Niet meer praten tegen de praatpaal

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Praatpaal
Praatpaal@Venv-Pixabay

Je ziet ze overal langs de snelweg: de grote gele praatpalen met hun lange oren. Vijftig jaar deden ze dienst bij 'pech onderweg'. De mobiele telefoon heeft de functie als pechmelder overgenomen en vanaf 1 juli zijn ze definitief buiten gebruik.

Op reis gaan betekent dan nu ook dat je het telefoonnummer van de ANWB of je eigen pechhulp in de contactlijst van je mobiele telefoon moet opslaan. En niet te vergeten, ervoor te zorgen dat de batterij voldoende power heeft.

Tips van Rijkswaterstaat

  • Een opgeladen mobiele telefoon bij je hebben (en eventueel een opgeladen powerbank); Kijk bij DealXtreme voor een oplader.
  • het telefoonnummer van je pechhulpverlener paraat hebben;
  • bij pech indien mogelijk door rijden naar een pechhaven, parkeerplaats of benzinestation;
  • bij een pechgeval of incident direct achter de vangrail gaan staan met een veiligheidshesje aan;
  • zo snel mogelijk hulp laten komen;
  • meer tips van ANWB.

Wanneer het niet lukt om door te rijden naar een veilige plek zet dan de auto zoveel mogelijk rechts van de snelweg stil met de wielen naar rechts gedraaid. Zo voorkom je dat de auto de weg opschiet als deze onverhoopt van achteren wordt aangereden. Zet de alarmlichten aan, stap voorzichtig aan de rechterzijde uit, ga direct achter de vangrail staan en bel daar een pechhulpdienst.

Ook al zijn er weginspecteurs en hangen er camera's boven de snelweg, dit is geen garantie dat er vanzelf hulp wordt geregeld. Langs de weg gaan lopen om in het zicht van een camera te komen heeft dan ook geen zin en is gevaarlijk.

Palen worden weggehaald

Vanaf 1 juli 2017 zijn alle 3300 praatpalen uitgeschakeld worden ze verwijderd. Dat duurt ongeveer een maand of drie. In tussentijd krijgen de praatpalen een hoesje zodat duidelijk is dat ze het niet meer doen. En voor de nostalgische mensen: er komt een deel van de praatpalen via de aaannemer en via Domeinen Roerende Zaken te koop.

(Bron: Rijkswaterstaat}

Ode aan de paal

Sanne Wallis de Vries, Nico Dijkshoorn en Ronald Giphart hebben een ode aan de praatpaal opgenomen. De filmpjes staan op Van A naar Beter.

Maar ook Madeleine van de Wouw van  Puur op reis heeft een ode aan de paal geschreven:

Die gele paal met de grote oren
wilde altijd alles horen.
Details van hoe, waar en wanneer
de gele paal... hij is niet meer.
Jaren luisterde hij naar pech
van al die reizigers op de weg.
Nu pakken we onze mobiele telefoon
en vinden instant hulp zo heel gewoon.
Maar die paal, die paal stond altijd op wacht
hij is niet meer. Paal, rust zacht.
 


Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder