Sensationeel, de smaak van Japan

1.1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Keukenteam Okura ©puuropreis.nl
Keukenteam Okura ©puuropreis.nl

Nederland kent een aantal heerlijke stukjes Japan. De Japanse Tuin in het landgoed Clingendael, op de grens van Den Haag en Wassenaar, is de bekendste als het gaat om zeldzaam groen. Wie wil ontdekken hoe zeldzaam lekker Japanners kunnen koken, gaat bij voorkeur naar de Amsterdamse wijk De Pijp.

In hotel Okura in de Ferdinand Bolstraat tovert chef-kok Masanori Tomikawa in restaurant Yamazato steevast de allermooiste gerechten op tafel, al sinds 2002 als drager van een Michelinster. Voor deze speciale gelegenheid gaan hij en zijn teamleden aan de slag met dorade en geelvinmakreel, die onder meer in de vorm van sashimi, sushi en tempura worden gepresenteerd. De proeverij is onderdeel van een ceremoniële plechtigheid in het Okura, dat zes restaurants in ons land zich voortaan Japanese Food and Ingredient Supporter Store mogen noemen.

Naast Yamazato – dat zal niemand verbazen – zijn ook Sazanka (eveneens Okura), EN in Amsterdam, Shiro in Den Bosch, Raku in Uithoorn en Hokkai Suisan in IJmuiden uitverkoren om ambassadeurs te zijn van prachtige en vooral duurzame producten uit Japan. Een dergelijke certificaat wordt door het Japanse ministerie van landbouw, bosbouw en visserij (MAFF) uitsluitend uitgegeven aan internationale restaurants en winkels, die proactief Japans voedsel en ingrediënten gebruiken.

japanese_food_okura
food_okura
Masanori_Tomikawa
japanese_food
okura_japanese_food
food_japan
okura_team
1/7 
start stop bwd fwd

Wereldwijd zijn er inmiddels bijna 4000 zogeheten supporters stores in vijftig landen, waarbij Hongkong met 916, China met 737 en Thailand met 448 stuks de koplopers zijn. Maar ook de VS (355), Vietnam (285) en Singapore (228) doen op dit gebied al goed mee. In Europa behoren Frankrijk (172) en Italië (55) tot de voorhoede. De Japan External Trade Organization (JETRO) doet er echter alles aan die aantallen – in nauwe samenwerking met eerdergenoemd ministerie - in de naast toekomst verder uit de bouwen.

Boek hier om Japan zelf eens te ontdekken

Na al die informatie over Japan is het tijd om van Japan te proeven. De smaken zijn stuk voor stuk fenomenaal, de presentaties magistraal. Verse vis, gember, sake; de smaak van Japan is super. Tomikawa en de zijnen zetten in de Ferdinand Bolstraat fantastische, kleurrijke kunstwerken voor, en dat zal de naamgever van de straat deugd hebben gedaan. Echt sensationeel is het proeven van verse wasabi, die Masanori Tomikawa raspt van de delicate worstelstam van de Wasabia japonica. Dergelijke stammen zijn niet alleen bederfelijk, maar ook moeilijk te kweken en kennen een groeiperiode van minstens anderhalf jaar. Het is wel weer zo’n voorbeeld dat vers voorrang verdient…

Booking.com

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ook interessant...

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder