Onder toezicht de Mount Everest op

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Mount EverestDe Nepalese regering gaat de misstanden rond de Mount Everest te lijf. Vanaf 2014 wordt er vanuit een steunpunt in het Everest Base Camp, op 5300 meter hoogte, permanent toezicht gehouden op de mensen, die ’s werelds hoogste berg willen beklimmen. Volgens de BBC moet met het initiatief ook direct een einde komen aan het toenemend aantal stunts op de Everest.

 

De medewerkers van het steunpunt fungeren ook als aanspreekpunt en coördinatoren, bijvoorbeeld bij reddingsoperaties. Klimmers die naar de top van de 8848 meter hoge Everest willen, moeten zich nu melden bij de autoriteiten in de hoofdstad Kathmandu. Maar de regering stuurt zelden iemand om toe te zien op de activiteiten van klimmers. Dat moet vanaf volgend jaar anders worden, aldus de overheid.

Afval en andere zaken

Het team van het steunpunt wil ook iets doen aan het afvalprobleem op de Mount Everest. Klimmers laten bij hun expeditie vaak afval achter. Twee jaar geleden haalden vrijwilligers acht ton puin naar beneden. Bij het afval zaten onder meer tenten, blikjes en zuurstofflessen.
Daarnaast moet het steunpunt een einde maken aan allerlei records en stunts die op de berg worden gevestigd. Zo zou iemand op zijn hoofd zijn gaan staan na het bereiken van de top. Een ander trok zijn kleren uit. “Dat komt de waardigheid van de Mount Everest niet ten goede,” zegt de Nepalese klimmersbond. De autoriteiten willen dat recordpogingen voortaan eerst aan hen worden voorgelegd.

Naar het dak van de wereld met SNP Natuurreizen

Ook interessant...

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder