‘Tunesië start de toeristische motor weer op’

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

CarthagoTunesië heeft toeristen veel meer te bieden dan alleen sand, sea en sun. Ook liefhebbers van cultureel erfgoed, wellness, sport en ongerepte natuur kunnen tijdens een vakantie in het noorden van Afrika aan hun trekken komen. Met die boodschap toert minister Jamel Gamra (Toerisme) door Europa. Na Marseille, Moskou en Rome is de bewindsman even in Den Haag, ter gelegenheid van de opening van het kantoor van het Tunesisch verkeersbureau aan de Plaats 22. Puur op reis sprak met Gamra (1961) over de Arabische lente, trends en toekomst.

Puur op reis: “U verruilde in maart 2013, ruim twee jaar na de revolutie, het bedrijfsleven voor de politiek. Waarom?”
Jamel Gamra, minister van Toerisme in TunesiëMinister Gamra: “Ik zie in deze functie een nieuwe uitdaging. Toerisme is voor Tunesië heel belangrijk; niet alleen voor het land zelf, maar ook voor de economie. Van de 10,6 miljoen inwoners zijn er momenteel 400.000 werkzaam in de toeristische sector. In totaal is zo’n 20 procent van de bevolking afhankelijk van het toerisme.”

P: “In de eerste maanden van uw ministerschap was u al in Frankrijk, Rusland en Italië. Nu is Nederland aan de beurt, binnenkort Groot-Brittannië. Wat is het doel van deze Ronde van Europa?”
G: “Vooral laten zien dat Tunesië veel meer is dan alleen sand, sea, sun. Het land is een open museum, met werelderfgoed als Carthago en het amfitheater van El Djem, die beide op de UNESCO-lijst staan. Maar daarnaast willen we ook de toeristische mogelijkheden in de Sahara onderstrepen, evenals de wellnessvoorzieningen langs de kust en de almaar groeiende sportmogelijkheden in het hele land, zoals golf.”

P: “Hoe brengt u dat verhaal over?”
G: “Door te kiezen voor een korte en een middellange termijn. Voor de korte termijn is het belangrijk dat Tunesië de toeristische motor weer weet op te starten. Inderdaad, als land laten zien dat je er nog bent, dat je als vakantiebestemming nog bestaat. Daartoe hebben we vier speerpunten geformuleerd: veiligheid, kwaliteit, service en promotie. Die slag kunnen we alleen maken als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt, maar gelukkig is de bevolking van Tunesië hiervan doordrongen.”
“De Europese toer heeft echter ook een doel voor de langere termijn: ik wil hiermee ook dichter bij de klant komen. Daarom praat ik hier ook met de ANVR, als vertegenwoordiger van de Nederlandse reisbranche. Op die manier probeer ik de toeristische sector van Tunesië, die echt essentieel is voor het land, beter dan ooit te verankeren.”

P: “Hoe staat Tunesië ervoor, aan de vooravond van de zomervakantie 2013?”
G: “De eerste maanden van dit jaar zagen we nog een lichte daling van het aantal toeristen, maar sinds april gaat de lijn gestaag omhoog. Ik verwacht dan ook in 2013 de 7 miljoen buitenlandse bezoekers te halen, zoals we begin dit jaar hebben voorspeld. Neen, dat is geen droom, dat is realiteit. De trend van de laatste maanden is positief, dat blijkt ook uit cijfers van de Wereld Toerisme Organisatie UNWTO.”

P: “Tunesië heeft – toeristisch gezien – de zwaarste jaren achter zich, is dat wat u zegt?”
G: “Zeker! De revolutie die president Ben Ali dwong om te vertrekken, heeft een ernstige impact gehad op het toerisme in Tunesië, zoals gezegd een van de pijlers onder de economie. In 2011, het jaar van de Arabische lente, telden we nog slechts 4 miljoen buitenlandse bezoekers, tegen meer dan 7 miljoen het jaar ervoor. Naar dat niveau gaan we dit jaar gelukkig weer terug.”

P: “Uit welke landen komen de belangrijkste toeristenstromen?”
G: “Bovenaan staan Fransen en Algerijnen, beide met een kleine miljoen bezoekers per jaar. Daarna volgen Duitsland, Engeland, Italië en Rusland, de nieuwe groeimarkt. Vanuit Nederland proberen we eveneens weer naar het niveau van voor de revolutie te gaan, toen zo’n 75.000 toeristen voor Tunesië kozen.”

P: “Maar daarmee bent u natuurlijk nog niet tevreden?”
G: “Neen, integendeel! In 2016 willen we naar 10 miljoen buitenlandse bezoekers en dat gaat lukken. De vooruitzichten zijn gewoon goed. De grondwet is geschreven, binnenkort zijn er verkiezingen, dat zorgt allemaal voor rust. En dan keert Tunesië op het podium terug waar het land hoort. Ik zou zeggen: wil je het democratisch proces in mijn vaderland van dichtbij meemaken, ga dan snel eens op vakantie naar Tunesië.”
 

Zelf Tunesië ervaren?

Boek je zon-, zee- en strandvakantie bij D-reizen of Corendon! Nieuwe avonturen beleven? Bekijk dan het aanbod van Sawadee!

Lees onze reportages over Tunesië.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder