‘Tunesië start de toeristische motor weer op’

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

CarthagoTunesië heeft toeristen veel meer te bieden dan alleen sand, sea en sun. Ook liefhebbers van cultureel erfgoed, wellness, sport en ongerepte natuur kunnen tijdens een vakantie in het noorden van Afrika aan hun trekken komen. Met die boodschap toert minister Jamel Gamra (Toerisme) door Europa. Na Marseille, Moskou en Rome is de bewindsman even in Den Haag, ter gelegenheid van de opening van het kantoor van het Tunesisch verkeersbureau aan de Plaats 22. Puur op reis sprak met Gamra (1961) over de Arabische lente, trends en toekomst.

Puur op reis: “U verruilde in maart 2013, ruim twee jaar na de revolutie, het bedrijfsleven voor de politiek. Waarom?”
Jamel Gamra, minister van Toerisme in TunesiëMinister Gamra: “Ik zie in deze functie een nieuwe uitdaging. Toerisme is voor Tunesië heel belangrijk; niet alleen voor het land zelf, maar ook voor de economie. Van de 10,6 miljoen inwoners zijn er momenteel 400.000 werkzaam in de toeristische sector. In totaal is zo’n 20 procent van de bevolking afhankelijk van het toerisme.”

P: “In de eerste maanden van uw ministerschap was u al in Frankrijk, Rusland en Italië. Nu is Nederland aan de beurt, binnenkort Groot-Brittannië. Wat is het doel van deze Ronde van Europa?”
G: “Vooral laten zien dat Tunesië veel meer is dan alleen sand, sea, sun. Het land is een open museum, met werelderfgoed als Carthago en het amfitheater van El Djem, die beide op de UNESCO-lijst staan. Maar daarnaast willen we ook de toeristische mogelijkheden in de Sahara onderstrepen, evenals de wellnessvoorzieningen langs de kust en de almaar groeiende sportmogelijkheden in het hele land, zoals golf.”

P: “Hoe brengt u dat verhaal over?”
G: “Door te kiezen voor een korte en een middellange termijn. Voor de korte termijn is het belangrijk dat Tunesië de toeristische motor weer weet op te starten. Inderdaad, als land laten zien dat je er nog bent, dat je als vakantiebestemming nog bestaat. Daartoe hebben we vier speerpunten geformuleerd: veiligheid, kwaliteit, service en promotie. Die slag kunnen we alleen maken als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt, maar gelukkig is de bevolking van Tunesië hiervan doordrongen.”
“De Europese toer heeft echter ook een doel voor de langere termijn: ik wil hiermee ook dichter bij de klant komen. Daarom praat ik hier ook met de ANVR, als vertegenwoordiger van de Nederlandse reisbranche. Op die manier probeer ik de toeristische sector van Tunesië, die echt essentieel is voor het land, beter dan ooit te verankeren.”

P: “Hoe staat Tunesië ervoor, aan de vooravond van de zomervakantie 2013?”
G: “De eerste maanden van dit jaar zagen we nog een lichte daling van het aantal toeristen, maar sinds april gaat de lijn gestaag omhoog. Ik verwacht dan ook in 2013 de 7 miljoen buitenlandse bezoekers te halen, zoals we begin dit jaar hebben voorspeld. Neen, dat is geen droom, dat is realiteit. De trend van de laatste maanden is positief, dat blijkt ook uit cijfers van de Wereld Toerisme Organisatie UNWTO.”

P: “Tunesië heeft – toeristisch gezien – de zwaarste jaren achter zich, is dat wat u zegt?”
G: “Zeker! De revolutie die president Ben Ali dwong om te vertrekken, heeft een ernstige impact gehad op het toerisme in Tunesië, zoals gezegd een van de pijlers onder de economie. In 2011, het jaar van de Arabische lente, telden we nog slechts 4 miljoen buitenlandse bezoekers, tegen meer dan 7 miljoen het jaar ervoor. Naar dat niveau gaan we dit jaar gelukkig weer terug.”

P: “Uit welke landen komen de belangrijkste toeristenstromen?”
G: “Bovenaan staan Fransen en Algerijnen, beide met een kleine miljoen bezoekers per jaar. Daarna volgen Duitsland, Engeland, Italië en Rusland, de nieuwe groeimarkt. Vanuit Nederland proberen we eveneens weer naar het niveau van voor de revolutie te gaan, toen zo’n 75.000 toeristen voor Tunesië kozen.”

P: “Maar daarmee bent u natuurlijk nog niet tevreden?”
G: “Neen, integendeel! In 2016 willen we naar 10 miljoen buitenlandse bezoekers en dat gaat lukken. De vooruitzichten zijn gewoon goed. De grondwet is geschreven, binnenkort zijn er verkiezingen, dat zorgt allemaal voor rust. En dan keert Tunesië op het podium terug waar het land hoort. Ik zou zeggen: wil je het democratisch proces in mijn vaderland van dichtbij meemaken, ga dan snel eens op vakantie naar Tunesië.”
 

Zelf Tunesië ervaren?

Boek je zon-, zee- en strandvakantie bij D-reizen of Corendon! Nieuwe avonturen beleven? Bekijk dan het aanbod van Sawadee!

Lees onze reportages over Tunesië.

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder