Sterren in Ouarzazate

2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Atlasstudio
Atlasstudio
Stralen op de set van The Jewel of the Nile? Stoer doen op de slavenmarkt van de Gladiator? Je hoeft er niet voor naar Amerika. Deze beroemde filmsets vind je dichter bij huis en wel in Ouarzazate, Marokko. Het is overigens niet onterecht dat de Atlasstudio ook wel het Hollywood van Marokko genoemd wordt, want naast bovengenoemde films zijn er toppers als de remake van Ben Hur, The Mummy, The Living Daylights en Asterix en Obelix missie Cleopatra opgenomen. De sets worden niet afgebroken en dat maakt de Atlasstudio een belangrijke toeristische attractie van Ouarzazate. Dagelijks worden er diverse rondleidingen gegeven waarbij de wapenfeiten en sterren je om de oren vliegen. Wij gaan een rondje mee en wanen ons de sterren van Ouarzazate.

 

 

 

Net echt

atlasstudio
Atlasstudio
De studio met de grotendeels openlucht filmsets ligt zo'n 5 kilometer westelijk van de stad aan de voet van het Atlasgebergte. Het is in oppervlakte ruim 20 hectare en daarmee de grootste filmset van de wereld. Daar is men in Marokko terecht dan ook bijzonder trots op. De woestijn is al sinds 1954 het decor van vele films als Ali Baba en de 40 rovers met Fernandel. De ideale locatie is de reden dat in 1983 de Atlasstudio is gebouwd. Waarom de plek zo ideaal is wordt tijdens de rondleiding snel duidelijk. De zon schijnt volop, het licht is bijna nergens zoals hier, de grootte van het terrein, de uitgestrektheid van het de woestijn met de Atlas op de achtergrond, de mogelijkheden om sets te laten staan en niet te vergeten de lokale bevolking die zeer bedreven is in het maken van decors. De fraaie staaltjes vakmanschap zie je overal: de twee grote farao's lijken over de ingang van de studio's te waken. Eenmaal binnen ogen de van gips gemaakte huizen bedrieglijk echt. Tot je even door een raampje naar de achterkant kijkt en je de houten palen ziet waarmee het paneel overeind gehouden wordt. Je waant je in Egypte tussen de Egyptische sfinxen en hoort de paarden bijna briesen op het marktpleintje uit het decor van The Gladiator. De trap naar een 'paleis' is niet te nemen en uit de waterput zul je nooit een druppel halen. Met het vliegtuigje zul de de reis naar huis niet maken. Ook de rode ‘maffia-auto’, gebruikt in een James Bond film en prominent naast het vliegtuig 'geparkeerd' op het terrein, is een fraai staaltje fake. Gemaakt van polyester, zonder motor, deuren of ramen krijg je toch de neiging om gewoon in te stappen.

 

atlasstudio
atlasstudio
atlasstudio
atlasstudio
Atlasstudio
atlasstudio

Gérard Depardieu

Brommertjes
Brommertjes
Naast goed voor de filmindustrie is de studio dus ook goed voor de lokale werkgelegenheid. Elk huis dat gebouwd moet worden is 5 maanden werk voor 20 mensen. Rondlopend over het terrein zijn sommige decorstukken wat aan verval onderhevig, maar veel stukken en sets worden hergebruikt voor andere films. En zo wordt met wat aanpassingen en een likje verf het decor van een slavenmarkt een middeleeuws dorpspleintje. Ook tijdens onze rondleiding wordt in een grote overdekte hal druk gebouwd, gezaagd en geverfd. Twee brommertjes zorgen voor kleur in wat een schuurtje op de set van 'Asterix' was.  Wanneer we snel in de hal naar binnen blikken, meer mag niet want het project is nog geheim, zien we de mannen aan het werk aan het werk, zonder mondkapjes of afzuiginstallaties in een kakofonie van geluid, en de lucht van verf en hars. Wanneer we doorlopen langs de beroemde Sfinxen uit de film Asterix verwachten we elk moment Obelix, vertolkt door Gérard Depardieu, en op Vladimir Poetin na waarschijnlijk de  beroemdste burger van Rusland, tegen het lijf te lopen.

Toekomst staat nog in de sterren geschreven

Beelden atlasstudio
Beelden Atlasstudio
Depardieu zien we niet, maar een aantal beelden van sterren uit de film staan netjes naast elkaar te wachten op een nieuwe rol. En dat is wat voor bezoekers van de filmset van Ouarzazate zo bijzonder is. In de filmstudio en op de enorme locatie in de openlucht loop je heel echt door fake werelden die op deze fantastische locatie gecreëerd zijn. Je wandelt in een uur van de Romeinen naar de Egyptenaren en en van de middeleeuwen naar de toekomst. En wat die voor de Atlasstudio's zal brengen is nog niet bekend. Prince of Percia, de laatste internationale film die hier is opgenomen, dateert uit 2010. Maar met een CV waarop films als Kingdom of Heaven met Orlando Bloom, The Passion of the Christ onder regie van Mel Gibson en Alexander met Collin Farrel en Angelina Jolie, kan het niet anders dan dat nog vele andere grote en internationale sterren hun voetafdrukken op deze Marokkaanse filmbodem zullen achterlaten.

 

Atlasstudio
Atlasstudio
Atlasstudio
Atlasstudio
Atlasstudio
Atlasstudio

 

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder