Brand op veerboot in Middellandse Zee

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

VeerbootOp veerboot Norman Atlantic, onderweg van het Griekse Patras naar Ancona in Italië is vanmorgen vroeg brand uitgebroken. Het schip voer op het moment van de brand in de buurt van het Griekse eiland Othonoi. Aan boord zijn volgens de laatste berichten  478 opvarenden. Onder hen twee Nederlandse mannen en een Nederlandse vrouw. 

Meer informatie over de Nederlandse opvarenden kon de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag niet geven. Ook is nog niet bekend hoe het met ze gaat. De Nederlandse ambassade in de Griekse hoofdstad Athene houdt voortdurend contact met het crisiscentrum.

Slecht weer 

Italië, Griekenland en Albanië zetten helikopters en reddingsboten in,maar de ontruiming van het schip verloopt vanwege het slechte weer erg moeizaam. Harde wind en kou hinderen de reddingsacties. Griekse media melden dat er reddingsboten weggedreven voordat inzittenden aan boord konden stappen.

Een van de passagiers zegt dat mensen op de ferry wanhopig zijn en huilen. ''Ze probeerden wat boten te laten zakken, maar we konden er niet allemaal in. Er is geen coördinatie'', zegt een reiziger via zijn mobiele telefoon tegen een Griekse televisiezender. ''Het is donker, de bodem van het schip staat in brand. We hebben reddingsvesten gepakt en proberen onszelf in veiligheid te brengen'', zei een ander na het uitbreken van de brand.

Deel van de passagiers gered

Inmiddels zijn zo’n 130 mensen van boord gehaald en met reddingsboten overgebracht naar een containerschip dat in de buurt van de veerboot voer. De overige passagiers, ondermeer uit Duitsland, Albanië, Italië en België zijn nog aan boord en hebben zich teruggetrokken op de hogere dekken. Het vuur is volgens Griekse bronnen inmiddels grotendeels onder controle.  

De kapitein meldt dat het schip onbestuurbaar is geraakt en nu richting de kust van Albanië drijft. Er zijn sleepboten onderweg

Naast de 411 passagiers en 55 bemanningsleden vervoert de ferry ook ruim 220 voertuigen. De brand brak rond 06.00 door onbekende oorzaak uit op het autodek van het schip.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Ook interessant...

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder