Liberia sluit grenzen vanwege ebola-uitbraak
De snel om zich heen grijpende ebola-uitbraken zijn de reden voor de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf om grensovergangen met Sierra Leone, Guinee en Ivoorkust te sluiten. Ook is een aantal gemeenschappen in strikte quarantaine geplaatst. Alleen de internationale luchthaven van Monrovia is nog open. Wie het land in wil wordt medisch onderzocht.
De president vormde al speciale teams om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Al meer dan 670 mensen zijn bezweken, onder wie 129 in Liberia. Gemiddeld overlijdt 60 procent van de mensen die het virus oplopen.
De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt deze uitbraak als de dodelijkste die zij heeft meegemaakt.
Over het Ebolavirus
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid meldt dat vleermuizen de meest waarschijnlijke bron zijn voor filovirussen. De virussen zijn aangetroffen in verschillende vleermuissoorten die in Afrika leven. Zij verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen. Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen.
Mensen kunnen, als zij ziek geworden zijn, andere mensen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Verspreiding van het virus via de lucht (bijvoorbeeld door niezen of hoesten), is nog nooit aangetoond.
De tijd tussen het oplopen van het ebolavirus en ziek worden is gemiddeld een week. Klachten zijn ondermeer hoge koorts, hoofdpijn en spierpijn. Het meest kenmerkende van de ziekte is dat het virus ontstekingen van kleine bloedvaatjes kan geven met als gevolg dat er op verschillende plaatsen in het lichaam bloedingen ontstaan.
Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen ebola.
Voor vakantiegangers of reizigers is het risico op besmetting in het gebied klein. Neem voor West-Afrika de algemene hygiënemaatregelen in acht en voorkom contact met besmette patiënten en wilde dieren.