Bram van der Vlugt is ideale 'meneer Green'

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: Bram van der Vlugt"Zolang ik kan denken, lopen, praten en onthouden blijf ik spelen”, antwoordt de 81-jarige Bram van der Vlugt op de vraag of hij er ondertussen nog niet aan denkt om te stoppen. En stoppen doet hij nog lang niet. Integendeel. Van der Vlugt is, samen met acteur Oren Schrijver, vanaf oktober te zien in het stuk ‘Op bezoek bij meneer Green’.   

Producent Erwin van Lambaart vindt Bram van der Vlugt de ‘ideale meneer Green’. “Ik heb eerder met hem samengewerkt in het stuk ‘On golden pond’, en wilde hem dolgraag ook voor dit stuk. Niemand anders kan de rol zo spelen als hij. En zoals schrijver Jeff Barons hem bedoeld heeft.”

Tegengas

Van der Vlugt hoefde dan ook geen auditie te doen voor de rol. Tegenspeler Oren Schrijver moest dat wel. Lambaart: “Veertien mannen hebben auditie gedaan voor de rol. Ze waren allemaal goed, maar het was al heel snel duidelijk dat het Oren moest worden. Vanaf het eerste ogenblik was er chemie tussen de twee spelers.” Regisseur Bruun Kuijt vult aan: “Het stuk is meer dan je tekst opzeggen. Het moet kloppen. Je moet het voelen. Bram heeft iets ondeugends en dat heeft Oren ook. Dat herkenden ze in elkaar. Ze kunnen samen enorm dollen, maar zijn daarnaast zijn ze beiden zeer gedreven en professioneel.”

Oren voegt toe dat hij er eerst erg onder de indruk van was om met Van der Vlugt te spelen. “Ach, hou toch op”, interrumpeert deze terwijl hij zijn jongere collega bij de arm pakt. “Kijk, ik kan wel gaan zitten met een houding van ‘ik ben ouder, dus luister maar naar mij want ik weet alles al’, maar dat zou belachelijk zijn. We dragen dit stuk samen. We zijn een duo. En dat het klikt was al bij de audities duidelijk. En hij gaf direct tegengas. Dat heeft het personage ook nodig anders zou ik hem simpelweg van het toneel spelen.”

Vlot en modern vertaald

Van der Vlugt als de norse meneer Green. Het lijkt een rol op het lijf geschreven omdat hij lofuitingen wegwimpelt als een ‘grumpy old man’, maar zijn mondhoeken krullen regelmatig, vooral wanneer hij over het stuk praat. En over de teksten, die vertaald zijn door Raoul Heertje’: “Het stuk is een mengeling van drama en humor, maar dan niet met ‘bedachte grappen’. Al eerder is het in Nederland op de planken gebracht, maar de versie anno 2015 is snel, bijna tv. Aangepast aan deze tijd. De lach zit hem in de wrange humor die mensen kunnen hebben om nare situaties het hoofd te bieden. Ik heb niet voortgeborduurd op de al bestaande vertalingen maar er mijn eigen inbreng op losgelaten.”

Heertje heeft wel nauw overleg gehad met schrijver Barons. ”Ik heb met hem gesproken in New York en hij vertelde me hoe zij zich, soms ook terecht, bezorgd maakt over hoe het stuk gebracht wordt. In de Spaanse versie bijvoorbeeld wordt nogal op de lach gespeeld. En dat terwijl het stuk dat juist niet nodig heeft. Meneer Green hoeft geen komische versie van zichzelf te worden. De lach zit er in, maar op een andere manier. En Bram weet als geen andere hoe hij die cynische humor eruit kan laten knallen. Bovendien is de Nederlandse humor, als je dat zo kan zeggen, anders dan die in bijvoorbeeld Amerika. Daar moet je grappen als het ware uitschrijven. terwijl we het hier fijner vinden om dingen zelf in te kunnen vullen. Maar zoals ik al zei, het stuk heeft geen toegevoegde grappen.”

Voor Oren is het feit dat er Joodse elementen inzitten wel interessant, maar hij benadrukt dat die niet de boventoon voeren. “Ik ben zelf Joods, dus herken dingen. De invloed van die Joodse tradities speelt een rol in het leven van de personages, dus het hoort er wel gewoon bij.”

De spelers staan op. De repetitie wacht. Volgens Lambaart is het nu al geweldig om te zien hoe je vanaf het begin het verhaal ingetrokken wordt. ‘Het is geen toneelstuk met een trage opbouw. Pats boem. Je zit er gelijk in en wordt door de spelers steeds verder meegenomen in het verhaal. Het is een stuk over emoties en menselijke relaties. Meneer Green is niet alleen interessant voor ouderen. Ook jongeren zullen er veel in herkennen.”
Van der Vlugt: “In het stuk gaan Oren en ik samen op reis. En de toeschouwer reist mee.”

Waarover gaat ‘Op bezoek bij meneer Green’?

Twee mannen krijgen tegen wil en dank met elkaar te maken. De 86-jarige weduwnaar meneer Green leeft teruggetrokken in zijn flat als er een jonge zakenman bij hem aanbelt. De man heeft een taakstraf. Zes maanden lang moet hij meneer Green wekelijks bezoeken. Geen van beide mannen zit op de bezoekjes te wachten, maar gaandeweg blijken de twee meer aan elkaar te hebben dan ze dachten.

Speeldata

Jeff Barons Op bezoek bij meneer Green, is sinds de wereldpremière in 1996 in 45 landen opgevoerd.
Try-outs: vanaf 23 oktober 2015
Première: 9 november 2015 Koninklijke Schouwburg Den Haag
Speelperiode t/m april 2016 in diverse theaters in Nederland.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder