Ziek van doktersvisje
De behandeling met de garra rufa is een van de jongste trends in wellness. De zachte, slanke visjes knabbelen dode huidcellen van voeten dan wel handen, wat voor een ontspannen gevoel zorgt. De peeling is voor de grote meerderheid onschuldig, aldus The Sun, maar kan volgens het Britse agentschap vervelend uitpakken voor mensen die ontvankelijk zijn voor infecties, diabetespatiënten en mensen met immuniteitsproblemen. Infecties en bacteriën kunnen worden doorgegeven door de visjes zelf of door het water, waarin een vorige klant met zijn of haar voeten heeft gezeten. Virussen die via bloed worden overgedragen, zoals HIV en hepatitis, kunnen worden doorgegeven als besmette klanten bloeden in het water dat opnieuw wordt gebruikt.
Regels voor hygiëne
“We hebben die richtlijn verspreid omdat die behandelingen steeds meer worden aangeboden”, zegt een woordvoerder van het gezondheidsagentschap. “Als de hygiënische regels strikt worden toegepast, is het risico op besmetting zeer laag. Maar het gevaar op het doorgeven van een aantal infecties is niet uit te sluiten. Bij die virussen horen HIV en hepatitis-C.” Het gezondheidsagentschap hamert erop dat na elke klant het water moet worden ververst. Daarnaast zouden klanten moeten worden bevraagd over hun gezondheidstoestand.
Zelfs bij de kapper
De vispedicure is een ware trend in grote delen van Europa, waaronder Groot-Brittannië en Nederland. De massage door de visjes wordt aangeboden in specialistische wellnesscentra, maar ook in schoonheidssalons, winkelcentra, modewinkels en bij kappers.
De vispedicures zijn in sommige delen van de Verenigde Staten en Canada verboden. De conventionele sterilisatie van materiaal kan immers niet gebeuren, omdat dit de gezondheid van de doktersvissen negatief zou beïnvloeden, aldus het Brits agentschap voor volksgezondheid.