Goddelijke wellness in Tunesië

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

Onder het genot van Bo Derek

zwembad in Hasdrubal
zwembad in Hasdrubal
Mohamed Ali Jlaiel paradeert als een pauw zo trots door het vijfsterrenhotel, dat hij als algemeen directeur mag leiden. Links en rechts schudt hij handen, her en der schiet hij gasten aan met de vraag of alles naar wens is. Nou, dat is zo, in het Hasdrubal Thalassa & Spa langs het strand van Yasmine Hammamet, aan de oostkust van Tunesië. De marmeren kolos glimt ook vandaag van binnen en van buiten; het alom aanwezige personeel is opnieuw hypervriendelijk; op de schone handdoeken in mijn suite liggen weer verse rozenblaadjes en in de entreehal klinkt gedragen de Boléro van Ravel, die ik na dertig jaar nog altijd koppel aan de blote Bo Derek in de film 10.

Het is een gladde overgang naar de ware reden van mijn bezoek. Hier vind je een centrum voor thalassotherapie, dat zijn weerga eigenlijk niet kent. Wellness op wereldniveau, uitgestrekt over 5500 vierkante meter. Zullen we de mogelijkheden even kort langslopen? Twee zwembaden vol zeewater, waarvan het binnenbad is verwarmd; een ‘natte’ sectie met 33 cabines voor onder meer hydromassage, algentherapie en pakkingen; een ‘droog’ gedeelte met 18 kamers voor alle soorten massages; een fitnessruimte; een schoonheidssalon met 9 kamers en een privéspa, voor wie alleen of met zijn of haar partner wil genieten.

Massage met abrikozenolie
Op mijn programma staat vandaag Sensation Bien Être, de welzijnsensatie. Maar voordat ik mag beginnen, moet ik eerst langs de dokter. Het is een verplichte gang voor iedereen die in Tunesië een thalassotherapie wil volgen. Een klein hartfalen kan bijvoorbeeld in de hammam tot grote problemen leiden, en dat wil natuurlijk niemand. Ik doorsta de test gelukkig zonder problemen en mag naar mijn eerste behandeling: de massage met zeewater en abrikozenolie. In de cabine staat centraal een meubel, dat het midden houdt tussen een klassieke massagetafel en een langgerekte commode. De kunststof matras, met opstaande randen om wegglijden te voorkomen, is afgedekt met plastic, dat her en der afvoergaten heeft. Daarboven hangt horizontaal een douchekolom met vijf sproeiers. De masseuse neemt mijn badjas aan en geeft me gelegenheid mijn zwemshort om te ruilen voor een speciaal massagebroekje, een dunne schaamlap die zich tijdens de behandeling overigens als een string gaat gedragen. Maar alles beter dan naakt is hier het devies. Gelukkig is eventuele gêne is snel overwonnen, want uiteindelijk wordt 25 minuten lang mijn lijf aan de voor- en achterkant niet alleen gestreeld door abrikozenzachte handen, maar intussen besprenkeld met warm zeewater.
Met recht een sensatie; zeker ruggelings, als een handdoekje de ogen bedekt en één van de sproeiers de onderbuik behandelt… Je gaat hier aan de gekste dingen denken: bijvoorbeeld aan het feit dat het water voor deze behandeling twee kilometer uit de kust is opgezogen, dan is gefilterd en nu op mij wordt gespoten.

Wegdromen met muntthee

blaadjes
blaadjes
In de relaxruimte rust ik verder uit, met het aangereikte natte washandje op mijn voorhoofd en een muntthee onder handbereik. Ik ben al een beetje aan het wegdromen als een andere medewerkster me meeneemt voor de algenpakking.
Dit keer klim ik op een kunststof bak, opnieuw met grote lappen plastic overspannen. Mijn hele lichaam wordt ingesmeerd met een warm, groen smeersel dat inderdaad naar rottend wier riekt. Ik moet gaan liggen, om vervolgens eerst met het doorzichtige plastic (tegen de smeerboel) en daarna met een zwaarder zeildoek (voor de werking) te veranderen in een cocon.

Nadat een handdoek over mijn voeten is gelegd, trekt de medewerkster zich discreet terug. Op het moment dat mij twijfels bekruipen of ik dit wel een half uur ga volhouden, begint het bed in te zakken en drijf ik ineens op warm water! Intussen laten de algen zich ook niet ongemoeid; het wordt broeierig warm in de zak, vooral bij de billen, dijen en rug. Maar ook het hart neemt er kennelijk zijn gemak van, zo traag zijn de slagen nog nooit geweest… Met een glimlach tuur ik door het dakraam naar buiten, waar meeuwen hun dagelijkse spel spelen.

Onder water
Hoe vriendelijk ook, de therapeute haalt me na dertig minuten ruw terug in het gewone leven. Ze helpt me gelukkig met douchen, zodat al het vastgekoekte groen snel in de afvoerput verdwijnt. Op naar de relaxruimte, waar ik dit keer voor de basilicumthee opteer.

Een kleine anderhalf uur later, kort na het middaguur, zitten ook mijn twee andere behandelingen erop. De onderwatermassage in een soort privéjacuzzi is gewoon niet mijn ding. Na twintig minuten kom ik als een tomaat uit het stomende water, met een bonkend hart. De massage, ter afsluiting van mijn Sensation Bien Être, voldoet echter volledig aan de verwachtingen. De doek over de ogen geeft zo’n speciaal, rustgevend effect dat ik even wegsukkel. De afsluitende hoofdmassage brengt me weer bij, want de masseuse maakt hierbij figuren die ik nog niet kende.
Na de lunch, in een van de vier à la carte restaurants, trek ik me terug in het zwembad. “Hier komen ze dus vooral voor; al die zakenlieden, toeristen en andere bezoekers die de 221 suites van Hasdrubal Thalassa & Spa bezet houden”, besef ik al drijvend. “Wellness, voor een hele week of voor een uurtje, maar altijd met een gouden randje”. Mohamed Ali Jlaiel heeft zijn zaakjes goed voor elkaar.

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder