Sterren in Ouarzazate

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Atlasstudio
Atlasstudio
Stralen op de set van The Jewel of the Nile? Stoer doen op de slavenmarkt van de Gladiator? Je hoeft er niet voor naar Amerika. Deze beroemde filmsets vind je dichter bij huis en wel in Ouarzazate, Marokko. Het is overigens niet onterecht dat de Atlasstudio ook wel het Hollywood van Marokko genoemd wordt, want naast bovengenoemde films zijn er toppers als de remake van Ben Hur, The Mummy, The Living Daylights en Asterix en Obelix missie Cleopatra opgenomen. De sets worden niet afgebroken en dat maakt de Atlasstudio een belangrijke toeristische attractie van Ouarzazate. Dagelijks worden er diverse rondleidingen gegeven waarbij de wapenfeiten en sterren je om de oren vliegen. Wij gaan een rondje mee en wanen ons de sterren van Ouarzazate.

 

 

 

Net echt

atlasstudio
Atlasstudio
De studio met de grotendeels openlucht filmsets ligt zo'n 5 kilometer westelijk van de stad aan de voet van het Atlasgebergte. Het is in oppervlakte ruim 20 hectare en daarmee de grootste filmset van de wereld. Daar is men in Marokko terecht dan ook bijzonder trots op. De woestijn is al sinds 1954 het decor van vele films als Ali Baba en de 40 rovers met Fernandel. De ideale locatie is de reden dat in 1983 de Atlasstudio is gebouwd. Waarom de plek zo ideaal is wordt tijdens de rondleiding snel duidelijk. De zon schijnt volop, het licht is bijna nergens zoals hier, de grootte van het terrein, de uitgestrektheid van het de woestijn met de Atlas op de achtergrond, de mogelijkheden om sets te laten staan en niet te vergeten de lokale bevolking die zeer bedreven is in het maken van decors. De fraaie staaltjes vakmanschap zie je overal: de twee grote farao's lijken over de ingang van de studio's te waken. Eenmaal binnen ogen de van gips gemaakte huizen bedrieglijk echt. Tot je even door een raampje naar de achterkant kijkt en je de houten palen ziet waarmee het paneel overeind gehouden wordt. Je waant je in Egypte tussen de Egyptische sfinxen en hoort de paarden bijna briesen op het marktpleintje uit het decor van The Gladiator. De trap naar een 'paleis' is niet te nemen en uit de waterput zul je nooit een druppel halen. Met het vliegtuigje zul de de reis naar huis niet maken. Ook de rode ‘maffia-auto’, gebruikt in een James Bond film en prominent naast het vliegtuig 'geparkeerd' op het terrein, is een fraai staaltje fake. Gemaakt van polyester, zonder motor, deuren of ramen krijg je toch de neiging om gewoon in te stappen.

 

atlasstudio
atlasstudio
atlasstudio
atlasstudio
Atlasstudio
atlasstudio

Gérard Depardieu

Brommertjes
Brommertjes
Naast goed voor de filmindustrie is de studio dus ook goed voor de lokale werkgelegenheid. Elk huis dat gebouwd moet worden is 5 maanden werk voor 20 mensen. Rondlopend over het terrein zijn sommige decorstukken wat aan verval onderhevig, maar veel stukken en sets worden hergebruikt voor andere films. En zo wordt met wat aanpassingen en een likje verf het decor van een slavenmarkt een middeleeuws dorpspleintje. Ook tijdens onze rondleiding wordt in een grote overdekte hal druk gebouwd, gezaagd en geverfd. Twee brommertjes zorgen voor kleur in wat een schuurtje op de set van 'Asterix' was.  Wanneer we snel in de hal naar binnen blikken, meer mag niet want het project is nog geheim, zien we de mannen aan het werk aan het werk, zonder mondkapjes of afzuiginstallaties in een kakofonie van geluid, en de lucht van verf en hars. Wanneer we doorlopen langs de beroemde Sfinxen uit de film Asterix verwachten we elk moment Obelix, vertolkt door Gérard Depardieu, en op Vladimir Poetin na waarschijnlijk de  beroemdste burger van Rusland, tegen het lijf te lopen.

Toekomst staat nog in de sterren geschreven

Beelden atlasstudio
Beelden Atlasstudio
Depardieu zien we niet, maar een aantal beelden van sterren uit de film staan netjes naast elkaar te wachten op een nieuwe rol. En dat is wat voor bezoekers van de filmset van Ouarzazate zo bijzonder is. In de filmstudio en op de enorme locatie in de openlucht loop je heel echt door fake werelden die op deze fantastische locatie gecreëerd zijn. Je wandelt in een uur van de Romeinen naar de Egyptenaren en en van de middeleeuwen naar de toekomst. En wat die voor de Atlasstudio's zal brengen is nog niet bekend. Prince of Percia, de laatste internationale film die hier is opgenomen, dateert uit 2010. Maar met een CV waarop films als Kingdom of Heaven met Orlando Bloom, The Passion of the Christ onder regie van Mel Gibson en Alexander met Collin Farrel en Angelina Jolie, kan het niet anders dan dat nog vele andere grote en internationale sterren hun voetafdrukken op deze Marokkaanse filmbodem zullen achterlaten.

 

Atlasstudio
Atlasstudio
Atlasstudio
Atlasstudio
Atlasstudio
Atlasstudio

 

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder