genoeg gezien? Ga dan naar Berberburcht Ait Ben Haddou. De burcht, eigenlijk een klein stadje waar nog steeds circa 150 mensen wonen, kun je met recht ook een ‘filmster’ noemen. Ait Ben Haddou diende als achtergrond voor films als 'Jewel of the Nile', 'Sodom en Gomorra' en 'Jezus of Nazareth'. Onze gids leidt ons rond en vraagt of we met een van de bewoners een kopje thee willen drinken. De oudere vrouw waar we hartelijk ontvangen worden blijkt familie van de gids. Na afloop blijkt ze een kleine bijdrage aan haar gastvrijheid wel heel erg op prijs te stellen.

 

De geur van rozen

We gaan verder naar het rozendorpje el-Kâa in het dal van de rozen. We verwachten enorme rozenvelden te zien, maar niets is minder waar. De geurige en kleurige bloemen worden verbouwd op verschillende kleine stukjes land. Helaas blijkt de bloeitijd voorbij en zijn de meeste rozen al geplukt. We moeten het daarom doen met wat overgebleven bloemetjes op de landjes waar vrouwen takkenbossen bij elkaar harken. Gelukkig zijn er nog wel rozen, in de vorm van rozenblaadjes te zien in de coöperatieve fabriek in el-Kaa. Het hele dorp staat verder in het teken van de roos. Er is een rozencafé en natuurlijk talloze winkeltjes waar je rozenwater, rozenparfum en voorts nog allerlei crèmes en zalfjes kunt kopen waarin de roos verwerkt is.

 
rozendorp Marokko
Rozendorp Marokko
b_225_150_16777215_00_images_stories_Marokko_woestijnrozenfabriek1.jpg
Rozendorp
Rozendorp

Even naar Timboektoe toe?

Bord naar Timboektoe
Naar Timboektoe
Van de rozenstad rijden we door naar Zagora en de Zagora Duinen. Onderweg komen we langs de palmbomenoase ter wereld. In totaal staat hier maar liefst 160 kilometer palmbomen. In deze 'Oase de Palmyra' maken we een ritje op kamelen en vragen ons af hoe lang het wel moet duren om per kameel de woestijn door te komen. Hoe lang dat is zien we even later in Zagora. Het bord op de kruising geeft aan dat het naar Timboektoe nog 52 dagen lopen is. Gelukkig overbruggen wij de meer dan 200 kilometer van Ouarzazate naar bedoeïnenkamp Erg Lihoudi, onze overnachtingsplek, met de auto. Zo’n 5 kilometer voor het kamp stoppen we in een dorpje aan de rand van de woestijn waar een garagemonteur vakkundig de lucht uit de banden van de auto's laat lopen. En dan gaat het los…het verharde pad houdt op en de chauffeurs sturen de auto’s vakkundig over rotsen, keien en zand. Uit pure spelerij en gewoon omdat ze het kunnen zigzaggen ze met ons door het zand.

De ondergaande zon

Kamelen in de woestijn
Kamelen in de woestijn
Na een paar kilometer doemt in de kale zanderige een heuvelpartij met daarachter het kamp op. Eigenlijk zijn het er twee: een met bruine en een met witte tenten. Het bruine kamp is het onderkomen van een groep Australische toeristen, wij mogen ons vermaken in de witte tenten. In elke tent staat een tweepersoonsbed en achter een zeiltje een heus campingtoiletje. We gooien onze spullen neer, want we zijn net op tijd om de zandduinen op te rennen en de ondergaande zon te zien. En hoe mooi is het als er ook nog een berber met een paar kamelen in het avondschemer over het duin sjokt.
Wanneer we ’s avonds op kussens rond het kampvuur gedrapeerd liggen verschijnen er als uit het niets lekkere hapjes. En hoe ze het voor elkaar krijgen om midden in de woestijn een geroosterd schaap te serveren, compleet met schalen couscous en salades is helemaal wonderlijk.
's Avonds bij het kampvuur genieten we van de ijle muziek die onze koks annex verzorgers ten gehore brengen. Pogingen om te gaan slapen mislukken: het bed blijkt keihard, net als het kussen en overal zit zand. Maar ach, waarom zou je ook. Het is toch veel mooier om buiten in de kussens te hangen, met woestijn als een donkere jas om je heen en de heldere sterrenhemel als televisie boven je.

Als 's morgens blijkt dat de douches in de tenten niet werken is de relaxte invloed van de woestijn al merkbaar. Lachend halen we onze schouders op en nemen een poedelbeurtje bij de wasbekkentjes voor de tenten. Na een heerlijk ontbijt moeten we terug naar de bewoonde wereld.  Hoe jammer, want we hadden best nog een paar dagen willen blijven om verder te ervaren hoe het niets doen in de woestijn zou zijn. Geen haast, geen telefoon, geen drukte, het doen met de dingen die je hebt. Met alleen maar woestijn, de sterren en de zandduinen. Die vanavond vergeefs op ons zullen wachten.

Kamelen
Kamelen
Hapjes
Hapjes
Tentenkamp
tentenkamp

Overgang naar Marrakech

Medina Marrakech
Medina Marrakech
Van het niets van de Sahara naar de drukte van Marrakech is een bijna schokkende overgang. Gelukkig is Tichka pass lang en kunnen we tijdens de rit afscheid nemen van de leegte van de woestijn. In Marrakech wacht ons nog één toeristische attractie: de wereldberoemde medina. Ik houd het na een uurtje dolen door deze drukke winkelstraatjes waar iedereen door elkaar krioelt voor gezien en trek me terug op een hooggelegen terras vanwaar ik een prima uitzicht heb op het plein. Zo kan ik een beetje in afzondering kijken naar alles wat zich daar beneden afspeelt. Het woestijngevoel van rust en ruimte ben ik duidelijk nog niet helemaal kwijt!

 

De Berbervlag en vier keer buigen

Berbervlag
Berbervlag

Waarom maken moslims vier buigingen? Steek je hand op en buig 3 vingers en je duim als een rondje: zo krijg je de naam van Allah. Die vier vingers staan voor de vier buigingen.

De berbervlag is niet nationaal, maar cultureel. De bovenkant is kobaltblauw, wat staat voor zee en lucht, het midden is groen, wat staat voor de bergen en het onderste deel is geel, wat symbool is voor de woestijn. Het rode teken in de vlag staat voor een losgebroken/doorgesneden slavenketen.

 

Bergweg
Bergweg in Atlas
Duinen
Duinen in de Sahara
woestijn
Sahara

 

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder