Brand op veerboot in Middellandse Zee

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

VeerbootOp veerboot Norman Atlantic, onderweg van het Griekse Patras naar Ancona in Italië is vanmorgen vroeg brand uitgebroken. Het schip voer op het moment van de brand in de buurt van het Griekse eiland Othonoi. Aan boord zijn volgens de laatste berichten  478 opvarenden. Onder hen twee Nederlandse mannen en een Nederlandse vrouw. 

Meer informatie over de Nederlandse opvarenden kon de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag niet geven. Ook is nog niet bekend hoe het met ze gaat. De Nederlandse ambassade in de Griekse hoofdstad Athene houdt voortdurend contact met het crisiscentrum.

Slecht weer 

Italië, Griekenland en Albanië zetten helikopters en reddingsboten in,maar de ontruiming van het schip verloopt vanwege het slechte weer erg moeizaam. Harde wind en kou hinderen de reddingsacties. Griekse media melden dat er reddingsboten weggedreven voordat inzittenden aan boord konden stappen.

Een van de passagiers zegt dat mensen op de ferry wanhopig zijn en huilen. ''Ze probeerden wat boten te laten zakken, maar we konden er niet allemaal in. Er is geen coördinatie'', zegt een reiziger via zijn mobiele telefoon tegen een Griekse televisiezender. ''Het is donker, de bodem van het schip staat in brand. We hebben reddingsvesten gepakt en proberen onszelf in veiligheid te brengen'', zei een ander na het uitbreken van de brand.

Deel van de passagiers gered

Inmiddels zijn zo’n 130 mensen van boord gehaald en met reddingsboten overgebracht naar een containerschip dat in de buurt van de veerboot voer. De overige passagiers, ondermeer uit Duitsland, Albanië, Italië en België zijn nog aan boord en hebben zich teruggetrokken op de hogere dekken. Het vuur is volgens Griekse bronnen inmiddels grotendeels onder controle.  

De kapitein meldt dat het schip onbestuurbaar is geraakt en nu richting de kust van Albanië drijft. Er zijn sleepboten onderweg

Naast de 411 passagiers en 55 bemanningsleden vervoert de ferry ook ruim 220 voertuigen. De brand brak rond 06.00 door onbekende oorzaak uit op het autodek van het schip.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Ook interessant...

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder