‘Tunesië start de toeristische motor weer op’

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

CarthagoTunesië heeft toeristen veel meer te bieden dan alleen sand, sea en sun. Ook liefhebbers van cultureel erfgoed, wellness, sport en ongerepte natuur kunnen tijdens een vakantie in het noorden van Afrika aan hun trekken komen. Met die boodschap toert minister Jamel Gamra (Toerisme) door Europa. Na Marseille, Moskou en Rome is de bewindsman even in Den Haag, ter gelegenheid van de opening van het kantoor van het Tunesisch verkeersbureau aan de Plaats 22. Puur op reis sprak met Gamra (1961) over de Arabische lente, trends en toekomst.

Puur op reis: “U verruilde in maart 2013, ruim twee jaar na de revolutie, het bedrijfsleven voor de politiek. Waarom?”
Jamel Gamra, minister van Toerisme in TunesiëMinister Gamra: “Ik zie in deze functie een nieuwe uitdaging. Toerisme is voor Tunesië heel belangrijk; niet alleen voor het land zelf, maar ook voor de economie. Van de 10,6 miljoen inwoners zijn er momenteel 400.000 werkzaam in de toeristische sector. In totaal is zo’n 20 procent van de bevolking afhankelijk van het toerisme.”

P: “In de eerste maanden van uw ministerschap was u al in Frankrijk, Rusland en Italië. Nu is Nederland aan de beurt, binnenkort Groot-Brittannië. Wat is het doel van deze Ronde van Europa?”
G: “Vooral laten zien dat Tunesië veel meer is dan alleen sand, sea, sun. Het land is een open museum, met werelderfgoed als Carthago en het amfitheater van El Djem, die beide op de UNESCO-lijst staan. Maar daarnaast willen we ook de toeristische mogelijkheden in de Sahara onderstrepen, evenals de wellnessvoorzieningen langs de kust en de almaar groeiende sportmogelijkheden in het hele land, zoals golf.”

P: “Hoe brengt u dat verhaal over?”
G: “Door te kiezen voor een korte en een middellange termijn. Voor de korte termijn is het belangrijk dat Tunesië de toeristische motor weer weet op te starten. Inderdaad, als land laten zien dat je er nog bent, dat je als vakantiebestemming nog bestaat. Daartoe hebben we vier speerpunten geformuleerd: veiligheid, kwaliteit, service en promotie. Die slag kunnen we alleen maken als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt, maar gelukkig is de bevolking van Tunesië hiervan doordrongen.”
“De Europese toer heeft echter ook een doel voor de langere termijn: ik wil hiermee ook dichter bij de klant komen. Daarom praat ik hier ook met de ANVR, als vertegenwoordiger van de Nederlandse reisbranche. Op die manier probeer ik de toeristische sector van Tunesië, die echt essentieel is voor het land, beter dan ooit te verankeren.”

P: “Hoe staat Tunesië ervoor, aan de vooravond van de zomervakantie 2013?”
G: “De eerste maanden van dit jaar zagen we nog een lichte daling van het aantal toeristen, maar sinds april gaat de lijn gestaag omhoog. Ik verwacht dan ook in 2013 de 7 miljoen buitenlandse bezoekers te halen, zoals we begin dit jaar hebben voorspeld. Neen, dat is geen droom, dat is realiteit. De trend van de laatste maanden is positief, dat blijkt ook uit cijfers van de Wereld Toerisme Organisatie UNWTO.”

P: “Tunesië heeft – toeristisch gezien – de zwaarste jaren achter zich, is dat wat u zegt?”
G: “Zeker! De revolutie die president Ben Ali dwong om te vertrekken, heeft een ernstige impact gehad op het toerisme in Tunesië, zoals gezegd een van de pijlers onder de economie. In 2011, het jaar van de Arabische lente, telden we nog slechts 4 miljoen buitenlandse bezoekers, tegen meer dan 7 miljoen het jaar ervoor. Naar dat niveau gaan we dit jaar gelukkig weer terug.”

P: “Uit welke landen komen de belangrijkste toeristenstromen?”
G: “Bovenaan staan Fransen en Algerijnen, beide met een kleine miljoen bezoekers per jaar. Daarna volgen Duitsland, Engeland, Italië en Rusland, de nieuwe groeimarkt. Vanuit Nederland proberen we eveneens weer naar het niveau van voor de revolutie te gaan, toen zo’n 75.000 toeristen voor Tunesië kozen.”

P: “Maar daarmee bent u natuurlijk nog niet tevreden?”
G: “Neen, integendeel! In 2016 willen we naar 10 miljoen buitenlandse bezoekers en dat gaat lukken. De vooruitzichten zijn gewoon goed. De grondwet is geschreven, binnenkort zijn er verkiezingen, dat zorgt allemaal voor rust. En dan keert Tunesië op het podium terug waar het land hoort. Ik zou zeggen: wil je het democratisch proces in mijn vaderland van dichtbij meemaken, ga dan snel eens op vakantie naar Tunesië.”
 

Zelf Tunesië ervaren?

Boek je zon-, zee- en strandvakantie bij D-reizen of Corendon! Nieuwe avonturen beleven? Bekijk dan het aanbod van Sawadee!

Lees onze reportages over Tunesië.

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder