Zandstrooitapijten verrijken Doe Museum
De New Yorker Joe Mangrum maakte dagen acht spectaculaire zandstrooitapijten gemaakt in en voor het Doe Museum Zuidlaren. In de zandschilderingen zijn het onderwaterleven te herkennen en symbolen uit oude culturen en de natuur. Het werk van Magrum is bijzonder kleurig omdat het zand dat hij gebruikt, veel zuiver silicium bevat. Hierdoor schitteren de kleuren.
Als een moderne monnik maakt Mangrum zijn werk, simpel door gekleurd zand uit te strooien met zijn hand. Mangrum werkte van Beijing tot San Francisco en maakte al 650 zandschilderijen.
Eeuwenoude kunst
De zandstrooikunst wordt wereldwijd beoefend. De Australische Aboriginals en de Navajo Indianen in Amerika strooiden voorstellingen in het zand terwijl ze hun verhalen vertelden. Tibetaanse monniken maken tot op de dag van vandaag kleurige mandala's en zowel in Drenthe als België wordt de zandstrooikunst in ere gehouden. Boerinnen strooiden prachtige patronen op de vloer als zandtapijt.
Doe Museum Prins Bernhardhoeve brengt een breed scala aan kunstvormen. Een constante is de zandsculpturententoonstelling over de geschiedenis van Drenthe gemaakt met 450.000 kilo zand. Daarnaast is er een prachtige LEGO expositie te zien op 1.000 vierkante meter. Werk van Margot Brekelmans bestaande uit landschapsschilderijen en sculpturen van honden 'Een wonderlijke woefse wandeling', maken het expositieaanbod compleet. Voor alle tentoonstellingen en activiteiten geldt dat de bezoeker ook zelf aan de slag kan. Bouwen in zand of met noppenbouwstenen, zelf schilderen of meedoen in het toneelstuk.
De zandtapijten worden tentoongesteld tot en met 30 oktober 2015.