Vakantievluchten vanaf Lelystad komen er niet

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Lelystad Airport
Geen vakantievluchten vanaf Lelystad Airport

Lelystad Airport mag geen luchthaven voor vakantievluchten worden. Dat standpunt heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingenomen. Onder meer NSC, CDA en BBB steunden een motie van de linkse partijen om Lelystad niet als commerciële luchthaven in gebruik te nemen. Reisbrancheorganisatie ANVR noemt het besluit ‘triest’, aangezien de Kamer bij de val van het kabinet-Rutte juist had besloten het onderwerp ‘controversieel’ te verklaren.

ANVR-directeur Frank Oostdam spreekt bovendien van ‘pure kapitaalvernietiging’. “We hebben met elkaar als belastingbetaler heel veel geld gestopt in Lelystad Airport. Het gaat om 250 miljoen euro en vervolgens per jaar nog heel veel miljoenen om het te onderhouden”, stelde hij tegenover BNR. De opening als commerciële luchthaven is geregeld uitgesteld.

Slecht nieuws voor omwonenden Schiphol

Oostdam vindt het besluit ook slecht nieuws voor omwonenden van luchthaven Schiphol. “Lelystad zou worden gebruikt als overloop, daarmee zouden omwonenden van Schiphol worden ontlast.” De ANVR-voorzitter vindt dat ons land ‘echt een modderfiguur slaat’. “Er ligt straks een mooie luchthaven, één van de duurzaamste in Nederland en die wordt niet gebruikt”, aldus Oostdam, die overigens per 1 juli stopt als directeur van de brancheorganisatie. Hij wordt opgevolgd door de huidige adjunct-directeur, Frank Radstake.

Schiphol – eigenaar van Lelystad Airport – is net als de ANVR-topman teleurgesteld over het besluit van de Tweede Kamer. „Wij hadden gehoopt nachtvluchten uit te plaatsen naar Lelystad. We moeten kijken wat een nieuw kabinet gaat doen”, aldus een woordvoerder tegen BNR. Per dag zouden maximaal 68 vluchten worden uitgevoerd, minder dan Schiphol in een uur afhandelt.

Besluit is politiek pikant

De provincie Flevoland spreekt van een ‘teleurstellend signaal voor de regio’. Volgens een woordvoerder is de provincie ook verrast door het Kamerbesluit, omdat het onderwerp controversieel was verklaard. De uiteindelijke beslissing om al dan niet vakantievluchten toe te staan vanaf Lelystad Airport ligt bij een nieuw kabinet. Politiek gezien is de huidige situatie pikant te noemen. Twee partijen die met de motie instemden (BBB en NSC) praten over de vorming van een nieuwe regering met VVD en PVV. Die twee partijen stemden juist niet met de motie in.

Vliegen vanaf Flevoland zou voor veel vakantiegangers, met name vanuit het noorden en oosten van ons land, een alternatief zijn geweest voor het drukke Schiphol. Wat betekent het Kamerbesluit voor jou? Zou jij voor Lelystad Airport hebben gekozen? Laat het ons weten!

Mis de bijzondere aanbiedingen niet en boek je vakantie bij Corendon

Ontdek het hoge noorden van Europa met specialist Voigt Travel

Zoek en boek je vliegticket via Skyscanner

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder