Win een nieuwe TE GAST IN Marokko

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Te gast in Marokko
Te gast in Marokko
De landenreeks TE GAST IN is uitgebreid met een geheel vernieuwde pocketuitgave van Marokko waarin je een kijkje krijgt achter de schermen van de Marokkaanse samenleving. Enerzijds moderniseert het land in rap tempo, anderzijds lijken veel tradities nog stevig verankerd in de samenleving. Hoe gaat de bevolking om met de nieuwe tijd? En hoe ervaar je het als reiziger? Puur op reis geeft een aantal exemplaren van deze informatieve pocket weg.

Offerfeest versus shopping mall

Tradities die breed gedragen worden zijn de viering van religieuze feestdagen zoals het Offerfeest. Wie in het najaar door Marokko reist ziet hoe de bevolking voorbereidingen treft voor wat  men in de volksmond het ‘Grote Feest’ noemt. Iedere familie slacht dan een ram en verdeelt dit onder familie, vrienden en armen. ‘s Avonds voor het feest branden overal vuurtjes en zijn jongelui druk in de weer om stukken schaap te roosteren.

Het moderne Marokko vind je in Casablanca. De Morocco Mall is met drie verdiepingen en 350 winkels het grootste en meest luxe winkelcentrum van Afrika. Onder een schelpvormig design dak bevinden zich winkels met de meest luxe internationale merken en buitenissigheden zoals een maga-aquarium, schaatsbaan en Adventure Land.  

Marrakech: waar oud en nieuw elkaar ontmoeten

MarrakechSinds koning Mohammed VI heeft beslist dat Marrakech de toegangspoort voor het toerisme naar Marokko is, wordt de stad flink gerestyled. Binnen de stadsmuren vind je opgeknapte riads, trendy restaurants, hippe boetiekjes en luxe spa’s. De modernisering betekent echter niet dat het authentieke karakter van de stad verdwijnt. Wie er oog voor heeft, ontdekt dat nog veel Merrakchi’s traditionele beroepen uitoefenen en dat er nog veel traditionele lekkernijen en gerechten te koop zijn.

Gescheiden werelden

Wie door Marokko reist merkt dat  mannen en vrouwen in gescheiden werelden leven. Mannen maken in het openbare leven overduidelijk de dienst uit terwijl vrouwen het huishouden bestieren. Toch komt er langzamerhand meer ruimte voor vrouwen buitenshuis. Als vrouwelijke toerist hoef je je niet te houden aan de gedragsregels die gelden voor moslimvrouwen, maar moet je je er wel van bewust zijn dat je vrouw bent.

Andere onderwerpen die aan bod komen in deze uitgave:

  • De Arabische lente. Hoe komt het dat deze zo rustig verloopt in Marokko?
  • Een ontmoeting met de makers van arganolie in de Soussvallei.
  • Waarom je maar beter niet op de foto kunt met een berberaapje.
  • Reisreportages.
  • Praktische informatie.

Lees ook de reportages die Puur op reis in Marokko maakte:

Wat moet je doen om een TE GAST IN Marokko te winnen?

A. Meld je, als je dat nog niet gedaan hebt, aan voor onze informatiemailing. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste vakantiereizen en de nieuwste artikelen, reportages en prijsvragen. Aanmelden kan hier!

B. Beantwoord de volgende vragen:
1. Hoe zeg je 'dank je wel' in het Marokkaans?
2. Wanneer kwam Argana in het nieuws?


Stuur de antwoorden per email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Vermeld ook je naam en adres! Inzenden kan tot en met 10 maart 2013. Prijswinnaars krijgen automatisch bericht.

Over TE GAST IN Marokko

Pocketuitgave, 13e geheel vernieuwde druk, 2013,  80 pag.,
ISBN  978 94 6016 007 3.
Samenstelling: Nicolien Zuijdgeest. Met bijdragen van Mariette van Beek, Stefan Heger, Marije Rosing en Patricia Jacob. 
Prijs € 8,95. Verkrijgbaar in de boekhandel, buitensportzaak of direct via www.tegastin.nl

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder