Liberia sluit grenzen vanwege ebola-uitbraak

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

EbolavirusDe snel om zich heen grijpende ebola-uitbraken zijn de reden voor de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf om grensovergangen met Sierra Leone, Guinee en Ivoorkust te sluiten. Ook is een aantal gemeenschappen in strikte quarantaine geplaatst. Alleen de internationale luchthaven van Monrovia is nog open. Wie het land in wil wordt medisch onderzocht.

 

De president vormde al speciale teams om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Al meer dan 670 mensen zijn bezweken, onder wie 129 in Liberia. Gemiddeld overlijdt 60 procent van de mensen die het virus oplopen. 

De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt deze uitbraak als de dodelijkste die zij heeft meegemaakt.

Over het Ebolavirus

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid meldt dat vleermuizen de meest waarschijnlijke bron zijn voor filovirussen. De virussen zijn aangetroffen in verschillende vleermuissoorten die in Afrika leven. Zij verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen. Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen.
Mensen kunnen, als zij ziek geworden zijn, andere mensen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Verspreiding van het virus via de lucht (bijvoorbeeld door niezen of hoesten), is nog nooit aangetoond.
De tijd tussen het oplopen van het ebolavirus en ziek worden is gemiddeld een week. Klachten zijn ondermeer hoge koorts, hoofdpijn en spierpijn. Het meest kenmerkende van de ziekte is dat het virus ontstekingen van kleine bloedvaatjes kan geven met als gevolg dat er op verschillende plaatsen in het lichaam bloedingen ontstaan. 
Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen ebola.

Voor vakantiegangers of reizigers is het risico op besmetting in het gebied klein. Neem voor West-Afrika de algemene hygiënemaatregelen in acht en voorkom contact met besmette patiënten en wilde dieren.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder