Laatste dansberen in Nepal bevrijd

1.9090909090909 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Dansbeer ©prwap
Dansbeer ©prwap

In Nepal heeft een reddingsactie een einde gemaakt aan het vreselijke dansleven van twee lippenberen. De beren (17 en 19 jaar) werden gered door het Jane Goodall Institute, in samenwerking met de Nepalese politie en World Animal Protection.

Sridevi (17) en Rangila (19) werden, net als veel andere wilde dieren in de wereld van het entertainment, op jonge leeftijd uit het wild weggehaald en verkocht als dansberen. Het houden van deze beren is illegaal; ze worden gedwongen om te dansen voor het vermaak van mensen. Gelukkig is nu in Nepal aan deze illegale praktijken vol dierenleed een einde gekomen, stelt World Animal Protection (WAP).

Het leven van deze dieren staat bol van de gruwelijkheden. Om de beren de baas te blijven, hadden ze allebei een touw door de neus. Dat wordt aangebracht door met een hete staaf een gat in de neus te maken. Daarna worden de beren op wrede wijze getraind zodat ze onderdanig worden en kunnen dansen voor publiek.

Rangila en Sridevi werden met de hulp van lokale politie en gps-tracking in het Nepalese Iharbari gevonden. Het redden van de beren was volgens een woordvoerder van WAP een emotionele gebeurtenis. ,,De dieren bevonden zich in zeer erbarmelijke omstandigheden en vertoonden duidelijk tekenen van psychologisch trauma. Beide beren zijn nu op weg naar het Amlekhguni Forest and Wildlife Reserve, waar ze tijdelijk verblijven om te herstellen.” De beren waren, voor zover bekend, de laatste twee illegale dansberen in Nepal.

En dat voor vermaak van toeristen…

Volgens wildlife expert Neil D’Cruze van World Animal Protection hebben Rangira en Sridevi lang moeten lijden in gevangenschap. ,,Het is extreem verontrustend om te zien dat dieren uit het wild gerukt worden voor vermaak. Het is de harde realiteit dat er nog veel meer wilde dieren in de wereld lijden voor het vermaak van toeristen. Ik ben blij dat voor deze beren een gelukkig einde in zicht is.”

Ook Manoj Gautam van het Jane Goodall Institute is blij dat de laatste Nepalese dansberen zijn gered uit een leven vol lijden. ,,Nadat we deze beren een jaar lang hebben getrackt, hebben we dankzij onze toewijding en samenwerking met de lokale politie een einde kunnen maken aan deze illegale traditie in Nepal.”

World Animal Protection strijdt al twintig jaar tegen het gebruik van beren voor vermaak. Met lokale partners heeft de organisatie een einde gemaakt aan berendansen in Griekenland, Turkije en India en werkt zij onvermoeid aan het beëindigen van berengevechten in Pakistan.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder