Caribische cruise met een Hollands tintje

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

HALOndanks dat de schepen van de Holland America Line in Amerikaanse handen zijn is het Hollands tintje nog onmiskenbaar aanwezig. Niet alleen varen de schepen onder de Nederlandse vlag, ook veel personeelsleden zijn Nederlands. En aan boord van de Eurodam, waar ik aan boord stap, vind je zelfs een puur Nederlands vlaggenschip: een avond per cruise wordt een menu aangeboden gebaseerd op het menu van het restaurant De Librije te Zwolle. En hoe het er aan toe gaat op zo'n Caribische cruise met Hollands tintje mocht ik zelf ervaren.

 

 

WelkomWe beginnen de reis in Fort Lauderdale. Hier liggen de cruiseschepen van de diverse maatschappijen gezusterlijk naast elkaar te wachten tot hun passagiers zijn ingescheckt. Dat gaat overigens verrassend efficiënt: je meldt je bij de balie, krijgt je 'boardcard' en wacht in de grote hal tot je wordt afgeroepen. Omdat je je koffer al hebt afgegeven bij het inchecken ga je alleen met handbagage aan boord. Makkelijk. Je zoekt je hutnummer, gaat naar binnen, ritst je koffer, die al keurig voor je klaarstaat, open en trekt iets heerlijk zomers aan.
Dan is het ontdek je plekje. Etages tellen. Kijken wat waar is. Gelukkig hangen er overal plattegronden aan de muur!

Omdat het tegen lunchtijd is volg ik de grote massa naar het dek waar het grote Lido Selfservicerestaurant zit. Om uitbraken van diarree te voorkomen mogen de gasten de eerste 48 uur niet zelf opscheppen en is het dus eigenlijk een beetje een servicerestaurant. Die eerste maaltijd aan boord smaakt prima. Zelfs met mijn dieet: glutenvrij en zonder vlees, heb ik geen probleem. Ik heb vooraf op een lijstje allerlei producten ingevuld die ik tijdens deze reis graag wil eten, maar ook zonder dat lijstje is er volop keuze.

Vrienden maken in een minuut

Nieuw AmsterdamOp het moment dat iedereen aan boord is, net voor het afmeren, krijgen we de verplichte drill. Alle passagiers zijn verplicht hieraan mee te doen en in de groep waar ik sta is de stemming opperbest. Hier maak ik ook mijn eerste vrienden.
Dat vrienden maken is aan boord heel eenvoudig. Contacten zijn zo gelegd. Ook als je alleen aan een tafeltje zit, hoef je, als je dat wilt, niet lang alleen te zitten. Ik ben niet alleen reizend, maar niet de hele tijd bij mijn reisgezelschap, en in de loop van de week zal ik veel reisvrienden maken. Echte singles kunnen andere vrijgezelle reizigers ontmoeten tijdens de speciale 'single uurtjes'.

Na de drill is het tijd voor de afvaart. We zwaaien naar de passagiers van de andere schepen die nog in de haven liggen en ons net zo vrolijk uitzwaaien. De scheepshoorn loeit, bijna alle gasten staan op dek om foto's te maken van de scheidende kustlijn, collega-schepen en het HAL-zusterschip Nieuw Amsterdam, en de al ondergaande zon. En dan kan het leven op zee beginnen.

Groot hutje, geen mutje

Aan boordDe Eurodam is een schip van 'gemiddelde' grootte waar zo'n 2200 passagiers een plekje vinden. Het lijkt veel, maar je blijkt in de praktijk zeker niet overal hutje-mutje te zitten en het lukt altijd wel om een plekje te vinden om je even af te zonderen. Uiteraard kan dat ook in de, verrassend ruime, hut. Ik bof met mijn balkon, waar het heerlijk koffiedrinken is. Die koffie haal ik op het bovenste dek in de koffiebar, waar ook een loungeruimte, uitgebreide bibliotheek en computercentrum huist. Na twee keer weet het meisje achter de koffiecounter precies mijn recept: een kleine latte machiato. Het is opvallend dat het personeel aan boord de meeste mensen al zo snel (her)kennen. Dat gebeurt mij bijvoorbeeld niet alleen in de koffiecounter, maar ook in het restaurant, waar ik bij de balie met het 'brood' al de derde ochtend begroet wordt met 'good morning miss glutenfree'. Ik neem die kwalificatie met een glimlach in ontvangst. Maakt mijn ontbijtjes een stuk gemakkelijker!

boom2
cruiseHAL 013
cruiseHAL 094
cruiseHAL 113
djembeles
eco
eten22
eurodamAA
gids1
grandturk2
halfmoncay5
halfmooncay1
halfmooncay2
halfmooncay3
juwelen
magneetje
nachtwacht
puertorico1
segway2
stjohnuitzicht2
stthomas
view
vrijdag
vrucht
vruchten
01/25 
start stop bwd fwd

 

Eten en drinken aan boord van de Eurodam

etenHolland America Line verzorgt ook op de Eurodam een keer per cruise in de Pinnacle grill het 'Taste of De Librije’ menu. Dit vijfgangenmenu brengt hulde aan Jonnie Boer, driesterrenchef van De Librije in Zwolle en lid van Holland America Line’s Culinary Council.De kleding van het personeel, de tafelschikking en de wijnkaart verwijzen naar het driesterrenrestaurant in Zwolle.
In de Pinnacle grill kun je verfijnd en luxueus, romantisch en intiem dineren. 
Het Tamarind restaurant zet een tongstrelende mix van culinaire tradities uit China, Japan en Zuidoost-Azië op tafel.
In het (selfservice) Lidorestaurant op het gelijknamige Lidodek vind je letterlijk alles: van sushi tot pizza en van saladebar tot sandwiches. Dit is het grootste restaurant aan boord. Neem je bordje eten mee naar buiten en geniet van een heerlijke lunch of lekker diner met uitzicht op zee.
Buiten is er ook nog een Terrace grill met patat, pizza's en hamburgers. Voor de lekkere snack tussendoor.
Handig om te weten: inbegrepen bij de service is het bezorgen van maaltijden in je hut. Voor als je lekker op je eigen terrasje wilt eten.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder