Onder toezicht de Mount Everest op

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Mount EverestDe Nepalese regering gaat de misstanden rond de Mount Everest te lijf. Vanaf 2014 wordt er vanuit een steunpunt in het Everest Base Camp, op 5300 meter hoogte, permanent toezicht gehouden op de mensen, die ’s werelds hoogste berg willen beklimmen. Volgens de BBC moet met het initiatief ook direct een einde komen aan het toenemend aantal stunts op de Everest.

 

De medewerkers van het steunpunt fungeren ook als aanspreekpunt en coördinatoren, bijvoorbeeld bij reddingsoperaties. Klimmers die naar de top van de 8848 meter hoge Everest willen, moeten zich nu melden bij de autoriteiten in de hoofdstad Kathmandu. Maar de regering stuurt zelden iemand om toe te zien op de activiteiten van klimmers. Dat moet vanaf volgend jaar anders worden, aldus de overheid.

Afval en andere zaken

Het team van het steunpunt wil ook iets doen aan het afvalprobleem op de Mount Everest. Klimmers laten bij hun expeditie vaak afval achter. Twee jaar geleden haalden vrijwilligers acht ton puin naar beneden. Bij het afval zaten onder meer tenten, blikjes en zuurstofflessen.
Daarnaast moet het steunpunt een einde maken aan allerlei records en stunts die op de berg worden gevestigd. Zo zou iemand op zijn hoofd zijn gaan staan na het bereiken van de top. Een ander trok zijn kleren uit. “Dat komt de waardigheid van de Mount Everest niet ten goede,” zegt de Nepalese klimmersbond. De autoriteiten willen dat recordpogingen voortaan eerst aan hen worden voorgelegd.

Naar het dak van de wereld met SNP Natuurreizen

Ook interessant...

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder