Bram van der Vlugt is ideale 'meneer Green'

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: Bram van der Vlugt"Zolang ik kan denken, lopen, praten en onthouden blijf ik spelen”, antwoordt de 81-jarige Bram van der Vlugt op de vraag of hij er ondertussen nog niet aan denkt om te stoppen. En stoppen doet hij nog lang niet. Integendeel. Van der Vlugt is, samen met acteur Oren Schrijver, vanaf oktober te zien in het stuk ‘Op bezoek bij meneer Green’.   

Producent Erwin van Lambaart vindt Bram van der Vlugt de ‘ideale meneer Green’. “Ik heb eerder met hem samengewerkt in het stuk ‘On golden pond’, en wilde hem dolgraag ook voor dit stuk. Niemand anders kan de rol zo spelen als hij. En zoals schrijver Jeff Barons hem bedoeld heeft.”

Tegengas

Van der Vlugt hoefde dan ook geen auditie te doen voor de rol. Tegenspeler Oren Schrijver moest dat wel. Lambaart: “Veertien mannen hebben auditie gedaan voor de rol. Ze waren allemaal goed, maar het was al heel snel duidelijk dat het Oren moest worden. Vanaf het eerste ogenblik was er chemie tussen de twee spelers.” Regisseur Bruun Kuijt vult aan: “Het stuk is meer dan je tekst opzeggen. Het moet kloppen. Je moet het voelen. Bram heeft iets ondeugends en dat heeft Oren ook. Dat herkenden ze in elkaar. Ze kunnen samen enorm dollen, maar zijn daarnaast zijn ze beiden zeer gedreven en professioneel.”

Oren voegt toe dat hij er eerst erg onder de indruk van was om met Van der Vlugt te spelen. “Ach, hou toch op”, interrumpeert deze terwijl hij zijn jongere collega bij de arm pakt. “Kijk, ik kan wel gaan zitten met een houding van ‘ik ben ouder, dus luister maar naar mij want ik weet alles al’, maar dat zou belachelijk zijn. We dragen dit stuk samen. We zijn een duo. En dat het klikt was al bij de audities duidelijk. En hij gaf direct tegengas. Dat heeft het personage ook nodig anders zou ik hem simpelweg van het toneel spelen.”

Vlot en modern vertaald

Van der Vlugt als de norse meneer Green. Het lijkt een rol op het lijf geschreven omdat hij lofuitingen wegwimpelt als een ‘grumpy old man’, maar zijn mondhoeken krullen regelmatig, vooral wanneer hij over het stuk praat. En over de teksten, die vertaald zijn door Raoul Heertje’: “Het stuk is een mengeling van drama en humor, maar dan niet met ‘bedachte grappen’. Al eerder is het in Nederland op de planken gebracht, maar de versie anno 2015 is snel, bijna tv. Aangepast aan deze tijd. De lach zit hem in de wrange humor die mensen kunnen hebben om nare situaties het hoofd te bieden. Ik heb niet voortgeborduurd op de al bestaande vertalingen maar er mijn eigen inbreng op losgelaten.”

Heertje heeft wel nauw overleg gehad met schrijver Barons. ”Ik heb met hem gesproken in New York en hij vertelde me hoe zij zich, soms ook terecht, bezorgd maakt over hoe het stuk gebracht wordt. In de Spaanse versie bijvoorbeeld wordt nogal op de lach gespeeld. En dat terwijl het stuk dat juist niet nodig heeft. Meneer Green hoeft geen komische versie van zichzelf te worden. De lach zit er in, maar op een andere manier. En Bram weet als geen andere hoe hij die cynische humor eruit kan laten knallen. Bovendien is de Nederlandse humor, als je dat zo kan zeggen, anders dan die in bijvoorbeeld Amerika. Daar moet je grappen als het ware uitschrijven. terwijl we het hier fijner vinden om dingen zelf in te kunnen vullen. Maar zoals ik al zei, het stuk heeft geen toegevoegde grappen.”

Voor Oren is het feit dat er Joodse elementen inzitten wel interessant, maar hij benadrukt dat die niet de boventoon voeren. “Ik ben zelf Joods, dus herken dingen. De invloed van die Joodse tradities speelt een rol in het leven van de personages, dus het hoort er wel gewoon bij.”

De spelers staan op. De repetitie wacht. Volgens Lambaart is het nu al geweldig om te zien hoe je vanaf het begin het verhaal ingetrokken wordt. ‘Het is geen toneelstuk met een trage opbouw. Pats boem. Je zit er gelijk in en wordt door de spelers steeds verder meegenomen in het verhaal. Het is een stuk over emoties en menselijke relaties. Meneer Green is niet alleen interessant voor ouderen. Ook jongeren zullen er veel in herkennen.”
Van der Vlugt: “In het stuk gaan Oren en ik samen op reis. En de toeschouwer reist mee.”

Waarover gaat ‘Op bezoek bij meneer Green’?

Twee mannen krijgen tegen wil en dank met elkaar te maken. De 86-jarige weduwnaar meneer Green leeft teruggetrokken in zijn flat als er een jonge zakenman bij hem aanbelt. De man heeft een taakstraf. Zes maanden lang moet hij meneer Green wekelijks bezoeken. Geen van beide mannen zit op de bezoekjes te wachten, maar gaandeweg blijken de twee meer aan elkaar te hebben dan ze dachten.

Speeldata

Jeff Barons Op bezoek bij meneer Green, is sinds de wereldpremière in 1996 in 45 landen opgevoerd.
Try-outs: vanaf 23 oktober 2015
Première: 9 november 2015 Koninklijke Schouwburg Den Haag
Speelperiode t/m april 2016 in diverse theaters in Nederland.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder