Sta eens stil bij plantaardig eten op World Vegan Day

3.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
@Jill Wellington via Pixabay
@Jill Wellington via Pixabay

Geen vlees, geen vis, geen enkel dierlijk product: het is vandaag, 1 november, Wereld Veganisme Dag. Een dag waarop mensen in de hele wereld eens stil staan bij de mogelijkheid om veganistisch te eten. De dag werd in het leven geroepen op 1 november 1994 door Louise Wallis om de 50e verjaardag van The Vegan Society UK te vieren. Wat is veganisme?

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme legt dat als volgt uit: veganisme is een levensstijl waarbij zoveel mogelijk, en voor zover praktisch haalbaar, wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren. Dit kan zijn voor eten, kleding of andere doeleinden.

Vegetariërs gebruiken wel dierlijke producten zoals melk, eieren en kaas. Veganisten vermijden elk dierlijk product. Naar schatting zijn er in 2019 zo’n 121.000 veganisten in Nederland, bijna 2,5 keer zo veel als in 2016. Er zijn heel wat producten te koop en het internet staat bol van de recepten.

Enkele topbestemmingen voor veganisten

De tijd dat je als vegetariër of veganist in weinig restaurants terecht kon is ondertussen wel voorbij, al worden er nog regelmatig foutjes gemaakt. In roomboter gebakken champignons zijn bijvoorbeeld wel vegetarisch, maar niet veganistisch. Toch kun je vooral in het buitenland nog wel eens tegen een zoektocht naar een geschikt restaurant aanlopen. In landen waar veel vlees wordt gegeten is een ‘salade’ vaak het enige alternatief. En dan moet je er nog op letten dat er, als je het veganistisch wilt, geen kaas of eieren inzitten. Minder, of helemaal niet vegan of vegetarisch vriendelijke landen zijn bijvoorbeeld Cuba, China, Frankrijk, Oostenrijk en de meeste Zuid-Amerikaanse landen.

Topbestemmingen voor veganisten

Zoek je een veganistische topbestemming? Kijk dan op Happy Cow. Wij vonden deze de moeite waard om even uit te lichten:

  • New York City (Verenigde Staten)
    Het is niet zo gek dat de stad die nooit slaapt ook wakker is als het gaat om vegan aanbod. Van volledig plantaardig tot vegan vriendelijk, je vind het hier.
  • Londen (Groot-Brittannië)
    Steeds meer veganistische restaurants openen hun deuren. IJssalons, eetstalletjes, bakkerijen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is eenvoudig te vinden.
  • Tel Aviv (Israël)
    Steeds meer inwoners van Israël eten alleen nog plantaardig, en dat vertaalt zich in het grote aanbod van vegan restaurants in Tel Aviv.
  • Berlijn (Duitsland)
    Berlijn wordt ook wel de plantaardige hoofdstad van West-Europa genoemd, en dat is niet zo gek. Er zijn heel veel restaurants, bistro’s etc. die volledig plantaardig zijn en andere restaurants weten hun gerechten vegan te maken.
  • Warschau (Polen)
    Je zou het niet verwachten, maar in Warschau vind je een enorm aanbod aan veganistische en vegetarische restaurants, en zelfs supermarkten waar je alleen plantaardige producten kunt kopen.
  • Göteborg (Zweden)
    Het aanbod volledig plantaardige restaurants is wellicht wat kleiner als bijvoorbeeld in Londen of Berlijn, maar heel veel restaurants hebben wel vegan opties op de menukaart of kunnen hun menukaart aanpassen naar vegan of vegetarische wensen.
  • Amsterdam (Nederland)
    Natuurlijk mag Amsterdam in dit lijstje niet ontbreken. Volgens een onderzoek vind je in de hoofdstad de meeste vegan en vegetarische restaurants van Nederland.

Heb je zelf ervaringen met veganistisch of vegetarisch eten in het buitenland? Een minder goede ervaring of juist een toptip? Deel het in het commentsblok onder dit artikel!

Boek een hotel in een van deze vegan vriendelijke steden

 

 

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder