Sterren in Ouarzazate

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Atlasstudio
Atlasstudio
Stralen op de set van The Jewel of the Nile? Stoer doen op de slavenmarkt van de Gladiator? Je hoeft er niet voor naar Amerika. Deze beroemde filmsets vind je dichter bij huis en wel in Ouarzazate, Marokko. Het is overigens niet onterecht dat de Atlasstudio ook wel het Hollywood van Marokko genoemd wordt, want naast bovengenoemde films zijn er toppers als de remake van Ben Hur, The Mummy, The Living Daylights en Asterix en Obelix missie Cleopatra opgenomen. De sets worden niet afgebroken en dat maakt de Atlasstudio een belangrijke toeristische attractie van Ouarzazate. Dagelijks worden er diverse rondleidingen gegeven waarbij de wapenfeiten en sterren je om de oren vliegen. Wij gaan een rondje mee en wanen ons de sterren van Ouarzazate.

 

 

 

Net echt

atlasstudio
Atlasstudio
De studio met de grotendeels openlucht filmsets ligt zo'n 5 kilometer westelijk van de stad aan de voet van het Atlasgebergte. Het is in oppervlakte ruim 20 hectare en daarmee de grootste filmset van de wereld. Daar is men in Marokko terecht dan ook bijzonder trots op. De woestijn is al sinds 1954 het decor van vele films als Ali Baba en de 40 rovers met Fernandel. De ideale locatie is de reden dat in 1983 de Atlasstudio is gebouwd. Waarom de plek zo ideaal is wordt tijdens de rondleiding snel duidelijk. De zon schijnt volop, het licht is bijna nergens zoals hier, de grootte van het terrein, de uitgestrektheid van het de woestijn met de Atlas op de achtergrond, de mogelijkheden om sets te laten staan en niet te vergeten de lokale bevolking die zeer bedreven is in het maken van decors. De fraaie staaltjes vakmanschap zie je overal: de twee grote farao's lijken over de ingang van de studio's te waken. Eenmaal binnen ogen de van gips gemaakte huizen bedrieglijk echt. Tot je even door een raampje naar de achterkant kijkt en je de houten palen ziet waarmee het paneel overeind gehouden wordt. Je waant je in Egypte tussen de Egyptische sfinxen en hoort de paarden bijna briesen op het marktpleintje uit het decor van The Gladiator. De trap naar een 'paleis' is niet te nemen en uit de waterput zul je nooit een druppel halen. Met het vliegtuigje zul de de reis naar huis niet maken. Ook de rode ‘maffia-auto’, gebruikt in een James Bond film en prominent naast het vliegtuig 'geparkeerd' op het terrein, is een fraai staaltje fake. Gemaakt van polyester, zonder motor, deuren of ramen krijg je toch de neiging om gewoon in te stappen.

 

atlasstudio
atlasstudio
atlasstudio
atlasstudio
Atlasstudio
atlasstudio

Gérard Depardieu

Brommertjes
Brommertjes
Naast goed voor de filmindustrie is de studio dus ook goed voor de lokale werkgelegenheid. Elk huis dat gebouwd moet worden is 5 maanden werk voor 20 mensen. Rondlopend over het terrein zijn sommige decorstukken wat aan verval onderhevig, maar veel stukken en sets worden hergebruikt voor andere films. En zo wordt met wat aanpassingen en een likje verf het decor van een slavenmarkt een middeleeuws dorpspleintje. Ook tijdens onze rondleiding wordt in een grote overdekte hal druk gebouwd, gezaagd en geverfd. Twee brommertjes zorgen voor kleur in wat een schuurtje op de set van 'Asterix' was.  Wanneer we snel in de hal naar binnen blikken, meer mag niet want het project is nog geheim, zien we de mannen aan het werk aan het werk, zonder mondkapjes of afzuiginstallaties in een kakofonie van geluid, en de lucht van verf en hars. Wanneer we doorlopen langs de beroemde Sfinxen uit de film Asterix verwachten we elk moment Obelix, vertolkt door Gérard Depardieu, en op Vladimir Poetin na waarschijnlijk de  beroemdste burger van Rusland, tegen het lijf te lopen.

Toekomst staat nog in de sterren geschreven

Beelden atlasstudio
Beelden Atlasstudio
Depardieu zien we niet, maar een aantal beelden van sterren uit de film staan netjes naast elkaar te wachten op een nieuwe rol. En dat is wat voor bezoekers van de filmset van Ouarzazate zo bijzonder is. In de filmstudio en op de enorme locatie in de openlucht loop je heel echt door fake werelden die op deze fantastische locatie gecreëerd zijn. Je wandelt in een uur van de Romeinen naar de Egyptenaren en en van de middeleeuwen naar de toekomst. En wat die voor de Atlasstudio's zal brengen is nog niet bekend. Prince of Percia, de laatste internationale film die hier is opgenomen, dateert uit 2010. Maar met een CV waarop films als Kingdom of Heaven met Orlando Bloom, The Passion of the Christ onder regie van Mel Gibson en Alexander met Collin Farrel en Angelina Jolie, kan het niet anders dan dat nog vele andere grote en internationale sterren hun voetafdrukken op deze Marokkaanse filmbodem zullen achterlaten.

 

Atlasstudio
Atlasstudio
Atlasstudio
Atlasstudio
Atlasstudio
Atlasstudio

 

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder