Enschede kerkEen mooi deel van de Nederlands-Duitse grensstreek is het gebied van Montferland (Achterhoek) tot Emlichheim in het graafschap Bentheim. Het is een prachtig gebied waar je heel wat kunt ontdekken en van het beste van de twee landen kunt profiteren. Neem bijvoorbeeld de plaatsen Enschede en Gronau. Ze zijn letterlijk overburen en liggen maar een paar kilometer uit elkaar. En het bijzondere is dat, al loopt de grens soms letterlijk door een straat, bij het passeren van die nu bijna onzichtbare grens ben je echt merkbaar in een ander land. Wellness en cultuur gaan in beide landen hand-in-hand.
We hoorden en zagen in een weekendje grensgebied het bijzondere verhaal van Roombeek, de wijk in Enschede die door de vuurwerkramp van mei 2000 zo hard werd getroffen. Genoten van uitgebreide wellness in een saunapark in het Duitse Epe. Rockten mee in Gronau, lieten onze voeten vertroetelen in Nederland en sloten af met een high-tea in een park.
Gronau, een plaats die rockt
Rock en Popmuseum GronauDe Duitse stad aan de 'overkant' van Enschede was vroeger een textielstad. Die sporen vind je nog steeds terug. Half gesloopte fabriekshallen, vergeten pakhuizen...je vindt het nog allemaal. Maar voor sommige panden is een nieuwe bestemming gevonden, zoals de turbinehal van een oude textielfabriek waar nu het Rock en Popmuseum in gevestigd is. Zou het museum in een grote Duitse stad staan dan zouden de bezoekers in lange rijen voor de ingang wachten. In Gronau is het minder druk en dat is jammer, want het museum is absoluut de moeite waard. Het historische pand heeft een aantal verdiepingen. Op de begane grond wandel je aan de hand van licht, geluid, beeldfragmenten en interactieve desks door de historie van de pop- en rockmuziek. Ongeacht hoe oud je bent, je herkent er altijd wel iets uit jouw eigen jeugd!
Op de bovenverdieping is een nog in gebruik zijnde studio, een interactief gedeelte waar je je eigen clip kunt opnemen - leuk voor kinderen - en een ruimte voor wisselende exposities over bekende pop- en rockartiesten en bands. Verder kun je in Gronau prima winkelen in het gezellige stadscentrum en in de zomer lekker uitblazen in het gemeentepark aan de oever van de Dinkel.
Tip: prima plek om te slapen: Hotel Driland in Gronau.
Enschede, een stad met een hart
Robin Paters, stadgisd EnschedeWe gaan van Gronau naar Enschede waar we worden opgewacht door Robin Pater die ons begroet met 'Goodgoan', ofwel 'Goedendag en het ga je goed'. Robin is Nederlands jongste officiële stadsgids, geboren en getogen in Enschede en iemand met zoveel humor dat zelfs de saaiste straattegel nog interessant wordt toegelicht. Zijn kennis over de stad is fenomenaal en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Hij vertelt dat Enschede, net als Gronau, een textielstad was. De stad bloeide op vanaf 1860 toen enkele textielbaronnen zich vestigden in het tot dan toe arme, en onbeduidende dorp. "Enschede heeft iets met vuur", zegt Robin. "Het begon al in 1862, toen de stad volledig afbrandde en slechts de 'Grote Kerk' bewaard bleef. Daarna waren er nog een aantal branden met de laatste, en bekendste: de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Door al die branden zijn er maar weinig oude panden bewaard gebleven, maar de stad is wel volgens het historisch patroon weer opgebouwd en heeft daardoor nog steeds een hart."
Omhooggevallen textielbaronnen
En er zijn meer harten in de stad, zo ontdekten we. De geschiedenis van Enschede is rijk. De textielbaronnen van weleer hebben namen die we nog steeds kennen, zoals Van Heek en Ten Cate. De herenhuizen en landgoederen die zij lieten bouwen waren bedoeld om als 'adel' gezien te worden. De meeste huizen hebben ondertussen een nieuwe bestemming, vaak horeca of hotel, gekregen.
Roombeek, schitterend uit de as herrezen
RoombeekEen ander hart vind je in Roombeek, de wijk die zo hard getroffen werd door de vuurwerkramp. Ruim 40 hectare werd verwoest en 500 woningen in de binnenring werden weggevaagd. De wederopbouw van de wijk mag uniek genoemd worden. In plaats van een wijk te ontwerpen is de invulling van Roombeek voor een groot deel bepaald door de bewoners. Er waren wat basiseisen waaraan de huizen moesten voldoen, maar verder werd de bouw voor een groot deel vrijgegeven. Het resultaat is een wijk waar iedereen zich thuis voelt. Ook de openbare voorzieningen multifunctioneel en naar eigen wens van de bewoners ingericht zijn. Roombeek is een schoolvoorbeeld voor andere gemeenten en laat zien dat het vrijgeven van bepaalde welstands- en schoonheidsnormen helemaal niet hoeft te leiden tot chaos. Krater vuurwerkramp RoombeekIntegendeel. Het hart van Roombeek is het monument ter nagedachtenis aan de vuurwerkramp: de krater die ontstond na de ontploffing van de fabriek. Het wordt gezien als een litteken dat op den duur dichtgroeit, maar altijd blijft bestaan. Het grasveld eromheen is golvend, om de schokgolf uit te beelden. Het monument maakt deel uit van het landschap en dat was een wens van de bewoners die geen rechtopstaand beeld wilden, omdat de plek midden in de woonwijk ligt en iedereen dan elke dag zo zichtbaar herinnerd wordt aan de 23 doden.
Tip: voor de wijk Roombeek bestaan stadswandelingen met en zonder gids. Een aanrader omdat elk huis dat hier is gebouwd, wel een verhaal heeft.
Zeg bier, zeg Enschede
Grote Markt EnschedeNet zo eigenzinnig als de bewoners van Enschede, is de eigenaar van bierfabriek Grolsch. Opgericht door textielbaronnen omdat het hen een doorn in het oog was dat de textielarbeiders zoveel jenever dronken. Jenever was voor de arbeiders een reden van bestaan en volgens stadsgids Robin was het brandend water zo populair en goedkoop dat er geruchten zijn dat zelfs de straten van Enschede er mee werden schoongeboend. Natuurlijk was de constante dronkenschap van de arbeiders gevaarlijk en de oorzaak van veel ongelukken. Droogleggen bleek onmogelijk dus werd er iets op verzonnen: bier. En om dat voor iedereen in grote hoeveelheden en met weinig transportkosten beschikbaar te hebben werd de Grolsch fabriek opgericht. Zo kon men blijven drinken, maar met een lager alcoholpercentage. De beugelfles was een uitvinding van de eigenaar die aan dat concept vasthield toen de kroonkurk in zwang kwam. En nu is de beugel het handelsmerk van het bier. Op de Oude Markt, wat het grootste en gezelligste terras van Nederland genoemd wordt, jawel, groter zelfs dan in Maastricht, kun je nu ook bier van andere merken krijgen.
Tips: In het hart van Enschede vind je ook de grootste markt van Nederland die wekelijks duizenden bezoekers uit de wijde omgeving trekt.
Laat je voeten verwennen met een fantastische Thaise voetmassage bij Pun en Solo in Enschede.
Kunst en cultuurmijl
Willem WilminkIn het hart van Enschede kwam stadsdichter Willem Wilmink vaak in Café Het Bolwerkerstrefpunt. Een van zijn gedichten, geschreven op een bierviltje, hangt als een trofee aan de muur. Ook aan de gevel kun je hier een gedicht van zijn hand vinden. Vraag bij de VVV van Enschede naar de speciale Willem Wilmink wandelroute en loop in de voetsporen van deze bekende dichter.
Jan CremerEén fabriekspand in Roombeek overleefde de vuurwerkramp. Het wordt gezien als cultureel erfgoed en wordt het onderkomen van het Cremermuseum. Afbeeldingen van Jan Cremer op zijn motorfiets, de kaft van het boek 'Ik, Jan Cremer', sieren de gevels. Het fabriekspand maakt deel uit van de Cultuurmijl, een wandelroute die loopt van het centrum van Enschede naar Roombeek. Aan de route bevinden zich ook de Twentse Welle en het Rijksmuseum van Twente. Ook deze route is verkrijgbaar bij de VVV.
De grens weer over
Een dag in het verrassend leuke en bruisende Enschede kan prima opgevolgd worden door een rustige verwennerij in Duitsland: het Saunapark Epe. Ook leuk: een stadswandeling door deze Duitse jumelage van het Nederlandse Epe.
Wil je je weekendje weg, maar toch dichtbij in Nederland afsluiten ga dan naar theehuis 'Ik en mijn Moeder', midden in het Wooldrikspark in Enschede. Geniet van de bijzondere thee in gebloemde theepotten, eigengemaakte gebakjes, cakejes en andere lekkernijen.
Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.
Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.
Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.
De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.
Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.
Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?