‘Tunesië start de toeristische motor weer op’

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

CarthagoTunesië heeft toeristen veel meer te bieden dan alleen sand, sea en sun. Ook liefhebbers van cultureel erfgoed, wellness, sport en ongerepte natuur kunnen tijdens een vakantie in het noorden van Afrika aan hun trekken komen. Met die boodschap toert minister Jamel Gamra (Toerisme) door Europa. Na Marseille, Moskou en Rome is de bewindsman even in Den Haag, ter gelegenheid van de opening van het kantoor van het Tunesisch verkeersbureau aan de Plaats 22. Puur op reis sprak met Gamra (1961) over de Arabische lente, trends en toekomst.

Puur op reis: “U verruilde in maart 2013, ruim twee jaar na de revolutie, het bedrijfsleven voor de politiek. Waarom?”
Jamel Gamra, minister van Toerisme in TunesiëMinister Gamra: “Ik zie in deze functie een nieuwe uitdaging. Toerisme is voor Tunesië heel belangrijk; niet alleen voor het land zelf, maar ook voor de economie. Van de 10,6 miljoen inwoners zijn er momenteel 400.000 werkzaam in de toeristische sector. In totaal is zo’n 20 procent van de bevolking afhankelijk van het toerisme.”

P: “In de eerste maanden van uw ministerschap was u al in Frankrijk, Rusland en Italië. Nu is Nederland aan de beurt, binnenkort Groot-Brittannië. Wat is het doel van deze Ronde van Europa?”
G: “Vooral laten zien dat Tunesië veel meer is dan alleen sand, sea, sun. Het land is een open museum, met werelderfgoed als Carthago en het amfitheater van El Djem, die beide op de UNESCO-lijst staan. Maar daarnaast willen we ook de toeristische mogelijkheden in de Sahara onderstrepen, evenals de wellnessvoorzieningen langs de kust en de almaar groeiende sportmogelijkheden in het hele land, zoals golf.”

P: “Hoe brengt u dat verhaal over?”
G: “Door te kiezen voor een korte en een middellange termijn. Voor de korte termijn is het belangrijk dat Tunesië de toeristische motor weer weet op te starten. Inderdaad, als land laten zien dat je er nog bent, dat je als vakantiebestemming nog bestaat. Daartoe hebben we vier speerpunten geformuleerd: veiligheid, kwaliteit, service en promotie. Die slag kunnen we alleen maken als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt, maar gelukkig is de bevolking van Tunesië hiervan doordrongen.”
“De Europese toer heeft echter ook een doel voor de langere termijn: ik wil hiermee ook dichter bij de klant komen. Daarom praat ik hier ook met de ANVR, als vertegenwoordiger van de Nederlandse reisbranche. Op die manier probeer ik de toeristische sector van Tunesië, die echt essentieel is voor het land, beter dan ooit te verankeren.”

P: “Hoe staat Tunesië ervoor, aan de vooravond van de zomervakantie 2013?”
G: “De eerste maanden van dit jaar zagen we nog een lichte daling van het aantal toeristen, maar sinds april gaat de lijn gestaag omhoog. Ik verwacht dan ook in 2013 de 7 miljoen buitenlandse bezoekers te halen, zoals we begin dit jaar hebben voorspeld. Neen, dat is geen droom, dat is realiteit. De trend van de laatste maanden is positief, dat blijkt ook uit cijfers van de Wereld Toerisme Organisatie UNWTO.”

P: “Tunesië heeft – toeristisch gezien – de zwaarste jaren achter zich, is dat wat u zegt?”
G: “Zeker! De revolutie die president Ben Ali dwong om te vertrekken, heeft een ernstige impact gehad op het toerisme in Tunesië, zoals gezegd een van de pijlers onder de economie. In 2011, het jaar van de Arabische lente, telden we nog slechts 4 miljoen buitenlandse bezoekers, tegen meer dan 7 miljoen het jaar ervoor. Naar dat niveau gaan we dit jaar gelukkig weer terug.”

P: “Uit welke landen komen de belangrijkste toeristenstromen?”
G: “Bovenaan staan Fransen en Algerijnen, beide met een kleine miljoen bezoekers per jaar. Daarna volgen Duitsland, Engeland, Italië en Rusland, de nieuwe groeimarkt. Vanuit Nederland proberen we eveneens weer naar het niveau van voor de revolutie te gaan, toen zo’n 75.000 toeristen voor Tunesië kozen.”

P: “Maar daarmee bent u natuurlijk nog niet tevreden?”
G: “Neen, integendeel! In 2016 willen we naar 10 miljoen buitenlandse bezoekers en dat gaat lukken. De vooruitzichten zijn gewoon goed. De grondwet is geschreven, binnenkort zijn er verkiezingen, dat zorgt allemaal voor rust. En dan keert Tunesië op het podium terug waar het land hoort. Ik zou zeggen: wil je het democratisch proces in mijn vaderland van dichtbij meemaken, ga dan snel eens op vakantie naar Tunesië.”
 

Zelf Tunesië ervaren?

Boek je zon-, zee- en strandvakantie bij D-reizen of Corendon! Nieuwe avonturen beleven? Bekijk dan het aanbod van Sawadee!

Lees onze reportages over Tunesië.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder