‘Tunesië start de toeristische motor weer op’

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

CarthagoTunesië heeft toeristen veel meer te bieden dan alleen sand, sea en sun. Ook liefhebbers van cultureel erfgoed, wellness, sport en ongerepte natuur kunnen tijdens een vakantie in het noorden van Afrika aan hun trekken komen. Met die boodschap toert minister Jamel Gamra (Toerisme) door Europa. Na Marseille, Moskou en Rome is de bewindsman even in Den Haag, ter gelegenheid van de opening van het kantoor van het Tunesisch verkeersbureau aan de Plaats 22. Puur op reis sprak met Gamra (1961) over de Arabische lente, trends en toekomst.

Puur op reis: “U verruilde in maart 2013, ruim twee jaar na de revolutie, het bedrijfsleven voor de politiek. Waarom?”
Jamel Gamra, minister van Toerisme in TunesiëMinister Gamra: “Ik zie in deze functie een nieuwe uitdaging. Toerisme is voor Tunesië heel belangrijk; niet alleen voor het land zelf, maar ook voor de economie. Van de 10,6 miljoen inwoners zijn er momenteel 400.000 werkzaam in de toeristische sector. In totaal is zo’n 20 procent van de bevolking afhankelijk van het toerisme.”

P: “In de eerste maanden van uw ministerschap was u al in Frankrijk, Rusland en Italië. Nu is Nederland aan de beurt, binnenkort Groot-Brittannië. Wat is het doel van deze Ronde van Europa?”
G: “Vooral laten zien dat Tunesië veel meer is dan alleen sand, sea, sun. Het land is een open museum, met werelderfgoed als Carthago en het amfitheater van El Djem, die beide op de UNESCO-lijst staan. Maar daarnaast willen we ook de toeristische mogelijkheden in de Sahara onderstrepen, evenals de wellnessvoorzieningen langs de kust en de almaar groeiende sportmogelijkheden in het hele land, zoals golf.”

P: “Hoe brengt u dat verhaal over?”
G: “Door te kiezen voor een korte en een middellange termijn. Voor de korte termijn is het belangrijk dat Tunesië de toeristische motor weer weet op te starten. Inderdaad, als land laten zien dat je er nog bent, dat je als vakantiebestemming nog bestaat. Daartoe hebben we vier speerpunten geformuleerd: veiligheid, kwaliteit, service en promotie. Die slag kunnen we alleen maken als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt, maar gelukkig is de bevolking van Tunesië hiervan doordrongen.”
“De Europese toer heeft echter ook een doel voor de langere termijn: ik wil hiermee ook dichter bij de klant komen. Daarom praat ik hier ook met de ANVR, als vertegenwoordiger van de Nederlandse reisbranche. Op die manier probeer ik de toeristische sector van Tunesië, die echt essentieel is voor het land, beter dan ooit te verankeren.”

P: “Hoe staat Tunesië ervoor, aan de vooravond van de zomervakantie 2013?”
G: “De eerste maanden van dit jaar zagen we nog een lichte daling van het aantal toeristen, maar sinds april gaat de lijn gestaag omhoog. Ik verwacht dan ook in 2013 de 7 miljoen buitenlandse bezoekers te halen, zoals we begin dit jaar hebben voorspeld. Neen, dat is geen droom, dat is realiteit. De trend van de laatste maanden is positief, dat blijkt ook uit cijfers van de Wereld Toerisme Organisatie UNWTO.”

P: “Tunesië heeft – toeristisch gezien – de zwaarste jaren achter zich, is dat wat u zegt?”
G: “Zeker! De revolutie die president Ben Ali dwong om te vertrekken, heeft een ernstige impact gehad op het toerisme in Tunesië, zoals gezegd een van de pijlers onder de economie. In 2011, het jaar van de Arabische lente, telden we nog slechts 4 miljoen buitenlandse bezoekers, tegen meer dan 7 miljoen het jaar ervoor. Naar dat niveau gaan we dit jaar gelukkig weer terug.”

P: “Uit welke landen komen de belangrijkste toeristenstromen?”
G: “Bovenaan staan Fransen en Algerijnen, beide met een kleine miljoen bezoekers per jaar. Daarna volgen Duitsland, Engeland, Italië en Rusland, de nieuwe groeimarkt. Vanuit Nederland proberen we eveneens weer naar het niveau van voor de revolutie te gaan, toen zo’n 75.000 toeristen voor Tunesië kozen.”

P: “Maar daarmee bent u natuurlijk nog niet tevreden?”
G: “Neen, integendeel! In 2016 willen we naar 10 miljoen buitenlandse bezoekers en dat gaat lukken. De vooruitzichten zijn gewoon goed. De grondwet is geschreven, binnenkort zijn er verkiezingen, dat zorgt allemaal voor rust. En dan keert Tunesië op het podium terug waar het land hoort. Ik zou zeggen: wil je het democratisch proces in mijn vaderland van dichtbij meemaken, ga dan snel eens op vakantie naar Tunesië.”
 

Zelf Tunesië ervaren?

Boek je zon-, zee- en strandvakantie bij D-reizen of Corendon! Nieuwe avonturen beleven? Bekijk dan het aanbod van Sawadee!

Lees onze reportages over Tunesië.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder