Romantisch maanlicht met Casanova

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Casanova
Casanova
Maakten we bij het sneeuwschoenwandelen in Graubünden kennis met Romeo, in de Moonlight Express ontmoeten we Casanova. Hij is de treinconducteur die ons tijdens het avondritje een glaasje wijn en fris inschenkt. Romantischer kan de reis van St. Moritz naar Alp Grüm bijna niet beginnen. De Moonlight Express is een tocht met panoramarijtuigen van de Rhätische Bahn op het moment dat het volle maan is. Zes keer per jaar, in de maanden januari, februari en maart heb je de kans om deze bijzondere treinreis te maken. De maanlichttocht is populair en daarom moet je bijtijds een zitplaats reserveren.

 

 Op naar de top

Alp Grüm
Alp Grüm
De rit van St. Moritz naar top 'Alp Grüm' duurt ongeveer een uurtje en het is een magische ervaring om het maanverlichte sneeuwlandschap aan je voorbij te zien trekken. In de treinen is de verlichting gedimd, zodat je zoveel mogelijk van de buitenwereld kunt zien. En het is zeker prachtig om de maan door het glazen dak van de trein te zien schijnen. Met recht een 'Moonlight trip'. Aangekomen bij Albergo Ristorante op Alp Grüm krijg je eerst in de trein al het voorgerecht van je diner geserveerd. Na de rust tijdens de reis heerst nu in de coupé een uitgelaten stemming. Na de hapjes moeten we allemaal het restaurant in voor de originele Zwitserse kaasfondue. De lucht van gesmolten kaas komt je al tegemoet als je over de drempel stapt. De trein zat vol en ook alle tafels in het restaurant zijn bezet. De broodjes worden in de fondue gedoopt en wijn en schnaps vloeien rijkelijk. Als de heftige kaaslucht je even teveel wordt kun je op het terras van het restaurant een kraakhelder vriesluchtje scheppen en kijken naar de gletsjer die glimt in het maanlicht.

Magische maan

Volle maan
Volle maan
De rit terug is net zo romantisch, alleen jammer dat in onze coupé een groep uitgelaten vriendinnen de zacht klinkende klassieke muziek overstemt met hun luid gelach en gepraat. We probeerden nog om het volume van de dames wat te temperen, maar ze hadden het zo naar hun zin dat ze binnen een minuut weer luidkeels lieten weten hoe ze van de trip genoten. Eenmaal terug in St. Moritz is het nog maar een korte wandeling naar het hotel. De maan verlicht de stille straten. De sneeuw knispert onder onze voeten, de pluimpjes van onze adem zijn zichtbaar in het heldere maanlicht. We staan even stil en kijken naar de glimmende bergen die het dorp aan een kant lijken te omlijsten... magisch!

 

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder

De leukste weetjes over Turkije

De leukste weetjes over Turkije

Zand, strand, blauwe zee, maar ook prachtige natuur in de binnenlanden en bijzondere cultuurschatten. Turkije is zo gevarieerd dat je er voor elke soort vakantie terecht kunt. We hebben een aantal bijzondere weetjes over Turkije voor je verzameld.

Lees verder

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Januari en februari zijn bij uitstek maanden om een volgende vakantie te plannen. De Vakantiebeurs in Utrecht is voor veel mensen een inspiratiebron, net als onze reisreportages. Maar wat is nou wijsheid? Moet je er vroeg bij zijn, of juist last minute boeken om een zo gunstig mogelijke prijs te krijgen? Dat hangt van een aantal factoren af.

Lees verder

Tips die helpen bij winterdips

Tips die helpen bij winterdips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip.

Lees verder